Prezidentė Kaune pagerbė tremtinių ir politinių kalinių atminimą | Kas vyksta Kaune

Prezidentė Kaune pagerbė tremtinių ir politinių kalinių atminimą

LRPK / R. Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį dalyvavo Kaune vykusiame Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos 30 metų minėjime. Vytauto didžiojo universiteto Didžiojoje salėje būrėsi ir daug kitų šalies politikos padangėje puikiai žinomų veidų.

Sveikindama iš visos Lietuvos susirinkusius minėjimo dalyvius, nurodoma Prezidento Kanceliarijos pranešime spauda, D. Grybauskaitė sakė, kad meilė ir pagarba Tėvynei, kurią šalies tremtiniai ir politiniai kaliniai nešė per visą gyvenimą, iki šiol išlieka didžiausiu pavyzdžiu.

Šalies vadovė atkreipė dėmesį, kad pasaulis dar per mažai žino apie stalininį genocidą, ir ypač tai, kas vyko Baltijos šalyse, todėl aukšti valstybės svečiai būna nustebę girdėdami apie mūsų tautos patirtį. Tačiau būtent šie mūsų likimo faktai labai daug paaiškina, kodėl mums iki šiol taip skauda, kodėl taip reaguojame į kaimyną.

Prezidentė prisiminė jaudinantį Popiežiaus Pranciškaus apsilankymą KGB kalėjimo kamerose ir tai, kad Šventasis Tėvas labai daug suprato apie Lietuvą, kurioje ir Bažnyčia dalyvavo pasipriešinimo judėjime.

Anot prezidentės, tas skausmas, kurį patyrė tremčių karta, tai palikimas, suteikiantis jėgų ir įprasminantis mūsų šiandienos veiksmus. Iš šios patirties įkvėpimo semiasi gražus jaunimas, dalyvaujantis „Misijoje Sibiras“ ir saugantis tautos atmintį.

Šalies vadovė padėkojo šalies tremtiniams ir politiniams kaliniams, kad būtent jie palaikė nuo pačios prezidentavimo pradžios. „Jūs patikėjote manimi, aš patikėjau Jumis. Jūs buvote įkvėpimas ir pasitikėjimo šaltinis, visi mano veiksmai buvo Jūsų darbų tąsa“, – sakė D. Grybauskaitė.

Iškilmingame minėjime taip pat dalyvavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, buvęs Kauno meras parlamentaras Andrius Kupčinsksas ir kiti aukšti politikai.

Iš viso per 1940–1953 metų laikotarpį iš Lietuvos į tremtį ir Gulago lagerius buvo išvežta daugiau nei 280 tūkstančių žmonių. Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga šiuo metu vienija apie 30 tūkstančių narių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA