Per savaitę tragiškai žuvus dviem žmonėms, Kauno policija surengė specialią akciją | Kas vyksta Kaune

Per savaitę tragiškai žuvus dviem žmonėms, Kauno policija surengė specialią akciją

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį įsibėgėjus vakariniam pikui, intensyviu eismu pasižyminčiose Kauno perėjose žibėjo ne tik gatvių šviestuvai, bet ir uždegtos žvakelės. Taip pat lengvai kaip vėjyje blaškomos liepsnelės gali užgesti prieš automobilį atsidūrusio pėsčiojo gyvybė – palei gatves bei kelius kulniuojančiųjų, juos kertančiųjų saugumas ir tapo šiandien vykdytos priemonės leitmotyvu.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius, tai buvo ne bausti skirta priemonė, o eismo dalyvių dėmesio atkreipimo akcija.

„Šiemet tą dėmesingumą ypač akcentuoju dėl to, kad iš 21 žmogaus, Kauno apskrityje per 2018-uosius žuvusio eismo įvykiuose, gyvybes prarado 11 pėsčiųjų – vadinasi, jie sudaro daugiau negu pusę žuvusiųjų, – skaudžią statistiką nurodė V. Lukošius.

– Degdami žvakeles, būdami prie avaringų perėjų norime visiems priminti, kad pėstieji yra pati pažeidžiamiausia dalyvaujančiųjų eisme grupė. Priemonė vykdyta prie daugelio perėjų – išanalizavę duomenis pasirinkome tas, kuriose dažniausiai fiksuojami vienokie ar kitokie įvykiai, šiaip yra intensyvesnis eismas.“

Pareigūnai, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, po pusantros valandos budėjo prie pėsčiųjų perėjų, esančių Savanorių pr., Taikos pr., Pramonės pr., Šiaurės pr., Baltų pr., A. Juozapavičiaus pr., Krėvės pr., Sukilėlių pr., Varnių g., Baltijos g., Vaidoto g., R. Kalantos g., Kovo 11-osios g. ir S. Žukausko g.

„Pakalbinome pėsčiuosius, ir patys žmonės užkalbino pareigūnus, klausė, kas čia vyksta. Informavome, kad tai akcija, kuria siekiama kelti eismo dalyvių sąmoningumą, ypač pėsčiųjų atžvilgiu. Aiškinome, kokia atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių elementų reikšmė ir kaip būtina juos nešioti, priminėme ėjimo per pėsčiųjų perėją taisykles“, – sakė Kelių policijos valdybos viršininkas.

Šį kartą, anot jo, tik atkreiptas dėmesys į eismo saugumo problematiką, tačiau yra parengtas priemonių planą, kuris tamsiuoju paros metu bus vykdomas visą mėnesį. Prie pareigūnų jungsis ir policijos rėmėjai, aktyvūs bendruomenių nariai, Kauno savivaldybės atstovai.

V. Lukošiaus pateiktais duomenimis, Kauno apskrityje praėjusiais metais per tą patį laikotarpį eismo įvykiuose žuvo daugiau žmonių – 27. Tiesa, mažėjimas sąlyginis, nes, deja, vien per šį lapkritį, kuris dar nesibaigė, žuvo keturi eismo dalyviai. Du iš jų pėstieji: praėjusio sekmadienio naktį Kėdainių rajone partrenktas vyras, o lapkričio 19 d. vakarą Kauno rajone – moteris. Kitas itin skaudus mėnuo buvo sausis – tuomet avarijose užgeso penkių žmonių gyvybės.

Paklaustas apie naujas reguliuojamąsias pėsčiųjų perėjas, kurios ne visuomet geruoju minimos dažniau stabtelėti priverstų vairuotojų, pašnekovas teigė, kad tai neabejotinai yra efektyvi priemonė, padedanti kirsti gatves saugiau.

„Galvoju, jog viską turime daryti dėl saugumo – kalbant apie pralaidumą, truputį galime pakentėti. Kai žus artimas ar gulėsime sužeisti ligoninėje, tikrai negalvosime, kad kažkas galėjo pasiekti kelionės tikslą greičiau. Manau, saugumas yra pirmoje vietoje“, – svarstė V. Lukošius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA