Aistra plaukimui užgožė negalią | Kas vyksta Kaune

Aistra plaukimui užgožė negalią

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Pusšimtis skirtingų negalios formų paliestų žmonių iš visos Lietuvos savo pavyzdžiu įrodė, kad jų stiprybė slypi didelėse širdyse. Praėjusį savaitgalį Kauno centro sporto mokyklos plaukimo baseine būrys bendraminčių išmėgino jėgas šventiškose plaukimo varžybose.

Kasmetine tradicija tapęs renginys „Plaukime kartu!“ jau ketvirtus metus sukvietė neįgalius sportininkus, plaukimo entuziastus ir juos palaikančius aistruolius.

Suteikia pasitikėjimo savimi

„Plaukimas – tai ne tik sporto šaka, bet ir gyvybiškai būtinas įgūdis. Kaip parodė klubo patirtis ir praktika, išmokti plaukti gali visi: sveikieji ir neįgalūs, suaugę ir vaikai. Žmonės, turintys pačią sudėtingiausią negalią, net dalyvauja varžybose. Mokantis plaukti žmogus kur kas labiau pasitiki savimi, geba padėti ir kitiems, o kartais gali netgi išgelbėti gyvybę“, – įsitikinęs Lietuvos neįgaliųjų plaukimo federacijos vadovas ir treneris Alvydas Vygaudas Šatinskas.

Jo sūnus Saulius, kurio garbei ir pavadintas Sveikatos ir integracijos klubas „Sauliukas“, savo pavyzdžiu patvirtina tėčio žodžius. Su įgimta stuburo išvarža gimusiam berniukui kūdikystėje gydytojai niūriai prognozavo, esą vaikas nesėdės ir nevaikščios. Tačiau didelio tėvų užsispyrimo dėka dabar jau paauglys ne tik ėmė stotis ant kojų, bet ir pradėjo plaukiko karjerą bei savo sąskaitoje turi ne vieną pagerintą neįgaliųjų plaukimo Lietuvos rekordą.

Sveikatos ir integracijos klubo „Sauliukas“ rengtose varžybose jėgas išmėgino apie pusšimtis dalyvių – nuo mažiausiųjų iki veteranų. Parodomuosiuose plaukimuose ir estafetėse rungėsi Lietuvos ir tarptautinių varžybų nugalėtojai bei prizininkai iš klausos sutrikimų turinčių žmonių klubo „Tyla“, Kauno neįgaliųjų rekreacijos ir sporto klubo RSK, Alytaus klubo „Dzūkijos vandenys“, Kauno Prano Daunio ugdymo centro, Kauno specialiosios olimpiados klubo ir Molėtų klubo „Rugilės viltis“.

Plaukė surištomis rankomis

Pasak A. V. Šatinsko, stebėdami neįgaliųjų užsispyrimą bei jų pasiekiamus neįtikėtinus rezultatus, kiti visuomenės nariai irgi imliau įsitraukia į aktyvią fizinę veiklą. Tuo galėjo įsitikinti ir šventės „Plaukime kartu!“ žiūrovai bei dalyviai.

Vienoje iš rungčių sveikieji buvo prilyginti neįgaliesiems prieš startą supančiojant jiems kojas, o kai kuriems – net ir rankas. Šitaip suvienodinus fizines galimybes, tampa aišku, kiek fizinių jėgų ir valios pastangų prireikia neįgaliesiems baseine įveikiant net ir trumpiausią 25 metrų distanciją.

„Esame sausumos gyventojai, ne žuvys, tad plaukimas nėra natūrali mūsų fiziologinė būsena. Vadinasi, gebėjimą taisyklingai plaukti būtina skatinti ir ugdyti. Vien teorijos čia neužtenka, reikalinga profesionali komanda, norinti ir gebanti dirbti su neįgaliaisiais bei kita specifine grupe – neįgaliųjų artimaisiais“, – pasakojo „Sauliuko“ klubo vadovė Dalia Šatinskienė.

Pasak jos, panaudojus taikomosios fizinės veiklos ir savarankiškumo įgūdžių lavinimo pratybas, galima fiziškai  pagerinti neįgaliųjų psichosocialinę sveikatą, tobulinti savarankiškumo įgūdžius bei fizinį pajėgumą. Be to, plaukimas – geras būdas bendrauti, socializuotis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA