Kauno pareigūnai sulaikė sunkiu nusikaltimu įtariamą aplinkosaugininką | Kas vyksta Kaune

Kauno pareigūnai sulaikė sunkiu nusikaltimu įtariamą aplinkosaugininką

D. Valkavičius / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Kauno apygardos prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovai paskelbė specialios operacijos metu sulaikę Aplinkos apsaugos departamento specialistą. Pareigūnų žiniomis, už tai, kad nuslėptų pažeidimus, iš įmonės vadovo asmuo reikalavo kyšio.

Įkliuvo specialios operacijos metu

Kaip spaudos konferencijoje informavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, antradienį STT vykdė specialią operaciją, kurios metu sulaikytas Aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos Druskininkų aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Ž. N. Galima pastebėti, kad šiuos inicialus minėtoje institucijoje, pagal departamento portale pateikiamus duomenis, turi tik Žydrūnas Navickas.

„Pastebiu, kad valdžios įstaigos ir valstybės tarnautojai privalo tarnauti žmonėms, bet šiandien – apie kitą situaciją, kai valstybės tarnautojas reikalavo kyšio. (…) Turėdamas pareigą kontroliuoti, kaip laikomasi teršalų išmetimo į aplinką tvarkos, savo naudai reikalavo duoti tam tikrą sumą“, – apgailestavo D. Valkavičius.

Prokuroras pridūrė, kad valstybės tarnautojai turi vadovautis nešališkumo, protingumo, pagarbos žmogui principais, bet šįkart yra pakankamo pagrindo kalbėti apie labai sunkų nusikaltimą, kai tarnautojas iš juridinio asmens prašė kyšio.

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis patvirtino vakar STT Kauno valdybos pareigūnus sulaikius specialistą, žadėjusį bendrovės vadovui išvengti baudos, kuri būtų siekusi nuo 9 iki 18 tūkst. eurų. Už šią nusikalstamą veiką asmenys baudžiami nuo 7,5 iki 300 tūkst. eurų arba laisvės atėmimu iki 7 metų.

„Dėl kardomųjų priemonių ir nušalinimo bus sprendžiama artimiausiu metu. Kol kas negalime atsakyti, ar asmuo baustas anksčiau. Bus imtasi visų veiksmų, kad tyrimas būtų kuo greičiau perduotas teisminiam nagrinėjimui“, – dėstė T. Staniulis, pridėjęs, kad Aplinkos apsaugos departamentas spręs, ar teršėjui minėtą baudą teks mokėti.

Prašė kyšio už ne vietoje išverstas atliekas

Kaip atskleidė STT Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Linas Burdulis, įtariamasis reikalavo didesnio nei 2,5 tūkst. eurų kyšio iš įmonės vadovo ir dalį jo priėmė.

„Kyšio reikalauta už tai, kad padėtų išvengti atsakomybės dėl žemės grunto užteršimo statybinėmis medžiagos. Atliktos kratos gyvenamojoje, darbo vietoje, paimti įkalčiai“, – sakė L. Burdulis.

Jis detalizavo, kad gruntas užterštas Alytaus apskrityje. Tai esą nebuvo kokios nors specialaus statuso teritorija, tiesiog atvežta ir išpilta ten, kur tas atliekas pilti ne vieta. L. Burdulio žiniomis, išverstos nepavojingos aplinkai medžiagos, ikiteisminio tyrimo metu aplinkybės bus tikslinamos, sprendžiama dėl Ž. Navicko nušalinimo nuo pareigų.

Laikėsi didelio slaptumo

D. Valkavičiaus teigimu, atliekami intensyvūs ikiteisminio tyrimo veiksmai, sprendžiami įvairūs procesiniai dalykai, bet jau šiuo metu yra pakankamai duomenų įteikti asmeniui pranešimą apie įtarimą – tai ir padaryta.

„Sprendžiami kiti prievartos veiksmai prieš įtariamąjį. Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus informaciją apie galimai daromą nusikaltimą. Negalime nurodyti, kas būtent pranešė apie pažeidimą“, – klabėjo vyriausiasis prokuroras.

Tai, anot D. Valkavičiaus, nebuvo vienkartinis reikalavimas, kalbėta apie kyšio davimą, paėmimą, ir kyšio reikalaujantis aplinkosaugos specialistas veikė konspiratyviai, buvo keičiama susitikimo vieta, kyšio suma. Prokuroras nenurodė, kiek laiko įtariamasis buvo sekamas, tačiau džiaugėsi, kad jį pavyko pričiupti – antradienį Ž. Navickas buvo sulaikytas 48 valandoms.

„Gamtos apsaugos tema svarbi ir tenka apgailestauti, kad tyrimai pradedami prieš aplinkosaugos pareigūnus. (…) Buvo laikomasi konspiracijos, ikiteisminio tyrimo pareigūnams teko įdėti nemažai pastangų, kad išaiškintų šį asmenį“, – pasakojo D. Valkavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA