KTU pastatų aukciono eiga atskleis tikrąjį Kauno NT augimo potencialą | Kas vyksta Kaune

KTU pastatų aukciono eiga atskleis tikrąjį Kauno NT augimo potencialą

KTU nuotr.

Šių metų spalio mėnesį vyks pirmasis aukcionas, kuriame bus bandoma parduoti Kauno technologijos universiteto (KTU) pasitikėjimo teise valdomus penkis nekilnojamojo turto objektus, esančius prestižinėse Kauno vietose. NT rinkos ekspertai kol kas nesiryžta prognozuoti būsimų aukciono rezultatų, tačiau tikina, kad šių objektų pardavimo procesas ir jo baigtis atskleis tikrąjį Kauno augimo potencialą bei rinkos dalyvių lūkesčius.

Taigi, jau spalio mėnesį ant viešo aukciono stalo bus padėti penki įspūdingi pastatai, iš kurių net trys įtraukti į Kultūros paveldo departamento nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Pats įspūdingiausias iš parduoti ketinamų objektų – tai vienu iš tarpukario Kauno modernizmo perlų laikomi „Pienocentro“ rūmai, esantys centrinėje miesto pėsčiųjų gatvėje Laisvės al. (55). Kiti pastatai taip pat ne itin nutolę nuo Laisvės al., po vieną – Gedimino g. (43) ir Mickevičiaus g. (39), du – Kęstučio g. (8 ir 27).

KTU parduodami pastatai / KTU nuotr.

Protingiausia vystyti, kaip gyvenamuosius namus

Pasak Kaune veikiančios komercinio NT turto konsultacijų ir vystymo bendrovės „REES“ vadovo Martyno Židonio, 2017 – 2018 metais Kauno NT rinka pasižymėjo ypatingu aktyvumu, o kitąmet Kaune turėtų būti baigta didžioji dalis šiuo metu vystomų NT projektų. Taip pat, eksperto teigimu, teigiamai rinką nuteikia ir viešojoje erdvėje vyraujanti atmosfera – Kaune vyksta labai daug infrastuktūros atnaujinimo projektų, taip pat planuojami nauji dideli projektai – stadionas, Mokslo sala, koncertų centras, nauji tiltai ir dar daug kitų mažesnių objektų.

KTU parduodami pastatai / KTU nuotr.

„Bendraudami su NT plėtros kompanijomis ir investuotojais labai dažnai išgirstame, kad Kaune yra gana ribota įdomių NT projektų vystymo pasiūla. Planuojami parduoti KTU priklausantys pastatai būtent tokie. Todėl stebėti šį aukcioną bus labai įdomu. Manome, kad jis parodys kiek iš tiesų investuotojai tiki Kauno plėtros potencialu“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė M. Židonis.

KTU parduodami pastatai / KTU nuotr.

Pasak NT specialisto, didžioji dalis planuojamų parduoti pastatų galėtų būti pritaikyti gyvenamajai paskirčiai. „Dalyje pastatų galėtų būti įrengti prabangūs apartamentai, kituose –biurai“, – prognozavo M. Židonis. Pasak jo, aukciono eiga parodys, ar atras kelią į Kauną nauji didieji NT plėtotojai iki šiol išskirtinai dirbę tik Vilniaus rinkoje ir būtent tai bus stiprus signalas apie realų Kauno reikšmės šalies ekonomikoje didėjimą.

Kad paskelbtas KTU pastatų miesto centre išpardavimo aukcionas yra įdomus NT vystytojams, patvirtino ir Vilniuje įsikūrusios NT vystotojų bendrovės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis. Ši bendrovė šiuo metu sėkmingai vysto antrąjį prestižinių butų Kauno senamiestyje projekto etapą, o prieš tai pelnė teigiamų atsiliepimų apie užbaigtą kitą ne mažiau patrauklų būsto projektą „Telegrafas“.

KTU parduodami pastatai / KTU nuotr.

„Prestižinio būsto segmentas Kaune dar turi labai daug potencialo“, – įsitikinęs Š. Tarutis. „Citus“ skaičiavimais, per mėnesį vidutiniškai parduodami 5-6 prestižiniam segmentui priskiriami butai, o tai tesudaro vos 8-9 proc. Kauno pirminės rinkos (naujų būstų, parduodamų vystytojų) pardavimų. „Šiuo metu laikinojoje sostinėje vis dar populiariausias ekonominės ir vidutinės klasės būstas. Iš kitos pusės, jau galima konstatuoti, kad pagaliau ir Kaune formuojasi prestižinio būsto rinka, kuri, mūsų vertinimu, turėtų augti ir toliau“, – teigia „Citus“ atstovas.

Pasak Š. Taručio, KTU paskelbtus aukcionus „Citus“ stebi, nes atidžiai seka visą rinką, tačiau sprendimo dėl dalyvavimo kol kas dar nėra priėmę. „Parduodami objektai – įdomūs, tačiau gan sudėtingi: ne iki galo aiški jų techninė būklė (taigi, ir reikalingos investicijos), paveldosaugos, funkciniai aspektai ir kita. Kai kurie pastatai siūlomi už žemą pradinę kainą, o tai gali išprovokuoti kainų kėlimo lenktynes“, – prognozavo Š. Tarutis.

Pripažindamas, kad visi rinkai siūlomi pastatai – įdomūs, vyras teigė, kad jų vystytojams tektų ir nemenkų iššūkių. Tarp tokių akcentuotos ribotas parkavimo galimybes, kai kurių pastatų orientaciją pagal pasaulio puses, esama kabinetinė patalpų išplanavimo sistema.

„Iš kitos pusės, turime patirties su tokiais projektais. Kauno tvirtovės komplekso karinio telegrafo pastate įgyvendintą būsto projektą „Telegrafas“, tapusį vienu pirmųjų Autentiškumo programos projektų, laikome savo sėkmės istorija“, – neatmetė galimybės dėl bendrovės „Citus“ dalyvavimo minėtame procese jos atstovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA