Senasis Kaunas: Vytauto Didžiojo muziejaus statyba – Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Vytauto Didžiojo muziejaus statyba

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 26-ąją 1931-aisiais „Lietuvos žinios“ pasakojo apie Vytauto Didžiojo muziejaus statybą.

„Statyba, nežiūrint jos didumo, tęsiama pilnu greičiu.

Jau ruošiama medžiaga ir stogui dengti. Galima tikėtis, kad rudeniui didelis stogas uždengs nuo lietaus visą pastatą.

Dėliai geležies betoninių konstrukcijų sudėtingumo, kiek atsiliko centralinės dalies fasadai iš Duonelaičio ir Kalnų gatvių, bet greit ir šios dalys bus baigtos ir fasado sienos išsilygins. Viduje daromos įvairios konstrukcijos luboms ir I aukšto betoniniai darbai daugumoj jau baigti.

Numatoma, kad gana daug laiko gali užimti stogas, nes čia reikės atlikti sudėtingas konstrukcijas, ypač viršutinei šviesai įrengti.

Svarbiausias moderniškų muziejų reikalavimas – tai šviesios patalpos. Tačiau į tokio pastato, kaip statomo Vytauto Didžiojo muziejaus, patalpas pro šoninius langus jokiu būdu negali pakliūti pakankamai šviesos. Tuo tikslu didelė muziejaus patalpų dalis bus apšviesta iš viršaus, taip ked viršutinės šviesos plotas sudarys arti 1000 kv. mtr. Savaime suprantama, kad patalpos, kurios neapšviečiamos iš viršaus bus apšviestos iš šonų beveik ištisais arba labai aukštais langais.

Arkada, jungianti patį muziejų su bokštu baigta ir jau pradėti bokšto statybos darbai.

Visuomenė, pamačiusi visas tam darbui dedamas pastangas ir supratusi būsimo muziejaus tikslą ir reikšmę, savo gausiomis aukomis prisidės prie to milžiniško darbo tęsimo ir baigimo.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA