Kauno rajone gaminami prabangūs patefonai pribloškia ir azijiečius | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone gaminami prabangūs patefonai pribloškia ir azijiečius

R.Tenio nuotr.

Kauno rajone, Naujuosiuose Muniškiuose prasidėjo verslas, jau dešimt metų garsinantis Lietuvą kaip kokybiškos muzikos klausymo įrangos gamintoją. Gamybą pradėję nuo tonarmų bei, galiausiai, sukūrę modernų patefoną, „Reed“ prekės ženklą valdanti bendrovė „Tonearms.lt“ skinasi pripažinimo kelią tarptautinėje erdvėje.

Idėja kurti tokį verslą kilo Vidmantui Triukui, radijo inžinieriui, padiskutavus su draugais ir išsiaiškinus, jog vinilas vėl ima populiarėti.

Kadangi idėjos autorius jaunystėje domėjosi garso technika, o tuo metu plokštelės buvo vienas iš keleto įprastų garso šaltinių bei jau dirbo su audio aparatūra, jis nusprendė, kad galėtų vėl imtis to, ką visuomet norėjo daryti, ir ėmėsi tonarmų kūrimo.

Dar 2007-aisiais kilus verslo idėjai, po metų rinkos analizės, prototipų bei jų dizaino kūrimo ir testavimo, įmonė rinkai pateikė pirmąjį „Reed“ serijos tonarmą.

Darbai prasidėjo Naujuosiuose Muniškiuose

Marius Triukas, „Reed“ konsultantas pasakoja, jog pirmieji darbai buvo pradėti Naujuosiuose Muniškiuose, namo rūsyje, kuris tuo metu buvo kartu ir gamybinės patalpos, ir biuras.

„Keletą pirmųjų tonarmų pardavėme interneto aukcione „eBay“, vėliau pradėjome juos siūlyti specializuotose skelbimų svetainėse, tada atsirado atstovų, norinčių prekiauti mūsų produktais įvairiose šalyse, ir tokiu būdu gamyba po truputį plėtėsi“, – verslo pradžią prisimena M.Triukas.

Šiuo metu „Tonearms.lt“ įmonė, gaminanti inovatyvius produktus „Reed“, taip pat yra įsikūrusi ir studentų miestelyje, Kaune. Iš viso įmonėje dirba septyni darbuotojai, taip pat – ir studentai. Garso aparatūrą gaminanti įmonė bendradarbiauja su universitetais ir stengiasi suteikti galimybę atlikti praktiką tiems studentams, kurie domisi garsu, mechanika, elektronika ar dizainu, bei siekia kurti lietuviškus gaminius.

„Galime didžiuotis tuo, kad visi projektavimo ir gamybos darbai vyksta Lietuvoje, Kauno regione, o iš užsienio – Vokietijos, Olandijos ar Japonijos – yra atsivežami tik tam tikri komponentai“, – pasakoja M.Triukas.

Gamina tonarmus bei patefonus

Pirmaisiais verslo metais „Tonearms.lt“ vertėsi vien tonarmų gamyba, tačiau, prie komandos prisijungus daugiau inžinierių, įmonės įkūrėjas nusprendė pabandyti pagaminti ir plokštelių grotuvą – patefoną.

„Kadangi tai – sudėtingas produktas, kuriame daug ne tik mechanikos, bet ir elektronikos, jo kūrimas užtruko keletą metų. Norint geriau suprasti vartotojų poreikius parodose bei svarbiausiems klientams buvo pristatyti koncepciniai modeliai“, – teigia įmonės konsultantas.

„Reed“ tonarmo gamyba užtrunka apie mėnesį, o jei yra reikalingas ypatingesnis padengimas, pavyzdžiui, poliruotas ir padengtas auksu arba ruteniu, tuomet procesas gali trukti ir šešias savaites. Tuo tarpu patefono gamyba užtrunka apie tris mėnesius.

„Šiuo metu gaminamas patefonas turi unikalią savybę – jis yra varomas frikcine pavara, tačiau klientas pats gali pasikeisti pavarą į diržinę, labiau įprastą patefonams“, – priduria M.Triukas.

Konkurencija patefonų segmente – itin didelė, o ir paties „Reed“ produkto kaina palyginti aukšta, apie 16 tūkst. EUR, tačiau lietuvių gaminamas patefonas susilaukė dėmesio įvairiose pasaulio kraštuose.

Prekyba vyksta visame pasaulyje

„Tonearms.lt“ gaminami „Reed“ prekinio ženklo produktai yra atstovaujami net 33-jose šalyse, įmonė tiesiogiai savo gaminių beveik neparduoda.

M.Triukas pasakoja, jog pagrindines rinkas išskirti būtų gan sunku – tendencijos keičiasi metai iš metų, tačiau pastaraisiais metais įmonė sėkmės sulaukia Tolimuosiuose Rytuose – Japonijoje, Pietų Korėjoje, Taivane, Honkonge ar Singapūre, taip pat atnaujino prekybą su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, nemaža dalis produktų parduodama ir Europoje.

Ateityje bus kuriami ir nauji garso aparatūros modeliai

Iki šiol kas vienerius ar dvejus metus „Tonearms.lt“ išleisdavo po produktą – naujo „Reed“ modelio tonarmą ar patefoną.

„Naujo produkto kūrimas, nuo eskizo iki paruošimo gamybai, trunka apie dvejus metus, tačiau ne visi produktai, kuriuos įmonė kuria bei projektuoja, patenka į serijinę gamybą. Šiais metais planuojame išleisti naują patefono modelį, ir, nors turime įvairių projektų, ką pristatysime 2017-aisiais, išduoti negaliu“, – teigia „Reed“ konsultantas M.Triukas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA