Kaune prieš beveik šimtą metų: ar negriausite tą Soborą! | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: ar negriausite tą Soborą!

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pristato straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Liepos 12-ąją 1932-aisiais metais „Lietuvos žiniose“ pasirodė tekstas apie Kauno soborą.

„Tik klausykite: remontuoja Kauno soborą!

Keista ir koktu, kaip kai kurie pas mus prisirišę prie amžinatilsį carizmo raugo…

Ačiū laimei, vargais negalais pradėjome atgauti šiek tiek savotiškesnį veidą po ilgų metų burliokiškos okupacijos. Jaunuomenės tarpe veržimasis vakarų link jau veik nustelbė kai kurių žilabarzdžių ataineštus tatariškai – rusiškus antpečius. Provincija pati nusikratė rusicizmo tvirtovių, cerkvių ir „obitelių“ pavidalo. Kaunas vis dar „tebesigrožėjo“ Muravjovų – Verlovkinų gadynės paminklu, grasmiai keliančiu savo kad ir apkryžiuotą, tačiau cebuliuotą galvą viršum viso miesto…

Ogi vakar, „L.A.“ nežymiai, tartum pats sarmatydamosi, skelbia, kad jau „remontuoja įgulos bažnyčią“. Girdi, „Šiandien pradėtas Įgulos bažnyčios išorinis remontas. Bus pataisyti apgriuvusieji karnizai ir nudažytos visos išlaukinės sienos. Keturis mažesnius bokštelius padarys panašius į didįjį bokštą. Bažnyčios viduje tuo tarpu joks remontas nebus daromas“. Be to pranešime perspėjami piliečiai, kad eidami pro tą soborą būtų atsargūs, „kad neįvyktų kokia nelaimė nukritus kokiam daiktui“.

Kas liečia piliečius, soboro remontuotojai gali būti ramūs: piliečiai ir be paskatinimo vengia vaikščioti pro jį.
Ne remontuoti tą budinką, bet nuversti ir kuo skubiau tuo geriau reikia! Plačiosios visuomenės opinija tuo reikalu yra senai pareikšta ir visuomenė bus dėkinga tik už apvalymą Kauno nuo tokių soborų.

Kol dar neišmestos naujos pinigų sumos, laikas kuo skubiausiai tą įkyrų reikalą galutinai baigti.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA