A.Zuokas siekia rinkimų dieną uždrausti alkoholio prekybą | Kas vyksta Kaune

A.Zuokas siekia rinkimų dieną uždrausti alkoholio prekybą

BNS 2016/04/15 10:27
DELFI nuotr.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininko Artūro Zuoko siūlymas uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais Seimo rinkimų dieną sulaukė palaikymo. Remdamas šią A. Zuoko iniciatyvą Seimo narys Valerijus Simulik šiandien užregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus.

Seime pritarus įstatymo pakeitimams, draudimas prekiauti alkoholiu galiotų ne tik Seimo, bet ir Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų rinkimų, rinkimų į Europos Parlamentą ir referendumų dienomis.

„Draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais užtikrins skaidresnius ir sąžiningesnius būsimuosius Seimo ir kitus rinkimus. Per kiekvienus rinkimus užfiksuojama balsų pirkimo atvejų. O kiek yra atvejų, kai mes apie tai nesužinome? Tai ne tik iškraipo rinkimų rezultatus, kai kuriuos rinkimų rezultatus tenka panaikinti, o pakartotiniams rinkimams organizuoti reikia papildomų mokesčių mokėtojų pinigų“ – sakė Seimo narys V. Simulik.

Priimtas įstatymas įsigaliotų jau nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.

„Esu už tai, kad Seimą turi rinkti blaiviai mąstanti tauta. Tikiu, kad šiais metais per Seimo rinkimus prie balsadėžių ateis ir naują Seimą išrinks sąmoningi žmonės, tvirtai apsisprendę dėl kandidato, už kurį balsuoja. Tautai svarbūs klausimai neturi būti priimami prie kiosko, už butelį. Už balsų pirkimą ir naudojimąsi nuo alkoholio priklausomais žmonėmis turi būti numatytos realios bausmės“, – sakė LLS pirmininkas A. Zuokas.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas A. Zuokas apgailestavo, kad Lietuvoje tokiu dideliu mastu paplitęs tiek alkoholizmas, tiek balsų pirkimo atvejai.

„Lietuvoje visus rinkimus nuolat lydi balsų pirkimo skandalai, užtenka prisiminti vien praėjusių metų savivaldybių rinkimus. Ypač kaimo vietovėse paplitęs balsų pirkimas atsiskaitant alkoholiu. Įsigaliojus šiam draudimui, būtų lengviau fiksuoti balsų papirkinėjimo atvejus tiek policijai, tiek rinkimų stebėtojams“ – teigė A. Zuokas.

Su šia problema kaimo vietovėse susiduriantys prekybininkai tampa balsų pirkimo „centrais“. Tačiau nepritariantys balsų pirkimui, atsakingi prekybininkai šiuo metu neturi jokių priemonių šią ydingą praktiką sustabdyti, nes negali atsisakyti parduoti prekių.

Jau devynerius metus esantis ribojimas įsigyti alkoholio Rugsėjo 1-ąją rodo, kad verslui nėra sunku praktiškai įgyvendinti šį apribojimą. Kaip rodo visuomenės apklausos, žmonės palaiko tokius ribojimus prekiauti alkoholiu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA