Gydytoja odontologė ortopedė A. Šidlienė: apie naujausius dantų atstatymo būdus | Kas vyksta Kaune

Gydytoja odontologė ortopedė A. Šidlienė: apie naujausius dantų atstatymo būdus

Organizatorių nuotr.

Gydytoja odontologė ortopedė Audronė Šidlienė, turinti daugiau nei 20 metų patirtį, dalinasi žiniomis, kurios padėtų pacientams renkantis dantų atstatymo būdą išvengti rizikos ir priimti teisingą sprendimą.

–  Kodėl būtina nedelsiant susirūpinti praradus vieną ar kelis dantis?

–  Netekus dantų pirmiausia nukenčia maisto virškinimas. Virškinimas veikiant seilių fermentams prasideda burnoje. Toliau maistas virškinamas skrandyje, dvylikapirštėje žarnoje, veikiant kepenų ir kasos fermentams. Jeigu žmogus nepakankamai maistą susmulkina burnoje, labiau apkraunami kiti virškinimo organai, prasideda įvairūs jų negalavimai. Prastai suvirškintas maistas blogiau pasisavinamas, organizmui pradeda trūkti K, Mg, vitamino B bei kitų reikalingų medžiagų.

Praradus krūminius dantis nukenčia apatinio žandikaulio sąnario funkcijos, gali pasireikšti sanario skausmai, traškesiai, sunku išsižioti. Praradus krūminius dantis sparčiau sudyla priekiniai dantys. Priekiniai dantys ne tik sparčiau dyla, bet ir nuo perkrovos gali prarasti stabilumą, pradeda klibėti.

Netekus priekinių dantų iškyla pavojus ne vien fizinei sveikatai. Sumažėjus sąkandžio aukščiui veide formuojasi raukšlės. Žmogus tampa paniuręs, vengia šypsotis, kalba nerišliai, t.y. nepavyksta raiškiai ištarti priebalsių, todėl žmogus stengiasi mažiau bendrauti, tampa užsidaręs.

–  Kodėl problema yra net vieno danties praradimas? 

–  Praradus ar pašalinus bet kurį dantį, į defekto pusę svyra gretimi dantys. Į prarasto danties vietą ima leistis arba kilti, priklausomai nuo viršutinio žandikaulio ar apatinio žandikaulio dantys, kurie neturi atramos. Be to pašalinto danties srityje nyksta žandikaulio kaulas, o tai vėliau komplikuoja protezavimą ant nuosavų dantų arba implantavimą.Dėl kaulo nykimo apsinuogina gretimų dantų šaknys, ant jų greičiau kaupiasi apnašos.

–  Koks būdas atkurti prarastus dantis yra pažangiausias?

–  Šiuolaikinis būdas atkurti prarastus ar pašalintus dantis – dantų implantavimas, t.y. implanto įsriegimas į žandikaulio kaulą. Danties implantas burnoje funkcionuoja kaip danties šaknies pakaitalas. Dantų implantų pagalba galima atkurti ne tik vieną, bet ir kelis prarastus dantis, o taip pat ir visą dantų lanką. Implantų pagalba atstatomi vienas ar keli dantys nepažeidžiant šalia esančių sveikų dantų, t.y. nereikia jų šlifuoti ar kaip nors kitaip pažeisti.

Implantai sustabdo žandikaulio kaulo tirpimą ir pilnai atlieka natūralių dantų funkciją; pacientas nebepatiria diskomforto nei valgant, nei šypsantis, nei bendraujant.

Jeigu apatiniame ar viršutiniame žandikaulyje trūksta visų dantų, yra kelios dantų atkūrimo galimybės:
Iki šiol paplitęs būdas – įprastiniai išimami protezai, kurie turi nemažai trūkumų. Jie nėra stabilūs, sunku valgyti, kalbėti. Kramtymo spaudimas į žandikaulio kaulą perduodamas netiesiogiai, per dantenas, o tai nesustabdo žandikaulio kaulo nykimo.

Kitas būdas – pagerinti bedančio protezo fiksaciją 2 implantais, kurių viena dalis tvirtinama prie implanto, kita – į įšimamą protezą. Protezas įstatomas į vietą ir specialiu užraktu laikinai prirakinamas prie implantų bei tuo pačiu apgaubia dantenas.Tokia sistema užtikrina stabilesnį protezų laikymasi, nepatiriamas akivaizdus diskomfortas valgant ar kalbant. Tokį protezą visada galima išimti ir tinkamai išvalyti.

Pažangiausias būdas – atstatyti visus prarastus dantis pastoviai ant implantų tvirtinamais tilteliais. Šiam tikslui kartais gali užtekti 4-6 implantų, netraumuojamos dantenos, protezo nereikia pastoviai išimti. Toks protezas nesukelia jokio diskomforto valgant, netrukdo kalbėti. Gaunamas tiesiog puikus estetinis rezultatas!
Implantavus dantis, nevalia jais nesirūpinti. Labai svarbu juos tinkamai prižiūrėti. Norint, kad implantai tarnautų visą gyvenimą, reikalinga, kaip ir nuosaviems dantims, itin gera asmeninė burnos higiena. Taip pat būtina 1-2 kartus metuose apsilankyti pas odontologą ar burnos higienistą atlikti profesionalios burnos higienos procedūros.

–  Kokios garantijos taikomos dantų implantams ir dantų implantavimui?

–  Būtina pažymėti, kad daugelis dantų implantų gamintojų taiko viso gyvenimo garantiją. Tačiau pacientams būtina žinoti, kad garantija taikoma tik pačiam dantų implantui, o ne implantavimo rezultatui. Reikia pažymėti, kad komplikacijos dantų implantavime yra labai retas reišknys, jeigu pacientai tikrai gerai įsisavinę asmeninę burnos higieną ir tą daro kiekvieną dieną ryte ir vakare.

Pacientui visuomet svarbu pasirinkti optimaliausią sprendimą. Šį šeštadienį, 2018 m. balandžio mėn. 21 d., 12.00 val. Pasaulinės Burnos sveikatos dienos proga odontologijos klinika „Denta“ , viena pirmųjų privačių odontologijos klinikų Lietuvoje organizuoja nemokamą seminarą pacientams: „Naujausi dantų atstatymo būdai. Privalumai ir rizikos“.

Kviečiame dalyvauti ir išgirsti atsakymus iš specialistų lūpų. Sužinoti plačiau ir rezervuoti vietą seminare galite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA