Senasis Kaunas: dėl Kauno elektros stoties pagerinimo | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: dėl Kauno elektros stoties pagerinimo

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 8-ąją 1922-ais metais „Lietuva“ išspausdino tekstą apie Kauno elektros stoties pagerinimą.

„Delei Kauno elektros stoties pagerinimo.

Kauno miesto Valdyba yra susirūpinusi elektros šviesos Kaune pagerinimu ir praplėtimu. Norima duoti daugiau šviesos ne tik pačiame mieste, bet pravesti svarbiausiųjų gatvių nušvietimas Šančiuose iki Panemunės, Aleksote ir Viliampoly.

Be to bus padidintas šviesos lempelių skaičiaus ir visame Žaliajame Kalne. Tinkamam pravedimui šviesos prisieina elektros stotyje pastatyti nauji Direlio mašina, vienas umformeris, pratęsti nauji kabeliai, pakeisti įvadai, įvedus trifarinį elektros jėgą ir t.t. Padaryti visiems šiems darbams Kauno Elektros stoties nuomininkai, būtent Belgų Akcinė Bendrovė permąsto išlaidų apie vieną milijoną tris šimtus tūkstančių frankų. Priseina padaryti delei šių darbų nauja sutartis su Akcine Bendrove. Ji norėtų pailginimo savo koncesi os dar ant penkiolikos metų, būtent iki 1 sausio 1955 m., nes senojoi koncesija baigiasi 1 sausio 1940 metų.

Išrinktoji Miesto Tarybos tam tikra Komisija jau per šešius posėdžius yra svarsčiusi klausimus kaip delei tarifo už elektros šviesą, taip ir visų kitų sąlygų šios sutarties.

Kaslink pačios koncesijos prailginimo, tai Komisijoj yra visokių nuomonių. Vieni už tat, kad pačios koncesijos visai nepailginti ir tik atskaityti iš buvusios koncesijos laiko visą tą laikotarpį laike karo, kuomet Akcinė Bendrovė negalėjo naudotis stotimi – tai išeina maždaug septyni ar aštuoni metai, o kiti kad tą koncesiją pailginti keliems metams virš šio laiko arba net duoti tą prailginimą visam prašomam laikui.

Vyliamas: jog Komisijos darbas bus šiomis dienomis užbaigtas ir artimiausiame pirmadienyje, rugsėjo m 11 dieną visa sutartis bus pristatyta patvirtinimui Miesto Tarybai.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA