Z.Vaigauskas: nežinau valstybės, kur per rinkimus būtų išvengta nesklandumų | Kas vyksta Kaune

Z.Vaigauskas: nežinau valstybės, kur per rinkimus būtų išvengta nesklandumų

BNS 2016/10/09 21:38
Asociatyvi nuotr. / DELFI nuotr.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas sako nenorintis vertinti savo paties darbo organizuojant Seimo rinkimus, tačiau kartu tvirtina nežinantis valstybės, kurioje per rinkimus pavyktų išvengti nesklandumų.

„Pats sunkiausias darbas įvertinti paties savo darbą, aš į tą klausimą galbūt galiu ir neatsakyti. Čia turbūt problema ne tik VRK, komisijos, sekretoriato, mes turime rinkimuose dalyvaujančių 14 tūkst. apygardų ir apylinkių komisijų narių, jie patys įvairiausi žmonės, siūlomi politinių partijų“, – sekmadienį per spaudos konferenciją į klausimą, kaip vertina šių rinkimų organizavimą, atsakė Z.Vaigauskas.

Kartu jis tvirtino, jog būtina rinkimus įvertinti platesniu mastu – kad būtų užtikrinta teisė į laisvus ir demokratiškus rinkimus.

„Prieš tai buvusių rinkimų (tarptautinių stebėtojų) vertinimai buvo tikrai aukšti, kad Lietuvoj vyksta laisvi, sąžiningi, demokratiški rinkimai. Man bent jau tai, ką žinau iš šių rinkimų, tikrai jokios abejonės nekelia, kad jie tokie ir išliko“, – sakė VRK vadovas.

„Dėl atskirų dalykų, kurie atsitinka per rinkimus, tenka apgailestauti, bet jų visiškai išvengti kainuotų milžiniškas lėšas, ir aš nežinau tokios valstybės, kur jų pavyktų išvengti. Svarbiausia, kad būtų elgiamasi sąžiningai, garbingai, pagal įstatymus sudarant vienodas galimybes visiems kandidatams“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Jis patvirtino, kad sekmadienį trumpam buvo sutrikusi speciali rinkimų sistema. Pasak Z.Vaigausko, dėl to nepatogumų turėjo rinkėjai, kurie norėjo balsuoti ne savo apylinkėje.

Taip pat per spaudos konferenciją patvirtinta, kad per elektroninius valdžios vartus rinkėjo kortelės atsispausdinti prisijungę rinkėjai tam tikrą laiką galėjo matyti kitų asmenų duomenis. Tačiau bendrovės „iTree Lietuva“ vadovas Darius Lazauskas tvirtino, kad priešingai nei skelbta, buvo galima matyti vardą, pavardę, gimimo datą bei adresą, bet ne asmens kodą. Be to, vienas prisijungęs asmuo galėjo matyti ne visus, o vieno prieš tai prisijungusio žmogaus duomenis.

„Buvo minimas duomenų nutekėjimas iš rinkėjo puslapio, kad atsispausdinant buvo matomi kitų piliečių, kurie irgi spausdino rinkėjo pažymėjimą, duomenis, Šį atvejį išnagrinėjome, jis tikrai toks yra, yra apie 540 žmonių, kurie galėjo matyti prieš tai buvusio žmogaus duomenis, t. y. vardą, pavardę, gimimo datą ir adresą, asmens kodo ten nėra. Tai tie asmenys, kurie jungėsi ne iš viešųjų prieigų, o per valdžios vartus. Kas yra gerai – visi šie prisijungimai užfiksuoti, ir mes viską atseksime ir pasižiūrėsime, kokia situacija. Kas gerai, kad jie galėjo matyti tik vieną prieš tai buvusį asmenį“, – pabrėžė D.Lazauskas.

Per spaudos konferenciją paskelbta, kad regionuose viena apylinkė kol kas yra likusi be elektros, o kita – be interneto ryšio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA