Iš noro kurti lietuviškus vaistus, prieš 16 metų Kauno rajone gimė „Aconitum” | Kas vyksta Kaune

Iš noro kurti lietuviškus vaistus, prieš 16 metų Kauno rajone gimė „Aconitum”

R.Tenio nuotr.

Farmacija – išskirtinio tikslumo, žinių bei didelių investicijų reikalaujanti veiklos sritis, kurioje veikti ir išsilaikyti gali tikrai ne kiekviena to siekianti kompanija. Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusi įmonė „Aconitum“ Lietuvoje jau ne vienerius metus pirmauja tarp vaistų ir maisto papildų gamintojų bei puoselėja Kauno rajone sukurtų bei pagamintų augalinių preparatų tradicijas ir užsienyje.

„Aconitum“ generalinei direktorei Rimai Balanaškienei idėja sukurti tokį verslą kilo prieš daugiau nei 16 metų.

„Kai studijavau mediciną, vienas įdomiausių mokslų man buvo farmakologija. Vėliau teko dirbti didmeninėje kompanijoje, prekiaujančioje įvairių šalių vaistais, tačiau lietuviškų buvo itin nedaug. Tada atsirado mintis – kodėl visos šalys gali, o Lietuva negali gaminti pakankamai vaistų?“, – prisimena R. Balanaškienė.

Tuo metu rinkoje dauguma parduodamų medikamentų buvo cheminės sudėties, o įmonės įkūrėjai, kaip gydytojai, norėjosi keisti nusistovėjusią tradiciją ir pradėti gaminti augalinės sudėties preparatus. Nuo šios idėjos atsirado „Aconitum“ homeopatiniai vaistai, vėliau – maisto papildai ir nereceptiniai augaliniai vaistai.

Šiuo metu „Aconitum“ produkcijos liniją sudaro 12 nereceptinių ir receptinių vaistų, 37 maisto papildai ir homeopatiniai vaistai.

Farmacijos preparatų gamybai keliami aukščiausi reikalavimai

„Aconitum“ daug investuoja į reikalingų sertifikatų gavimą, vienas jų – GGP (geros gamybos praktikos) sertifikatas, tapęs būtinu Lietuvai įstojus į Europos sąjungą ir yra privalomas norint gaminti vaistus.

„Įstojus į Europos Sąjungą keitėsi visos taisyklės farmacinės paskirties preparatų gamyboje. Prie to reikėjo adaptuotis, pertvarkyti gamybą, paruošti atitinkamus dokumentus, gauti GGP sertifikatą ir tapti lygiateisiu ES farmacijos srities gamintoju. Mes tai atlikome pirmieji, – pasakoja R. Balanaškienė.

Rinkodaros vadovė Monika Upstė pasakoja, jog visos gautos žaliavos, daugiausiai perkamos iš Europos šalių, yra tiriamos „Aconitum“ cheminėje ir mikrobiologijos laboratorijose, o įmonės, iš kurių perkamos žaliavos – audituojamos.

„Norint gaminti vaistus, užregistruoti vieną produktą trunka nuo penkerių iki aštuonerių metų ir tam reikia didelių investicijų. Tad, norint gaminti vaistus, būtina gerai apgalvoti įmonės strategiją“, – teigia generalinė direktorė.

Vaistus gaminančioje įmonėje suburta profesionalų komanda

Siekiant atitikti aukščiausius vaistų gamybos standartus, LEZ įsikūrusioje įmonėje įdiegtos modernios technologijos bei higienos taisyklės – tam reikėjo itin daug investicijų.

Įsigyti pažangias technologijas, kurios leistų vykdyti griežtų standartų apibrėžtus gamybos procesus, nėra vienintelis sėkmę lemiantis veiksnys. Pirmiausia, jas reikia profesionaliai ir kokybiškai įdiegti, o vėliau – mokėti jomis efektyviai pasinaudoti, kad investicijos atsipirktų. Tam reikalinga patikima ir nebijanti iššūkių specialistų komanda.

„Tiesą sakant, suburti specialistų komandą ir buvo sunkiausia pradedant šį verslą, nes farmacinės paskirties preparatų gamyboje reikalingi ypatingai siauros specializacijos darbuotojai. Taigi, juos reikėjo surasti, išugdyti ir dėl rezultato visiems kartu mokytis“, – patirtimi dalijasi generalinė direktorė.

„Aconitum“ išsiskiria tuo, jog čia atliekami pilnas gamybos procesas. Kaip pasakoja generalinės direktorės pavaduotojas gamybai ir ūkiui Egidijus Vyšniauskas, šis skyrius plečiasi kasmet, didžioji dauguma įrangos automatizuota, o gamyboje dirba 29 žmonės.

Unikalūs ir sveiki produktai, kuriais lietuviai domisi

Lietuvoje kuriami įmonės produktai, naudojant kokybiškas žaliavas bei naujausias technologijas, yra sveiki ir unikalūs. „Aconitum“ generalinė direktorė taip pat pastebi, jog lietuviai pradėjo uoliai rūpintis savo sveikata.

„Kuriant preparatus deriname sudėtines medžiagas taip, kad maksimaliai padėtų vartotojui, konsultuojamės su medikais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Mūsų inovacijų skyriaus specialistai, kaupiantys didžiulę patirtį, ieško pačių geriausių sudėties sprendimų“, – pasakoja R. Balanaškienė.

Įmonės vadovė džiaugiasi tokiais preparatais kaip „Livosil“„ Kalicord 850 forte“, „Liuberin forte“, „Vitamin C Prolong“, analogų Lietuvoje neturinčiais preparatais „Rami širdis“, „Digestrong“ bei itin drąsia maisto papildų linija „PROFUS“.

„Pastebėjome, kad pirkėjai itin domisi ir skaito apie sudėtines medžiagas. Aktyviai dalyvaujame parodose, kurių metų mūsų specialistai konsultuoja pirkėjus įvairiais klausimais“, – priduria R. Balanaškienė.

Įsikūrė Kauno rajone bei kuria stabilias darbo vietas

„Aconitum“ veiklą vysto jau daugiau nei 16 metų, prisideda prie Kauno rajono gerovės bei kuria stabilias darbo vietas.

„Šiuo metu įmonėje dirba apie 90 darbuotojų, kurių gyvenamoji vieta yra Kauno rajonas arba miestas. Planuojame vykdyti darbuotojų priėmimus į naujus skyrius bei plėsti eksporto ir gamybos skyrių gretas, nes eksporto pajamos per 2015 m. išaugo apie 40 proc.“, – teigia „Aconitum“ generalinė direktorė.

Įmonė ne tik kuria darbo vietas, bet ir prisideda prie universitetų bei mokyklų švietimo programų. Per metus vaistų ir maisto papildų gamyklą aplanko tiek studentai, tiek moksleiviai – jaunimui pristatoma gamyba, parodoma laboratorija, kalbamasi apie specialybes, kurių labiausiai trūksta šiuo metu.

„2014 m. vykdėme studentų praktikos projektą, kuriame tuo metu dalyvavo daugiau nei 20 studentų. Visi įmonės darbuotojai mielai prisidėjo prie šios iniciatyvos, nes esame iš tų, kurie pastebėję potencialą gali priimti į komandą ir jauną specialistą“, – pasakoja R. Balanaškienė.

Ateityje ketina nustebinti eksporto partnerius

Lietuvoje „Aconitum“ jau daugelį metų yra vieni iš rinkos lyderių, kurių produktus tautiečiai itin vertina – net 60 proc. įmonės pardavimų yra vykdomi būtent čia. Įmonė taip pat buvo nominuota „Gazelės“ apdovanojimui, kaip viena iš sėkmingiausiai dirbančių ir sparčiausiai augusių įmonių.

Visgi, „Aconitum“ vaistus bei maisto papildus gamina ne tik Lietuvai – įmonė savo produkciją eksportuoja, taip pat yra kontraktinis gamintojas užsienio kompanijoms: šiuo metu bendradarbiaujama su partneriais daugiau nei 40-yje šalių, kuriems yra tiekiami vaistai bei maisto papildai.

Pavyzdžiui, vienas iš įmonės gaminamų preparatų yra eksportuojamas net į Vietnamą. Tiekti vaistus į tokio klimato šalis yra gan sudėtinga, kadangi dėl drėgmės bei karšto oro vaistų kokybei ir gamybai yra taikomi dar didesni reikalavimai.

„Planuojame steigti padalinius kitose šalyse, taip sukurdami ne tik daugiau darbo vietų, bet ir plėsdami savo veiklos sritį. Mes nuolat rinkai pristatome naujus preparatus, tai taip pat išliks vienu svarbiausių prioritetų ateityje“, – teigia R. Balanaškienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA