Advokatė paaiškino, kaip nustatoma valstybinio žemės sklypo naudojimosi tvarka | Kas vyksta Kaune

Advokatė paaiškino, kaip nustatoma valstybinio žemės sklypo naudojimosi tvarka

Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja siekdama išsiaiškinti kaip nusistatyti valstybinio žemės sklypo, kurį ji valdo kartu su kitais nuomininkais, naudojimosi tvarką?

„Noriu nustatyti valstybinio žemės sklypo, kurį valdau kartu su kitais nuomininkais, naudojimosi tvarką pagal mano užsakymu parengtą planą, tačiau kiti nuomininkai man prieštarauja ir teikia savo projektą. Kaip man nusistatyti norimą valstybinio žemės sklypo naudojimosi tvarką?“, – plačiau klausimą pateikė skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė.

Tuo atveju, kai keliems savarankiškai funkcionuojantiems statiniams ar įrenginiams eksploatuoti suformuotas vienas valstybinis žemės sklypas, šių statinių ar įrenginių savininkams (bendraturčiams) išnuomojamos žemės sklypo dalys, reikalingos kiekvienam atskiram statiniui ar įrenginiui eksploatuoti.

Išnuomojamas valstybinis žemės sklypas turi būti suformuotas įstatymų nustatyta tvarka. Išnuomojamo valstybinio žemės sklypo dydį, kuris būtinas konkrečiam ant valstybinės žemės stovinčiam statiniui eksploatuoti, nustato, o, jeigu žemės sklypas nuomojamas keliems vieno statinio bendraturčiams – jiems nuomojamas žemės sklypo dalis individualizuoja, atitinkama valstybės institucija, kuri atstovauja valstybei sudarant valstybinės žemės nuomos sutartis.

Lietuvos aukščiausiasis teismas yra atkreipęs dėmesį, kad valstybinės žemės sklypų nuomą reglamentuojantys teisės aktai nesuteikia teisės valstybinės žemės sklypų nuomininkams patiems tarpusavio susitarimu nustatyti, kaip ir kokiomis dalimis jie naudosis valstybinės žemės sklypu.

Tokiu atveju pagal analogiją negali būti taikoma ir Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.75 straipsnio norma, suteikianti bendrosios dalinės nuosavybės teisės subjektams galimybę susitarti dėl daikto naudojimosi tvarkos, nes toks aiškinimas neatitiktų viešosios nuosavybės teisės įgyvendinimo principų.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Dėl to kasacinis teismas išaiškino, kad valstybinės žemės nuomininkai, kai jiems yra išnuomotas vienas bendras sklypas tam tikromis dalimis, neturi teisės tarpusavio susitarimu nustatyti naudojimosi jiems nuomojamu valstybinės žemės sklypu tvarkos, o jiems nesusitarus, tokia valstybinės žemės sklypo naudojimosi tvarka negali būti nustatoma ieškinio teisenos tvarka.

Esant valstybinės žemės nuomininkų ginčui dėl jiems asmeniniam naudojimui priskirtinos valstybinės žemės sklypo dalies, jie turėtų administracine tvarka kreiptis į valstybinę žemę nuomojančią instituciją dėl valstybinės žemės sklypo nuomos sutarties keitimo, tikslinimo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA