Daiktų žymėjimas „keliasi“ į elektroninę erdvę | Kas vyksta Kaune

Daiktų žymėjimas „keliasi“ į elektroninę erdvę

Policijos departamento nuotr.

Daiktų žymėjimas policijoje vykdomas jau daugiau nei 15 metų. Kaskart suorganizavus prevencines daiktų žymėjimo priemones, žmonės išties noriai pristato turimus vertingesnius daiktus pažymėti policijoje, taip padidindami tikimybę prarastą daiktą greičiau sugrąžinti teisėtam savininkui.

Dažnai gyventojai ir savo iniciatyva atvyksta į komisariatą pažymėti daiktus. Siekiant supaprastinti daiktų žymėjimo prieinamumą, ši paslauga nuo 2020 m. sausio 1 d. „keliasi“ į vieningą elektroninę erdvę ir norimus daiktus galima bus pažymėti interneto svetainėje www.pazymetas.lt, rašoma pranešime spaudai.

Šiuo metu kiekvienas policijos komisariatas daiktus žymi atskirai, vesdamas pažymėtų daiktų registrą. Dalis daiktų registruojama popieriniuose žurnaluose, dalis – teritorinių policijos komisariatų kompiuterinėse laikmenose, todėl vieno miesto gyventojui praradus daiktą kitame mieste, o policijai jį suradus, sudėtinga identifikuoti sutaptis ir daikto savininką.

Kiekviena policijos įstaiga turi tik savo informaciją apie jų teritorijoje pažymėtus vertingus daiktus, todėl vagystės atveju galima remtis duomenimis, esančiais konkrečioje įstaigoje. Siekiant apjungti atskirus pažymėtų vertingų daiktų registrus, iškilo poreikis atrasti patogesnį, vieningesnį ir kiekvienam prieinamesnį būdą.

Dar 2015 m. viešoje erdvėje pasirodė startuolis Pazymetas.lt, turintis panašų tikslą dėl vieningos daiktų registravimo sistemos kaip ir policijos pareigūnai. Vėliau kilo idėja apjungti jėgas ir bendradarbiauti, tad šiais metais idėja subrandinta ir įgavo sutarties statusą.

Sutartyje numatyta, kad www.pazymetas.lt administruojamoje elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje bus naudojama Policijos ieškomų numeruotų daiktų registro nuoroda (www.epolicija.lt/indr_paieska/dokumentai_lt.php) ir sudaroma galimybė gyventojams registruoti daiktus elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje, kur duomenis bus galima ne vien įvesti, t. y. susieti su kodu, priregistruojant sistemoje saugiu būdu, tačiau ir, radus pažymėtą daiktą, apie tai pranešti jo savininkui sistemoje, išsiunčiant tiesioginę žinutę.

„Šiais pakeitimais norima supaprastinti tiek daiktų pažymėjimą, tiek prarastų daiktų paiešką“, – apibendrindamas vykdomus pokyčius teigia Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

Nuo ateinančių metų sausio 1-osios nutraukiamas policijos įstaigų pareigūnų vykdomas prevencinis gyventojų daiktų registravimas ir duomenų kaupimas atskiruose policijos įstaigų žurnaluose ir (ar) kompiuterinėse laikmenose.

Bendruomenės pareigūnai bendrosios prevencijos priemonių metu teiks konsultacijas asmenims, norintiems registruoti daiktus, o gyventojams, nesinaudojantiems elektroninėmis priemonėmis, padės registruoti daiktus elektroninėje daiktų žymėjimo sistemoje.

Policijos departamento duomenimis, vien praėjusiais metais policijos įstaigose pažymėta 3 111 daiktų, iš kurių gyventojai prarado – 11, o rasta ir grąžinta savininkams – 10.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA