Senasis Kaunas: tas nelemtas elektros reikalas… | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: tas nelemtas elektros reikalas…

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 18-ąją 1932-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie nelemtą Kauno elektros reikalą.

„Po keturių savaičių pertraukos vakar vakare įvyko Kauno miesto tarybos posėdis. Darbų tvarkoj, tarp kitko, buvo numatytas elektros komisijų pranešimas.

Kaip žinome, jau antri metai dirba elektros reikalu net dvi komisijos: 1) komisija iš miesto tarybos narių, turinti tikslą apskritai sutvarkyti nelemtą Kauno elektros reikalą, ir 2) trijų ekspertų komisija elektros kainos koeficientui tirti, kad, nustačius atitinkamą koeficientą, būtų žinomas elektros gamybos pelningumas, ir visi kiti daviniai, reikalingi žinoti miesto savivaldybei norint perimti į savo rankas elektros stotį.

Spaudos atstovai vakarykščio miesto tarybos posėdžio nekantraudami laukė, ką gi pagaliau praneš tuo Kauno visuomenei taip labai rūpimu reikalu sakytos abi komisijos. Buvo atvykę pasiklausyti ir Kauno elektros stoties atstovai. Tarybos posėdis daugiau kaip valandą suvėlavo.

Pagaliau miesto burmistras inž. Ant. Graurogkas paskelbė, paskutinį momentą paaiškėjus, kad, nors abi elektros komisijos savo darbą jau bebaigiančios, tačiau pageidaujančios jų pranešimą nukelti kitam tarybos posėdžiui, kad galėtų visai galutinai pranešti savo darbo rezultatus. Be to, burmistras pareiškė reiksiant dar pasvarstyti šiomis dienomis elektros stoties direkcijos padarytą naują pasiūlymą tartis gražiuoju. Todėl burmistras rado reikalingą elektros komisijų pranešimą iš tarybos posėdžio darbų tvarkos išimti.

P. St. Digrys ir dar vienas kitas miesto tarybos nariai norėjo bent pakalbėti tuo klausimu. Burmistras tačiau niekam neleido kalbėti. Digrys dar ginčijo, kad burmistras neturįs taip staigiai išimti iš darbų tvarkos iš anksto pastatytą klausimą, bet burmistras in-. Graurogkas pareiškė, turįs tokią teisę ir tą klausimą iš posėdžio darbų tvarkos išėmė.

– Gaila, kad šis klausimas taip ilgai vilkinamas ir neduoda tarybos nariams tuo klausimu pasisakyti, – pagailestavo p. St. Digrys…

Be to, vakarykščio miesto tarybos posėdžio darbų tvarkoj buvo pensijų ir pašalpų suteikimo apie trisdešimčiai savivaldybės tarnautojų (bendra suma – per 80.000 litų) klausimas, kuris pavestas esamai pensijų ir pašalpų statutui ruošti komisijai, ir dar keli kiti siauresnės reikšmės klausimai. Tarp kitko nutarta ateity praplėst kai kurias gatves ir aikštes panerio šlaite, rezervuojant čia, tarp kitko, vietos būsimiems parkams, Senapilės rajone, Karmelitų bažnyčios rajone (čia norima, kad būtų arba pašalinta bažnyčios tvora, visai atidengdama tą bene gražiausią architektūros požiūriu Kauno bažnyčią, arba pašalintas kampas buvusio vienuolyno, o dabartinės karo ligoninės namo) ir Sporto gatvės rajone Ąžuolyne.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA