„Achemoje“ dangų uždengė oranžinis debesis: liepia užsidaryti langus ir neiti į lauką (dar papildyta) | Kas vyksta Kaune

„Achemoje“ dangų uždengė oranžinis debesis: liepia užsidaryti langus ir neiti į lauką (dar papildyta)

Kas vyksta Kaune, jonavoszinios.lt 2019/12/11 13:45
Skaitytojo nuotr.

Bendrovė „Achema“ trečiadienį, 10.55 val., dėl techninių priežasčių sustabdė vieną gamybinį įrenginį: vieną iš devynių azoto rūgšties (UKL) agregatų.

[galerija kiek=”4″]

„Tuo metu aplinkoje pasimatė oranžinis dūmas, taip vadinama „lapės uodega“, reiškianti, kad sustabdymo metu įrenginiuose susidarė tam tikras kiekis medžiagų. Procesas buvo itin trumpas ir užtruko tik 1-1,5 min., o pasirodžiusį dūmą vėjas nupūtė nuo Jonavos miesto“, – komentavo „Achemos“ komunikacijos vadovė Gintarė Mierkienė.

Nuotraukas atsiuntusio skaitytojo žiniomis, darbuotojams liepta užsidaryti langus ir neiti į lauką.

„Jonavos žinių“ redakcijai paskambinę jonaviečiai pranešė, kad 10.30 val., Jonavoje buvo galima išgirsti ir sprogimo garsą, kuris, jų manymu, atskriejo nuo AB „Achema“ pusės. Vis dėlto „Jonavos žinios“ rašo, kad esanti oro kokybės matavimo stotelė padidėjusio užterštumo kol kas nefiksuoja.

„Anot aplinkosaugininkų, kurie kaip tik šiuo metu vyksta link Ukmergės, nuodingi dūmai, tame tarpe ir azoto oksidai pažeme driekiasi už Pageležių, tarp Laimiškių Ukmergės rajone“ – praneša jonavoszinios.lt.

Gamybinius įrengimus avariniu būdu „Achema” buvo sustabdžiusi ir lapkričio pabaigoje, kai įvyko elektros tiekimo incidentas.

Papildyta 14.12 val.

Aplinkos apsaugos departamento atstovės Ievos Krikštopaitytės teigimu, dūmų šleifas, vadinamoji „lapės uodega“, nuėjo tarp Laibiškių ir Pagelažių gyvenviečių.

„Iš mūsų pusės bus nustatinėjami kiekiai teršalų, kurie buvo išmesti į orą ir pradėtas tyrimas. Pirminiais duomenimis, jokių nukentėjusiųjų nėra“, – sakė I. Krikštopaitytė.

Interneto šaltinių duomenimis, azoto rūgštis – stipri neorganinė rūgštis, koroziją ir odos nudegimus sukeliantis nuodingas junginys. Net nuo mažos koncentracijos tirpalų oda kuriam laikui pagelsta, tad dirbant su šia medžiaga reikia imtis papildomų atsargumo priemonių.

Papildyta 15.45 val.

Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, į įvykio vietą išvykę Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė, kad gamykloje įvyko nenumatytas teršalų išmetimas į aplinkos orą. Pagrindiniai į orą išsiskyrę teršalai – azoto oksidai.

Pirminiais duomenimis, teršalai išmesti per gamybinėje įrangoje įrengtus apsauginius vožtuvus, kurie suveikia sutrikus technologiniam procesui. Paaiškėjus, kad šie taršos šaltiniai nėra įtraukti į įmonės turimą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą, bus vertinama aplinkai padaryta žala. Taip pat bus nustatinėjamas išmestų teršalų kiekis. Dėl įvykio Aplinkos apsaugos departamente prie Aplinkos ministerijos bus pradedamas tyrimas.

Šiuo metu žinoma, kad išmestų teršalų šleifas ėjo tarp Laibiškių ir Pagelažių gyvenviečių, kur nėra gausiai gyvenamųjų teritorijų. Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) automatinės oro kokybės matavimo stoties duomenimis (Panerių g. 17A, Jonava), teršalų koncentracijos viršijimas aplinkos ore kol kas nėra fiksuotas.

AAA taip pat nurodo, kad trečiadienio 13 val. duomenimis, azoto dioksido, kuris įeina į azoto oksidų sudėtį ir yra reikšmingas žmonių sveikatai, ir kietųjų dalelių koncentracijos ribinė vertė nebuvo viršyta.

„Achemos“ teigimu, šiuo metu gamykla saugiai dirba. Minėto įrenginio sustojimas nesukėlė jokių neigiamų pasekmių, išskyrus trumpalaikį gamybos sutrukdymą ir leistiną apie minutę trūkusį dūmų išmetimą.

Bendrovės duomenimis, Jonavos mieste esančios aplinkos oro monitoringo stotelės nerodo taršos padidėjimo. Tačiau viešojoje erdvėje pasirodę tyčia skleidžiami gandai apie darbuotojų sužalojimą, taršą ar net sprogimą yra absoliučiai niekuo nepagrįsti, gąsdina ir klaidina žmones bei atsakingas valstybės institucijas.

Papildyta 17 val. 21 min.

„Achemos“ komunikacijos vadovė Gintarė Mierkienė pranešė, kad įmonėje sprogimo nebuvo: „AB “Achema” papildomai informuoja, kad įrengimo stabdymo metu buvo garsas, kuris žmonėms galėjo asocijuotis su sprogimu, tačiau tokio incidento nebuvo. Gandai apie darbuotojų sužalojimą, taršą ar dujų vamzdžio sprogimą yra absoliučiai niekuo nepagrįsti ir klaidinantys visuomenę.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA