Dvaras netoli Kauno atvėrė istorines erdves socialinių pokyčių kūrėjams | Kas vyksta Kaune

Dvaras netoli Kauno atvėrė istorines erdves socialinių pokyčių kūrėjams

R. Tenio nuotr.

Netoli Kauno esančiame Babtyno–Žemaitkiemio dvare visą šią savaitę vyksta tradicinė „ChangeMakers’ON“ organizuojama socialinių inovacijų kūrėjų stovykla, kasmet suteikianti galimybę dešimtims inovatorių vystyti savo idėjas bei pritraukianti kelias dešimtis savo srities ekspertų, neatlygintinai besidalijančių savo patirtimi, žiniomis ir įkvėpimu.

Įkvėpimo diena su A. Toliatu

Antradienį nuo sekmadienio popietės dvare įsikūrusius „ChangeMakers’ON“ „BoostCamp 2019“ dalyvius įkvėpti bei paskatinti su dar didesne jėga vystyti teigiamą pokytį aplinkai kuriančius socialinius verslus atvyko kunigas Algirdas Toliatas. Žinomas kunigas pasidalijo su dalyviais savo, kaip visuomenininko patirtimi jo vystomame RAMINTOJOS projekte, kuriame per bendruomenių įtraukimą siekiama spręsti svarbias visuomenės problemas, tokias kaip saugumas, užimtumas, socialinės atskirties mažinimas.

„Mano įsitikinimu, ekologijos, tvarumo, socialinės integracijos problemas sprendžiančios inovacijos yra kelias, kuriuo privalome eiti. Paveikiausi yra ne direktyvūs įstatymai, potvarkiai, sankcijos, kuriomis siekiama pakeisti pasaulio darną teisingesne linkme, o pačių visuomenės narių proaktyvus įsitraukimas į rūpimas temas, nuoširdžios pastangos ir svarbiausia – tikėjimas, kad aš tai galiu. Gal ne vienas, su bendraminčiais, vedamas ir stiprinamas iš aplinkos, visatos“, – filosofiškai kalbėjo A. Toliatas.

A. Toliatas / R. Tenio nuotr.

Konsultuoja pusšimtis ekspertų

Į šių metų stovyklą tradiciškai atrinkta dešimt komandų, tačiau vienai neatvykus, savaitės trukmės inovacijų, kūrybiškumo skatinimo, dalijimosi patirtimi užsiėmimuose sudaryta galimybė dalyvauti devynioms komandoms, kurių idėjos pačios įvairiausios ir skirtos spręsti sveikatos, profilaktikos, užimtumo, švietimo, žmonių su negalia integracijos bei kitas problemas. Antradienio popietę speciali ekspertų konsultacija suteikta dar vienai komandai, kuria tapo portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija, sprendžianti šiuolaikinei žiniasklaidai tenkančius iššūkius, tarp kurių – ir inovacijos.

Tarp socialines inovacijas kuriančių startuolių stovykloje dalyvauja komandos iš skirtingų šalių, o jų idėjos ir sumanymai – labai įvairūs. Komanda iš Latvijos siekia sukurti patogią skaitmeninę platformą, kuri palengvintų cerebriniu paralyžiumi sergančių vaikų fizinio lavinimo įrenginių visame pasaulyje pasiekiamumą nuo ankstyvos vaikystės, į stovyklą iš Kijevo atvykusi moteris planuoja plėsti individualią veiklą, kurioje niša darbui būtų siūloma ikimokyklinio amžiaus vaikus auginančioms mamoms, komanda iš Turkijos kuria inovatyvią ekologiškų užkandžių technologiją, kuri yra orientuota į sveikesnę mitybą ir siekį naujoviškai spręsti maisto švaistymo problemą.

Tarptautines stovykloje dalyvaujančias komandas iki penktadienio konsultuoja, paskaitas ir praktinius užsiėmimus Babtyno–Žemaitkiemio dvare veda kelios dešimtys savo srities profesionalų iš Lietuvos ir užsienio, kurių veiklos patirtis pati įvairiausia – nuo finansų ir investicijų iki komunikacijos, rinkodaros, juridinių paslaugų teikimo.

Konsultuoja pusšimtis ekspertų iš Lietuvos ir užsienio / R. Tenio nuotr.

Atvirai – ir apie nesėkmes

„Visą savaitę stovykloje vyksta įvairios dirbtuvės, individualios konsultacijos ir atviros sesijos. Tad kiekvienas dalyvis pats savarankiškai gali rinktis, kokia informacija ir žinios jam naudingiausios. Dalyviai aktyviai dalyvauja užsiėmimuose grupėms, prašo individualių sesijų, o visa programa orientuota į pagalbą pokyčių startuoliams išvystyti tvarius socialinių inovacijų verslus“, – sako socialinių inovacijų ir verslo programos „ChangeMakers’ON“ įkūrėja ir siela Simona Šimulytė.

Ji taip pat pasidžiaugė didelio susidomėjimo sulaukusiu antradienio „Failnights“ renginiu, kurio metu penki stovyklos ekspertai pasidalijo savo nesėkmės istorijomis ir atvirai kalbėjo apie išmoktas pamokas. Kaip ir kasmet su susirinkusiais inovatoriais susitikti panoro ir nemažai kviestinių svečių, kurie mielai dalijosi savo gyvenimo ir verslo istorijomis.

Visai savaitei dvaro valdas inovatoriams patikėjęs ir renginio globėju tapęs Babtyno-Žemaitkiemio dvaro savininkas Mindaugas Šventoraitis atvirai pasakojo apie sprendimą parduoti verslą ir užsiimti jam malonumą teikiančia veikla, kuria ilgainiui tapo dvaro gaivinimas, priežiūra, visuomenei ir kultūrai svarbių veiklų vystymas.

M. Šventoraitis portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad sutiko stovyklai suteikti erdves neatlygintinai, nes yra įsitikinęs, kad teigiamus pokyčius visuomenėje kuriantys žmonės turi būti visada vertinami ir laukiami – tai prisideda prie jų motyvacijos skatinimo ir pokyčių, kurių reikia mūsų visuomenei.

„Manau, didžiausius iššūkius šiuo metu patiria mūsų švietimo sistema, kuri veikia praeito amžiaus metodais. Tikiu, kad tokios programos kaip „ChangeMakers’ON“ gali padėti spręsti opiausias mūsų visuomenės problemas“, – sakė jis.

M. Šventoraitis su stovyklos organizatorėmis / R. Tenio nuotr.

Programoje – kviestiniai svečiai

Stovyklos pradžioje su dalyviais susitikti į dvarą netoli Kauno atvyko šiuo metu Bahreino Karalystėje – salų valstybėje Persijos įlankoje, Artimuosiuose Rytuose gyvenantis ir dirbantis kaunietis verslininkas Tomas Kriščiūnas. Jis atvirai pasakojo apie jo verslą krizės Lietuvoje metu ištikusį bankrotą ir prisikelti iš beviltiškos padėties padėjusias aplinkybes. Apie būdus įveikti didžiausias gyvenimo krizes vyras šiuo metu rašo knygą.

Ketvirtadienio vakarą suplanuota, kad dvare apsilankys ir verslininkas Vladas Lašas, ne vienerius metus besidomintis socialinių inovacijų ekosistemos savijauta Kaune.

Trečius metus iš eilės organizuojamo renginio „ChangeMakers’ON“ „BoostCamp“ šių metų programa orientuota į socialinių inovatorių skatinimą turėti drąsos suklysti, nes tai leidžia pamatyti situaciją kitu kampu ir yra geresnis variantas nei sąstingis ir baimė išjudėti su savo idėja. Taip pat akcentuota žmogiškųjų vertybių svarba, kurios tik ir skiria žmogų nuo roboto, realų intelektą – nuo dirbtinio. „Būsime prasmingi ir reikalingi tiek, kiek gebėsime išlikti žmogiški“, – įsitikinęs kunigas A. Toliatas.

Paskutiniąją stovyklos dieną penktadienį paaiškės, kaip komandoms sekėsi siekti užsibrėžtų tikslų, su kokiais rezultatais jos išvyksta toliau vystyti savo verslų. Nemokamai apsilankyti stovyklos renginiuose gali visi norintys, tačiau būtina išankstinė registracija. Visą programą galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA