Kauno klinikinės ligoninės medikas: žmonės privalo žinoti, kas vyksta | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikinės ligoninės medikas: žmonės privalo žinoti, kas vyksta

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/04/01 18:46
R. Tenio nuotr.

Koronavirusu užsikrėtusius pacientus priimančioje Kauno klinikinėje ligoninėje kritinė situacija – medikai bijo kalbėti, o padėties nesuvaldanti administracija bando juos užčiaupti ir meluoja. Taip teigia su „Delfi“ redakcija susisiekęs, anonimu panoręs likti šios ligoninės medikas. Jis tikina – skandalingas atvejis, kai kitame ligoninės korpuse, nei gydomi infekuotieji, gulėjusiam pacientui nustatytas COVID-19, tik parodo krizės rimtumą.

Anot mediko, minėtas žmogus ilgai karščiavo, tačiau tyrimus atlikti kažkodėl delsta. Tuo metu ligoninės vadovai kaltinimus vadina šmeižtu ir gandais.

Galėjusių užsikrėsti – mažiausiai dvi dešimtys

„Šioje įstaigoje dirbu daugiau, nei 16 metų, mačiau ne vieną valdžių pasikeitimą, o to, kas vyksta dabar – dar nebuvo niekada. Pasiektas kritinis taškas, o žmonės turi žinoti, kas dedasi“, – portalui „Delfi“ sakė tapatybės prašęs neatskleisti Kauno klinikinės ligoninės gydytojas.

Medikas atskleidė, jog Urologijos skyriuje gydytas pacientas, kuriam diagnozuotas koronavirusas, galėjo užkrėsti mažiausiai dvi dešimtis ligoninės darbuotojų.

„Žmogus ilgą laiką karščiavo, signalus davė jau labai seniai, jis gydomas berods nuo kovo 23 dienos. Per tą laiką su juo yra kontaktavę apie 20 įvairių rūšių sveikatos apsaugos specialistų. Taip pat ir patalpas valančios moterys, ir tos, kurios paduoda maistą. Skyrius uždarytas, niekas nežino, kiek buvo antrinių kontaktų. Dabar galime tik burti iš kavos tirščių, kas bus toliau“, – sakė anonimu panoręs likti medikas.

Jis minėjo, kad Kauno klinikinėje ligoninėje yra du korpusai. Vienas specializuotas, infekcinių ligų, kuriame gydomi infekuoti COVID-19 bei kitas, kuriame dominuoja chirurgija. Būtent jame ir gulėjo karščiavęs vyras, kuriam antradienį nustatyta koronavirusinė infekcija.

Specialistas pridūrė ligoninės administraciją nusprendus, jog čia dirbantiems medikams respiratorių duoti nereikia, tad vienintelės jų apsaugos priemonės – paprastos, chirurginės kaukės ir mėlynos pirštinaitės.

Kauno klinikinė ligoninė / R. Tenio nuotr.

Apsauginius kostiumus rengiasi, kaip išmano

Gydytojas įvardino priežastį, dėl kurios jo manymu visai tai įvyko. Pasak Kauno klinikinės ligoninės darbuotojo, medikai nebuvo tinkamai apmokyti, kaip naudotis specialia apranga.

„Kiekvienas, kiek atsimena iš savo studijų laikų, kiek žino, tiek ir gali pritaikyti. Stacionaro skyrius gavo dėžę, kurioje buvo sudėti akiniai, respiratoriai, net ne kombinezonai, o plonos medžiagos chalatai. Gavome A4 lapo dydžio instrukciją, o ligoninės administracija mums pasakė – vienas ją skaito, du velkasi aprangą.

Patikėkite manimi, stresinėje situacijoje, kai skyriuje yra virusu infekuotas žmogus, šiuos veiksmus labai sudėtinga atlikti. Nes niekas iš mūsų nebuvo su tuo supažindinti vizualiai.

Nebuvo specialisto, kaip turėtų būti tokiose situacijose. Nes žmogus turi bent du kartus apsirengti ir nusirengti. Ir ne koks nors skyriaus administratorius, ne gydytojas, slaugytoja turi stebėti, ar žmogus teisingai užsidėjo apsauginį kostiumą, bet tai žinantis specialistas. Nes dabar kiekvienas daro taip, kaip jam atrodo teisinga“, – piktinosi Kauno klinikinės ligoninės gydytojas.

Patalpas dezinfekavo patys darbuotojai – plovė chloru ir skudurais

Medikas stebėjosi ligoninės vadovų sprendimu, jog skyrių, kuriame buvo gydomas karščiuojantis pacientas, kuriam antradienį diagnozuotas koronavirusas, dezinfekuoti liepta patiems darbuotojams.

„Darbuotojams buvo liepta visas patalpas: sienas, lubas ir grindis plauti chloru su skudurais. Niekas net nekalba apie specialią, „sanepideminę“ komandą – dezinfekcija vyksta rankomis ir skudurais“, – sakė apie ligoninės problemas prakalbęs gydytojas.

Ligoninės darbuotojus kausto baimė

Su „Delfi“ redakcija susisiekęs Kauno medikas tikino – šioje ligoninėje dirbančius žmones kausto baimė, dėl to tik mažai kas ryžtasi kalbėti apie esančias problemas,

„Yra didžiulė stagnacija, nenoras tobulėti, cinizmas. Ką jie kalba, jog viskas valdoma? Štai pamatėme, kaip viskas valdoma“, – sakė pašnekovas.

Jis prisiminė situaciją, neva nutikusią ligoninės koridoriuose vienam iš gydytojų prasilenkiant su direktoriumi Albinu Naudžiūnu. Esą ligoninės vadovas išgirdę gydytojo klausimą apie apsaugos priemones, šiam atšovęs: „Tau respiratorius nepriklauso“ bei sulaukęs gydytojo pasiūlymo pačiam eiti ir dirbti į priėmimo skyrių.

„Ligoninėje dirba daug gerų, dorų žmonių. Būtent jie papasakojo, kad direktorius savo administracijoje „pakėlė vėją“ ir pasakė – aš tą padalinį sunaikinsiu. Nes jam nepatiko, kaip gydytojas drįso jam taip atsakyti“, – pasakoju su „Delfi“ redakcija susisiekęs gydytojas.

Paklausus, kas bus, jeigu Sveikatos apsaugos ministerijoje bus priimtas sprendimas, kaip pradžioje ragino premjeras Saulius Skvernelis, nušalinti ligoninės vadovą A. Naudžiūną nuo pareigų, medikas prakalbo apie nieko gero nežadančius scenarijus.

„Ko gero į jo vietą būtų paskirta viena ligoninės vadovių (pavardė redakcijai žinoma – „Delfi“), tačiau tai būtų pats blogiausias variantas iš visų įmanomų. Nes visi ligoninės darbuotojai, ne tik medikai, niekas nenori šių asmenų.

Tačiau visi tikrai dirbs ir savo darbą atliks iki galo, ar bus tų priemonių, ar nebus – pacientai niekada nebus palikti likimo valiai. Tačiau niekas nenori šios administracijos, nes jau nebegalima kentėti“, – minėjo pašnekovas.

Ligoninės vadovams – kaltinimai stagnacija ir nenoru tobulėti

Paklausus, kuo gi, jo manymu, kolektyvui neįtinka jau minėta darbuotoja bei kiti vadovai, gydytojas užsiminė galvojantis apie nenorą tobulėti.

„Gal žmogus, kaip medikas ir yra neblogas, tačiau tarybinių laikų stagnacija daro savo, nenorima keistis. Jiems lengviau žmogų užčiaupti, parklupdyti ir nuolatos kartoti tas pačias frazes: „Melas, šmeižtas, neteisybė“. Kiek peržiūrėsite straipsnių, visur rasite tas pačias frazes“, – sakė gydytojas.

Medikas tikino, jis neturintis nieko prieš ligoninės generalinį direktorių A. Naudžiūną ir vadino jį bene geriausiu mokslininku savo srityje.

A. Naudžiūnas / R. Tenio nuotr.

„Tačiau jis negali dirbti vadovu. Vienareikšmiškai. Vadovauti jis nesugeba. Tačiau nereikia kabinti ant šakių tik direktoriaus, reikia leisti žemiau. Nes po visų skandalų kai kurie žmonės kaip sėdėjo savo postuose, taip ir sėdi.

Mes norime skaidrumo. Kad nebūtų taip, jog administracija vėl pasakys, jog padarė viską, nors iš tiesų jie nieko nedaro. Visa tai daro paprasti sveikatos specialistai. Ir sesutės, ir padėjėjai, ir gydytojai, visi dirba. Niekas neatsuka žmogui nugaros.

Tiesiog reikia skaidrumo. Kad žmonės pagaliau suprastų, jog viskas kas sakoma per televiziją, per žinias apie šią įstaigą yra visiškas melas. Reikia kalbinti žmones, kurie iš tiesų dirba, o ne sėdi kabinetuose ir seka pasakas. O tai daryti jie puikiai moka“, – savo nuomone dalinosi gydytojas.

Prasidės itin žiauri raganų medžioklė ?

Anonimu panorėjęs likti gydytojas neabejojo – vos tik pasirodys ši publikacija, Kauno klinikinėje ligoninėje prasidės raganų medžioklė: vadovai puls aiškintis, kas nusprendė kalbėti apie šios įstaigos skaudulius bei mikroklimatą.

„Bet mes patys turime savęs paklausti – ar visą gyvenimą gyvensime baimėje, ar galų gale pasakysime „užtenka“. Žinau, kad raganų medžioklė prasidės ir ji bus labai žiauri. Tačiau jeigu mes norime pokyčių, privalome nuo kažko pradėti. Aš asmeniškai to nelabai ir nebijau, bet jaučiu atsakomybę prieš kolegas“, – konstatavo pašnekovas.

Jis neabejojo, ligoninės vadovai, kai į juos bus kreiptasi prašant pateikti atsakomąją nuomonę, visa tai pavadins melu ir šmeižtu.

„Šiai dienai jie – popieriniai žmonės. Visą darbą dirba paprasti ligoninės darbuotojai, kurie bijo kalbėti apie tai, kokiomis sąlygomis jie dirba. Tai natūralu, nes medikams sunku rasti kitą darbą. Jis nenueis dirbti vadybininku, Dievas jam davė rankas gydyti žmones, jis tai daro. Tačiau esama tokių, kurie tuo naudojasi. Ir tai yra baisu“, – konstatavo pašnekovas.

Direktoriumi pasitiki administracija, ar visas kolektyvas?

Anot pašnekovo ligoninės darbuotojus ypač sukrėtė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos reakcija po skandalo, kai paaiškėjo, jog vienkartiniai rūbai buvo sandėliuojami, kad būtų galima juos naudoti pakartotinai.

„Ministras pasakymas, kad kolektyvas yra patenkintas direktoriaus darbu mažų mažiausiai yra juokingas. Jeigu ligoninės administracija taip patenkinta direktoriaus vadovavimu, tegul surengia slaptą balsavimą ir jūs pamatysite tikrąjį rezultatą“, – minėjo medikas.

Izoliuotas 21 ligoninės darbuotojas

Kauno klinikinės ligoninės atsisiųstame paaiškinime minima, jog tyrimas ligoniui iškart neatliktas dėl to, kad nebuvo fiksuota COVID-19 požymių – jam buvo diagnozuotos kitos ligos. Ligoninės atstovų duomenimis, šiuo metu izoliuotas 21 darbuotojas.

Į klausimą, kokiomis priemonėmis buvo dezinfekuojamos padalinio, kuriame buvo gydytas minėtas COVID-19 virusu infekuotas asmuo patalpos ir kas šiuos darbus atliko, ligininės atstovai atsakė: dezinfekavimo darbus atlieka įstaigos personalas su priemonėmis, kurios reglamentuotos higienos normų, o atsakinga ligoninės Infekcijos kontrolės tarnyba. Visi dezinfekavimo ir patalpų tvarkymo darbai atliekami vadovaujantis pagal patvirtintas higienos normas“.

Kauno klinikinės ligoninės atsakyme teigiama, jog respiratoriai, kostiumai ir kitos būtinos priemonės taip pat yra visuose padaliniuose tam atvejui, jei kuriam nors pacientui pasireikštų COVID-19 požymiai ir juos reikėtų gabenti į Infekcinių ligų skyrių.

„Kitais atvejais ne infekcinių ligų skyriuose naudojamos vienkartinės kaukės. Jomis aprūpinami visi darbuotojai. Taip pat neseniai kaip paramą gavome apsauginių veido skydelių ir juos išdalysime visiems savo darbuotojams”, – rašoma ligoninės atsakyme.

Gydytojo nuomonę vadina šmeižtu ir gandais, persekioti neketina

„Visuose skyriuose buvo vedami mokymai personalui, juos vedė Infekcijų kontrolės tarnyba. Vadovas niekaip nevertina kieno nors nuomonės, o sprendimus priima įstaigos dalininkai“, – minima atsiųstame atsakyme.

Paklausus, ar bus ieškoma mediko, kuris portalui „Delfi“ išsakė savo nuomonę apie situaciją Kauno klinikinėje ligoninėje, sulaukta patikino, jog nei vienas darbuotojas nėra ir nebus persekiojamas.

„Vadovo nuomone, šmeižto ir gandų skleidėjai tegul lieka akistatoje su savo sąžinės teismu, nes nei vienas darbuotojas nėra ir nebus persekiojamas“, – teigiama atsakyme.

Ligoninės generalinis direktorius A. Naudžiūnas taip pat džiaugėsi, jog gydymo įstaigą bent kol kas lydi sėkmė – dar nėra nei vieno nuo koronaviruso mirusio paciento.

„Ligoninė jau daugiau kaip du mėnesius dirba su COVID-19 problema. Džiaugiuosi, kad mus lydi sėkmė (tris kartus reikia pabelsti į medį ir padėkoti Dievui): kol kas neturime nei vieno mirusio dėl COVID-19, iš iki šiol tikrintų medikų nesusirgo nei vienas gydytojas. Deja, liga užklupo vieną slaugytoją ir dvi slaugytojų padėjėjas. Linkime joms stiprybės ir sveikatos. Manome, kad ateityje laukia dar daug iššūkių. Linkime visiems stiprybės, susitelkimo, palaikykime vieni kitus!“ – A. Naudžiūno citatą portalui „Delfi“ perdavė ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

A. Naudžiūnas ir S. Tvirbutas (prie stalo greta) / R. Tenio nuotr.

Taip pat patikslinta, jog anksčiau išplatintame pareiškime dėl reiškiamo palaikymo generaliniam direktoriui A. Naudžiūnui neteigiama, kad tai visos ligoninės kolektyvo ir protokoluotas palaikymas.

„Pareiškime nurodyti, kad vadovą palaiko infekcinių ligų medikai, administracija, ekstremalios situacijos darbo grupės nariai, tai yra būtent tie asmenys, kurie kolegialiai dalyvavo priimant sprendimus, dėl kurių vadovas sulaukė kaltinimų“, – patikslino S. Tvirbutas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA