Mirties bausme sušaudant nuteistam J. Butai – atviros Pravieniškių pataisos namų durys | Kas vyksta Kaune

Mirties bausme sušaudant nuteistam J. Butai – atviros Pravieniškių pataisos namų durys

BNS 2018/12/13 13:58
Stopkadras

Kaišiadorių apylinkės teismas nusprendė anksčiau laiko į laisvę išleisti Justiną Butą, kuris 1996 metais už banko „Hermis“ plėšimą buvo nuteistas mirties bausme sušaudant. Pravieniškių pataisos namuose geru elgesiu pasižymėjusio nuteistojo pažangą po aštuonių bandymų galiausiai įvertino Lygtinio paleidimo komisija.

J. Buta nuteistas už tai, kad 1995 metais užpuolė Šiauliuose veikusio banko „Hermis“ apsaugos darbuotoją ir jį sumušė, tačiau šiam pasipriešinus nusikaltimo nebaigė. Po mėnesio jis alumi su stipriai veikiančia, kvaitinančia medžiaga – klofelinu prigirdė kitą šios apsaugos darbuotoją ir jį pasmaugė.

Nužudę apsaugininką, J. Buta ir kartu su juo veikę asmenys apiplėšė banką, pavogdami beveik milijoną litų, taip pat buvo pavogtas bankui priklausantis automobilis, kuris, siekiant paslėpti įkalčius, vėliau sudegintas miške. Nusikaltimo metu J. Buta su savimi taip pat turėjo ir neteisėtai įgytą šaunamąjį ginklą.

Kaip pranešė Kaišiadorių apylinkės teismas, pagal tuo metu galiojusius įstatymus vyrui skirta mirties bausmė sušaudant su turto konfiskavimu. Vėliau bausmė buvo pakeista į švelnesnę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos, o 2012 metais prezidento dekretu suteikta malonė, nustatant terminuotą 25 metų laisvės atėmimo bausmę.

Šios bausmės pabaiga numatyta 2020 metais, tačiau Lygtinio paleidimo komisija pasiūlė paleisti nuteistąjį metais ir 10 mėnesių anksčiau, įpareigojant jį per visą lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos laiką naktį neišeiti iš namų, jeigu tai nesusiję su darbu, neišvykti už miesto ribų be leidimo.

Nuo 2013 metų, kai J. Buta iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo perkeltas į Pravieniškių pataisos namus, Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija į teismą dėl lygtinio paleidimo kreipėsi aštuonis kartus, tačiau ankstesnių nutarimų teismas netvirtino. Šįkart teismas įvertino nuteistojo asmenybę, jo pažangą ir konstatavo, kad J. Buta gali būti paleistas lygtinai.

„Nors nuteistasis Justinas Buta laisvės atėmimo bausmę atlieka už keleto labai sunkių nusikaltimų padarymą, tačiau jis anksčiau neteistas, faktiškai atliko 4/5 paskirtos 25 metų laisvės atėmimo bausmės, bausmę atlieka lengvosios grupės sąlygomis, bausmės atlikimo laikotarpiu tik vieną kartą baustas drausmine tvarka, taip pat vieną kartą svarstytas drausminėje komisijoje (nuobauda neskirta), už gerą elgesį, dalyvavimą visuomeninėje būrio veikloje ir sąžiningą darbą dvidešimt penkis kartus skatintas,“ – rašoma teismo nutartyje.

Bausmės atlikimo metu nuteistasis pataisos namuose mokėsi ir baigė Vilniaus pedagoginį universitetą, įgijo edukologijos bakalauro laipsnį – socialinio pedagogo specialybę, taip pat Elektrėnų profesinio rengimo centre įgijo kompiuterio operatoriaus specialybę, dirba, dalyvauja socialinės reabilitacijos programose, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais, dengia priteistą ieškinį, nėra įrodymų, kad nuteistasis yra susijęs su kriminaline subkultūra.

Teismo duomenimis, šiuo metu nuteistasis kaltę dėl padarytų nusikaltimų pripažįsta visiškai, savikritiškai vertina padarytus nusikaltimus, taip pat dėl jų apgailestauja. Teismas padarė išvadą, kad nuteistojo pažanga yra akivaizdi ir leidžia pagrįstai manyti, kad nuteistasis yra nepavojingas visuomenei, jog jis laikysis įstatymų ir nenusikals.

Teismas pabrėžė, kad lygtinis paleidimas nereiškia, jog nuteistasis besąlygiškai atleidžiamas nuo likusios laisvės atėmimo bausmės, priešingai – jis bus prižiūrimas ir, nesilaikydamas jam nustatytų pareigų, gali būti pasiųstas atlikti likusią laisvės atėmimo bausmės dalį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA