Tarptautinė policijos operacija: Lietuvoje ir Ispanijoje demaskuota žmonėmis prekiavusi gauja | Kas vyksta Kaune

Tarptautinė policijos operacija: Lietuvoje ir Ispanijoje demaskuota žmonėmis prekiavusi gauja

Vilniaus apskr. VPK nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Vakar ankstų rytą, Lietuvos Policija kartu su Ispanijos Karalystės Nacionaline policija, glaudžiai bendradarbiaujant su Europolu ir Eurojustu, suderintu laiku Lietuvoje ir Ispanijoje pradėjo vykdyti nusikalstamos grupuotės narių, veikusių prekybos žmonėmis ir pelnymusi iš kito asmens prostitucijos tarptautiniu mastu, sulaikymo operacijas.

2018 metų pirmoje pusėje policijos pareigūnai, analizuodami gaunamą informaciją bei tam tikrus įvykius, identifikavo, kad Lietuvoje tarptautiniu mastu veikia organizuota nusikalstama grupuotė, kuri užsiima nelegalaus „verslo“ organizavimu – pelnymusi iš merginų prostitucijos, o konkurentus šalina brutalia fizine prievarta bei naudojant kitus visuomenei pavojingus būdus.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, siekiant neutralizuoti šios grupuotės veiklą, Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, atliko visą spektrą ikiteisminio tyrimo veiksmų ‒ buvo identifikuoti organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, jų veiklos pobūdis ir mastas.

Kadangi grupuotės veikla apėmė ne vieną Lietuvos regioną, prie šio tyrimo prisijungė Tauragės bei Alytaus apskričių pareigūnai, o nustačius šios struktūros organizatorius, tyrimas įgavo platų tarptautinį pobūdį, dėl to buvo tampriai bendradarbiaujama su Ispanijos Karalystės teisėsaugos pareigūnais.

Atliekant šį tarptautinį tyrimą, sklandų bendradarbiavimą bei veiksmų koordinavimą ne vienoje šalyje padėjo užtikrinti Europolo ir Eurojusto atstovai, kurių suteikta pagalba leido betarpiškai naudotis šių tarptautinių institucijų galimybėmis.

Europolo pareigūnai tiesiogiai dalyvavo operacijoje vykdant veiksmus Ispanijos ir Lietuvos teritorijoje ‒ suteikė svarbią pagalbą, renkant ir fiksuojant nusikalstamos veiklos įrodymus. Taip pat norimi rezultatai buvo pasiekti sklandžiai bendradarbiaujant ir su Lietuvos paštu.

Realizuojant šį ilgalaikį tyrimą, 2019-11-12 Lietuvos Respublikos devyniose apskrityse bei Ispanijos Karalystės Malagos regione buvo atlikta plataus masto tarptautinė sulaikymo operacija, kurios metu Ispanijoje buvo sulaikyti du pagrindiniai šios nusikalstamos struktūros organizatoriai, o Lietuvoje dar trylika šios grupuotės narių (vyrai ir moterys).

Operacijos metu buvo atlikta apie 50 kratų, kurių metu paimta keliasdešimt tūkstančių eurų grynųjų pinigų, narkotinės ir psichotropinės medžiagos, padirbti dokumentai ir pinigai, bankinės bei SIM kortelės, ginklas bei šaudmenys, kaukės, smurto įrankiai, automobilis su policijos švyturėliais, taip pat taikomas laikinas nuosavybės teisių apribojimas įtariamųjų turtui.

Sulaikymo operacijoje dalyvavo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ bei Vilniaus apskr. VPK Viešosios policijos valdybos Mobilios kuopos pareigūnai.

Sulaikyti asmenys yra anksčiau teisti, visiems pareikšti įtarimai dėl plėšimų, prekybos žmonėmis, pelnymosi iš kito asmens prostitucijos, turto sugadinimo visuomenei pavojingu būdu ir kitų nusikalstamų veikų bei apklausti įtariamaisiais, šiandien bus sprendžiamas klausimas dėl griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo skyrimo, dėl to bus kreipiamasi į teismą. Manoma, kad sulaikomų asmenų gali būti ir daugiau.

Šį ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA