Nebaigtą Kauno tvirtovės fortą nutvieskė ateiviškos šviesos | Kas vyksta Kaune

Nebaigtą Kauno tvirtovės fortą nutvieskė ateiviškos šviesos

A. Plavinskaitės nuotr.

Akademijos miestelyje esančiame XI forte, dar vadinamame Marvos fortu, sužibo menininkų ir bendruomenės sukurtos lazerių šviesos instaliacijos. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ (Kaunas 2022) atstovai teigia, kad projektu siekiama išsaugoti ir pakviesti sugrįžti į nepelnytai gyventojų užmirštą vietą.

Kaip skelbiama Kauno tvirtovės parko „Facebook“ puslapyje, šeštadienį įjungtą instaliaciją Akademijos bendruomenės centras realizavo kartu su Kaunas 2022, šviesos menininkais Linu Kutavičiumi ir Linu Ramanausku bei kompozitoriumi Pauliumi Kilbausku, paruošusiu specialią garso kompoziciją.

Prieš sutemstant bendruomenė dalijosi pikniko vaišėmis, vyko Akademijos skonių degustacija. Šiemet XI forto tvarkybos atvėrė vaizdingas šio tvirtovės statinio vietas, jame vyko Kaimynų piknikas, čia aktyviai veikia įgula ir bendruomenė.

L. Ramanauskas Kaunas 2022 pranešime kiek anksčiau pasakojo, kad šviesos šaltinis – lazeris įrengtas ant Akademijos miestelio vandentiekio bokšto. „Šviesos srautą projektuojame į Marvos fortą, o pagrindiniu akcentu taps tiltelis, kuriuo vieninteliu galima patekti į salą. Taip pat apšviesime visą salą“, – pasakoja menininkas.

Lazerių instaliacija džiugins miestelio gyventojus ir svečius ištisus metus, po kelias valandas tamsiu paros metu. Tikimasi, kad šis meninis veiksmas kvies sugrįžti į primirštą XI fortą, prisiminti, kurti naujus prisiminimus ir naują vietovės istoriją.

Istorinių šaltinių duomenimis, 1913 m. Marvos forto sklype atlikti statybinės aikštelės įrengimo ir aprūpinimo darbai, įvykdyta apie 75 proc. žemės darbų: iškasta kareivinių pamatų duobė, goržos griovys, formuoti pylimai. Iki pat 1915-ųjų rugpjūčio vyko betonavimo, kelių tiesimo ir kiti einamieji darbai.

Visgi prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, forto statyba vyko pagal mobilizacijos planą: pagrindinis forto pylimas mikliai buvo pritaikytas antrai tvirtovės gynybos linijai, kontreskarpo šlaite įrengtos „lapės urvo“ tipo slėptuvės.

Per karą buvę įtvirtinimai susprogdinti. Šiuo metu forto gynybinis griovys užtvindytas, įtvirtinimai sudaro trapecijos formos salą, į kurią patenkama L. Ramanausko minėtu tiltu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA