Seniūnaičio ir aktyvisto konfliktas: geriems darbams laiko nebelieka | Kas vyksta Kaune

Seniūnaičio ir aktyvisto konfliktas: geriems darbams laiko nebelieka

Archyvo nuotr.

Dažniausiai įprasta matyti vieningai mikrorajono labui dirbančius jo gyventojus, tačiau Šilainiuose viskas kiek kitaip. Čia du aktyvūs šilainiškiai pykstasi, kaip ir kokias rajono teritorijas reikėtų tvarkyti. Ir nors tokie ginčai atrodo niekuo neišsiskiriantys, viską komplikuoja faktas, jog vienas šilainiškis – seniūnaitis.

Šilainių aktyvisto Ramūno Kazakevičiaus teigimu, seniūnaitis Jonas Marcinkus ne visas gyventojų iniciatyvas ir pasiūlymus vertina vienodai. Kaip įrodymą vyras pateikė susirašinėjimus su J. Marcinkumi dėl įvairių Šilainių vietų, kurias reikia sutvarkyti. Feisbuke vykusiuose pokalbiuose matosi, jog seniūnaitis su R. Kazakevičiumi bendrauja nepagarbiai ir nekreipia dėmesio į jo pasiūlymus.

„Aš tamstai, Kazakevičiau, tūkstantis penkišimtąjį kartą kartoju: nustok vaikščioti, fotografuoti, rašyti skundus, bet imkis iniciatyvos ir pradėk dirbti, kaip kiti iniciatyvūs šilainiškiai, kuriems visada padėjau ir padėsiu. Dėl tokių tinginių kaip tu net piršto nepajudinsiu, nes tau viską turi padaryti kiti, o tu pats gali tik fotografuoti ir skundus rašinėti“, – tai – tik vienas iš J. Marcinkaus atsakymų į R. Kazakevičiaus pasiūlymus.

J. Marcinkaus ir R. Kazakevičiaus susirašinėjimai feisbuke:
[galerija kiek=”4″]

Konfliktas tęsiasi jau seniai

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijai susisiekus su pačiu seniūnaičiu, šis teigė taip su minėto šilainiškiu bendraujantis tik iš apmaudo, nes R. Kazakevičius nėra prisidėjęs prie šilainiškių iniciatyvų. Net ir tada, kai buvo tvarkomas jo paties namo kiemas.

„Man tiesiog apmaudu…“ – teigė J. Marcinkus. „Jeigu tas pats Kazakevičius ateitų ir pasakytų, nes turi visus mano kontaktus, kad va, Jonai, čia blogai, tvarkom, tai būtų dar bala nematė“, – sakė jis ir pridūrė, kad pasigedęs Kazakevičiaus tarp jo namo kiemą tvarkančių žmonių ir jam paskambinęs, sulaukė atsakymo „Tu seniūnaitis, tu ir dirbk“.

Nors abu vyrai teigia konfliktams laiko neturintys ir jais nesidomintys, feisbuke jų susirašinėjimų – gausu. Tiesa, jie nurodo skirtingas priežastis, dėl kurių kilo nesutarimai.

Šilainiškio nuomone, konfliktas prasidėjo prieš keletą metų, kai jis kreipėsi į seniūnaitį su prašymu sutvarkyti gelžbetonio blokus, ilgą laiką gulinčius Baltų prospekte prie „Neodenta“ klinikos. Nesutarimai paaštrėjo dėl netvarkingų šaligatvių. „Rimtesnis konfliktas gavosi dėl tų pačių iširusių takų, kuomet man kreipusis į seniūniją ir įkėlus į jos feisbuko paskyrą informaciją ir paklausimą apie juos sureagavo seniūnaitis ir ėmė mane įžeidinėti. Aš surinkau tuos įžeidimus ir perdaviau į miesto meriją“, – pasakojo vyras. „Nuo to laiko žmogus ant manęs pyktyje.“

Tuo tarpu seniūnaitis konflikto pradžia nurodo Santarvės parko tvarkymą, vykusį praėjusiais metais. Jo teigimu, tvarkant parką pritrūko medžiagų ir vienas suolelis liko nesuremontuotas. Būtent jį R. Kazakevičius nufotografavo ir nusiuntė nuotraukas savivaldybei bei įkėlė į socialinius tinklus.

Atsirenka pagal gyventojų iniciatyvumą

Pagal vietos savivaldos įstatymą, seniūnaitis yra savanorišku pagrindu dirbantis asmuo, išrinktas žmonių, gyvenančių seniūnaitijoje. Jis privalo atstovauti gyventojų interesams, skatinti gyventojus prižiūrėti gyvenamosios vietovės teritoriją, plėtoti kultūrinį ir sportinį gyvenimą, tačiau už tai negauna jokio atlygio.

Metodai, kuriais seniūnaitis turi atsirinkti darbų atlikimo tvarką, įstatyme nėra apibrėžti. J. Marcinkus teigė, jog svarstydamas, nuo kurių darbų pradėti, pirmiausiai atsižvelgia į gyventojų iniciatyvumą. „Pirmiausiai padedu tiems, kurie patys rodo iniciatyvą ir prisideda prie tvarkymo – nebūtinai savo lėšomis, gali ir savo darbu, laiku tiesiog“, – teigė seniūnaitis.

„Aišku, yra ir tokių, kurie iniciatyvos nerodo jokios, vaikšto, fotografuoja, rašo skundus, tai tokiems žmonėms aš pirmiausiai pasikalbu, paaiškinu, susirinku, pasakau, ką aš turiu (absoliučiai nieko), ką seniūnija turi (tik keletą specialistų ir praktiškai nė cento), kad praktiškai viską tvarko savivaldybės įmonės ir jei žmogus pats apsiima pakuruoti, nes aš negaliu nuvažiuot į kiekvieną kiemą, aš su mielu noru visada padedu“, – pasakojo J. Marcinkus.

Tuo tarpu R. Kazakevičius teigė, jog besitardamas dėl jau minėtų gelžbetonio blokų, sulaukė J. Marcinkaus prašymo surinkti bent 20 parašų ir pateikti oficialų prašymą.

„Turiu net susirašinėjimo istoriją šia tema. Sake imsis tvarkyt tik tuomet, kai to norės mažiausiai 20 žmonių, tačiau man kreipusis į jus („Kas vyksta Kaune“, red.) ir po pasirodžiusios publikacijos apie tai, viskas pradėjo judėti ir be taip seniūnaičiui reikalingų žmonių parašų“, – pasakojo R. Kazakevičius.

Jeigu prašys pagalbos – padėtų

Pasidomėjus, kam yra atskaitingi seniūnaičiai, paaiškėjo, jog pagal įstatymus – niekam. Kauno miesto savivaldybės atstovai teigė, jog kadangi yra renkami tiesiogiai žmonių, tai teoriškai seniūnaičiai atsako tik prieš rinkėjus, savivaldybės ir seniūnijų rankos šiuo atveju surištos. Tačiau portalo „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, seniūnaičio darbu nepatenkintas tik R. Kazakevičius. Kiti Šilainių gyventojai ne tik dėkoja už padarytus darbus ir prie jų prisideda, bet ir nominavo seniūnaitį „Metų kaimyno“ rinkimuose.

Pokalbio su portalu „Kas vyksta Kaune“ metu seniūnaitis tvirtino, jog R. Kazakevičių pažįsta seniau, nei konfliktas iškilo į viešumą ir susidarė apie jį ne itin teigiamą nuomonę. Tačiau jeigu R. Kazakevičius sutiktų prisidėti prie kurios nors netvarkingos Šilainių vietos tvarkymo, tikrai sureaguotų ir padėtų.

„Jeigu jis bandys prisiimti mano ir kitų iniciatyvių žmonių darbus – taip, tikrai ir toliau taip bendrausiu“, – teigė seniūnaitis. „Nes aš tik iš tokios pusės ir pažįstu jį, kaip veltėdį ir skundiką. Jeigu jis ir toliau taip elgsis, tai aš turėsiu reaguoti, nes piktinasi žmonės“, – sakė jis. „Bet jeigu jis kreiptųsi ir paprašytų pagalbos kažkokiai jo iniciatyvai, žinoma, kad padėčiau.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA