Valdantieji reiškia nepasitikėjimą Lietuvos banko vadovu (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Valdantieji reiškia nepasitikėjimą Lietuvos banko vadovu (atnaujinta)

BNS 2019/05/14 12:32
DELFI nuotr.

Seime prasidėjo diskusijos dėl valdančiųjų inicijuotos rezoliucijos, reiškiančios nepasitikėjimą Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku. Nepasitikėjimą LB vadovu šiandien išreiškė premjeras Saulius Skvernelis, nors rezoliucijos nepasirašė.

Didžiausios „valstiečių“ frakcijos iniciatyva rezoliucijos projektą parengęs ir Seimui ją pristatantis Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas sako, kad LB vadovas vengė komitetui, atliekančiam 2009-2010 metų krizės aplinkybių tyrimą, pateikti informaciją, bendradarbiauti, prieš tyrėjus nuteikė LB kolektyvą. „Tai sistemingas veikimas“, – sakė S. Jakeliūnas.

Jis pripažino, kad rezoliucija yra „daugiau moralinio pobūdžio“, bet pabrėžė, kad užtenka ir teisinių argumentų dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku pagrįstumo. „Yra pakankamai teisinių argumentų, kad procesai būtų teisiškai pagrįsti ir pradėti inicijuoti“, – teigė S. Jakeliūnas.

Rezoliuciją dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku remia valdantiesiems priklausantys socialdarbiečiai bei juos remiantys „tvarkiečiai“ ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai – iš viso 44 parlamentarai. Premjeras Saulius Skvernelis nepasirašė rezoliucijos, tačiau antradienį sakė nepasitikintis LB vadovu.

Rezoliucijoje, be kita ko, kreipiamasi į LB vadovą, siūlant pačiam atsistatydinti, nes esą jis pažemino Seimo reputaciją bei diskreditavo centrinį banką. To nepadarius, prezidentė Dalia Grybauskaitė raginama pradėti V. Vasiliausko atleidimo procedūrą.

Pats V. Vasiliauskas neketina atsistatydinti ir teigia per visą savo profesinę karjerą nevengęs atsakomybės. Anot jo, nepasitikėjimo pagrindai yra teisės, o ne politikos sritis.

„Todėl būtų gerai, kad kritikai įvardintų konkrečius teisinius pagrindus nepasitikėjimui reikšti, jeigu tokių yra“, – praėjusią savaitę pareiškė V. Vasiliauskas.

V. Vasiliauskas, be to, atmeta jam metamus priekaištus. Jis sako, kad visa informacija institucijoms teikiama, o kaltinimus vadina asmeniškumais. V. Vasiliauskas yra pranešęs, kad S. Jakeliūnas, 2013 metais siekė įsidarbinti LB, naudojosi žlugusio „Snoro“ banko istorija.

Ir S. Jakeliūnas, ir V. Vasiliauskas yra paviešinę asmeninio susirašinėjimo žinutes. S. Jakeliūnas sako, kad LB vadovo pasakymai nedera jokiam valstybės pareigūnui.

V. Vasiliauskas LB vadovauja nuo 2011 metų balandžio. Dabar eina antra jo kadencija. Opozicija V. Vasiliausko puolimą praėjusią savaitę vadino rinkimų kovos elementu ir interesų konfliktu.

Atnaujinta 12.58 val.

Už nepasitikėjimą LB valdybos pirmininku balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 51, o vienas parlamentaras (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Irina Rozova) susilaikė.

Už nepasitikėjimą V. Vasiliausku balsavo 41 „valstietis“, 4 Mišriai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai Andrius Mazuronis, Mindaugas Puidokas, Rimas Andrikis ir Naglis Puteikis bei du „tvarkiečiai“ Vytautas Kamblevičius ir Juozas Imbrasas. Kiti 5 šios frakcijos nariai balsavime nedalyvavo.

5 valdantiesiems priklausantys socialdarbiečiai balsavo prieš nepasitikėjimą V. Vasiliausku, kiti frakcijos nariai balsavime nedalyvavo. Iš viso šioje frakcijoje yra 11 parlamentarų. Prieš rezoliuciją balsavo 28 konservatoriai, 7 liberalai, 6 socialdemokratai, 5 Mišriai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA