Advokatė paaiškino, kaip užtikrinti vaiko teisę į gyvenamąją vietą | Kas vyksta Kaune

Advokatė paaiškino, kaip užtikrinti vaiko teisę į gyvenamąją vietą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri siekia išsiaiškinti ar galima bankui įkeistą butą su mokama paskola užrašyti savo dar nepilnamečiam vaikui.

„Paskolos mokėtojas vyras, butas jo vardu, tačiau šeima gyvena nesusituokusi ir skyrybų atveju, nėra jokio garanto, kad motina su vaiku galėtų pasilikti gyventi tame bute. Galbūt yra kažkoks kitas raštiškas susitarimas, kuris nustatytų teisę į esamą gyvenamą vietą? Motinai su minimaliomis pajamomis vargu ar bankas perleistų paskolos mokėjimą“, – plačiau klausimą pateikė skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Siekiant, kad šeimos iširimo atveju nenukentėtų nepilnamečio vaiko interesai, patartina teisminiu keliu nusistatyti uzufruktą į bankui hipoteka įkeistą turtą. Įstatymas nustato, kad hipoteka neatima iš daikto savininko teisės valdyti, naudoti įkeistą daiktą bei juo disponuoti, atsižvelgiant į hipotekos kreditoriaus teises.

Deja uzufrukto nustatymui neretai prieštarauja pats bankas, mat uzufrukto nustatymas pažeidžia banko, kaip kreditoriaus ir hipotekos turėtojo teises, nes apsunkinus daiktą uzufrukto nustatymu, panaikinama bankui galimybė ateityje pasinaudoti savo, kaip įkaito turėtojo, teise, kadangi priverstinio skolos išieškojimo atveju uzufruktu apsunkintas turtas neabejotinai bus parduotas už mažesnę sumą, esant uzufruktui, nustatytam iki nepilnamečio vaiko pilnametystės, asmenų, siekiančių įsigyti šį butą varžytinėse, kiekis sumažėtų iki minimumo, ar jų visai neatsirastų.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Pagal Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 4 straipsnyje nustatytas bendrąsias vaiko teisių apsaugos principines nuostatas visur ir visada pirmiausia turi būti atsižvelgiama į teisėtus vaiko interesus, t. y. kilus ginčui, kuriame sprendžiama dėl vaiko teisių, prioritetą prieš kitų asmenų teises turi vaiko teisės, todėl, nustačius vaiko teisėtų interesų pažeidimą, pirmiausia jos turi būti apgintos.

Vienu iš šioje normoje nurodytų principų nustatoma, kad nė vienas vaikas negali būti paliktas be gyvenamojo būsto. Šioje ir kitose įstatymo normose nustatyta, kad vaikui privalo būti sudarytos tinkamos sąlygos gyventi ir augti.

Siekiant užtikrinti šiame įstatyme įtvirtintą vaiko teisę į būstą, civiliniame kodekse nustatytas nepilnamečio vaiko teisės naudotis vieno iš tėvų gyvenamąja patalpa, kai vaiko tėvai nutraukia santuoką, išlikimas.

Nagrinėjamu atveju įstatymas numato galimybę santuokos nutraukimo atveju teismo sprendimu nustatyti uzufruktą į svetimą daiktą, t. y. jeigu gyvenamoji patalpa yra vieno sutuoktinio nuosavybė, teismas savo sprendimu gali nustatyti uzufruktą ir palikti joje gyventi kitą sutuoktinį, jeigu su juo po santuokos nutraukimo lieka gyventi nepilnamečiai vaikai. Pagal analogiją taikoma ir ginant nesusituokusių tėvų vaikų interesus.

Apibendrinant galima teigti, kad šeimai susipykus, išsidalinus turtą, nustačius vaiko gyvenamąją vietą su jo motina, pastaroji turėdama minimalias pajamas ir negalėdama suteikti tinkamo gyventi būsto savo nepilnamečiui vaikui, teismo gali prašyti nustatyti uzufruktą į bankui hipoteka įkeistą vyro nekilnojamą turtą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA