Kauno kamerinis teatras taps viešąja įstaiga | Kas vyksta Kaune

Kauno kamerinis teatras taps viešąja įstaiga

Organizatorių nuotr.

Kauno kamerinio teatro laukia permainos. Planuojama, jog iki šiol biudžetinės įstaigos statusą turintis teatras nuo naujųjų metų virs viešąją įstaiga. Pasak Kauno vicemero Simono Kairio, toks kelias teatrui atvers naujas perspektyvas ir galimybes.

S. Kairio teigimu, vertinant pastarųjų metų Kauno kamerinio teatro veiklą, į akis labiausiai krenta praėjusio amžiaus principais vykdomas vadybinis darbas.

„Noriu pabrėžti, jog niekas nei pačio teatro, nei finansavimo jam nenaikina. Tiesiog siūlome perspektyvesnę veiklos formą, kad teatras iš biudžetinės įstaigos taptų viešąja įstaiga. Toks kelias teatrui atvertų naujas perspektyvas ir galimybes. Pavyzdžiui, Kauno kameriniam teatrui praėjusiais metais iš miesto biudžeto buvo skirta daugiau nei 240 tūkst. eurų. Kauno mažasis teatras, turintis viešosios įstaigos statusą, iš miesto biudžeto gavo dešimt kartų mažesnę sumą, tačiau sugebėjo beveik tiek pat lėšų prisitraukti iš savo veiklos“, – akcentavo mero pavaduotojas S. Kairys.

„Galiu užtikrinti, jog niekas Kauno kamerinio teatro nežlugdo ir kolektyvo neardo. Aktoriai ir visas personalas nebus atleidžiami – jie bus perkelti į naująją įstaigą. Didžiausia iki tol vadovavusio asmens problema – nesugebėjimas sudėlioti prioritetų taip, kad teatras sugebėtų uždirbtų lėšų, o ne būtų tiesiog išlaikomas mokesčių mokėtojų pinigais. Nenudžiugino ir atlikto audito išvados. Be to, teatras labai mažai gastroliavo, buvo praktiškai nematomas Lietuvos regionų žmonėms“, – teigė Kauno miesto tarybos narė, Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Ina Pukelytė.

Kauno kamerinio teatro veiklos pajamos 2014-aisiais sudarė vos 16 proc. viso teatro metinio biudžeto. Didžiąją dalį biudžeto – daugiau nei 80 proc. – sudarė savivaldybės parama. Tuo tarpu viešoji įstaiga „Kauno mažasis teatras“ iš savivaldybės biudžeto gavo 38 proc. lėšų, o 62 procentus užsidirbo patys.

„Mūsų tikrai nenudžiugino gautos teatro audito išvados. Akivaizdu, jog senajai vadovybei trūko vadybinių įgūdžių. Su naujojo vadovo pagalba sieksime, kad teatras taptų lankomesnis bei matomesnis ne tik Kaune, bet ir už jo ribų“, – pabrėžė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas.

Nuo praėjusio pirmadienio laikinąja Kauno kamerinio teatro direktore paskirta teatrologė, menotyrininkė Jurga Knyvienė.

„Iki naujųjų metų dirbsime pagal numatytą repertuarą, įprastu režimu. Tuo pačiu metu kursime naują teatro viziją, struktūruosime teatro veiklą. Jau anksčiau pastebėjau, jog teatras tapo neįdomus, todėl pirma užduotis bus išsiaiškinti, kas atsitiko“, – apie artimiausius planus pasakojo J. Knyvienė.

Pastaruosius 25 metus, nuo pat įkūrimo teatrui vadovavo Egidijus Tamošiūnas. Prieš dvejus ir prieš vienerius metus skelbti teatro vadovo konkursai neatsiradus kandidatų neįvyko. Pastaruosius dvejus metus E. Tamošiūnas direktoriaus pareigas ėjo laikinai. Jo sutartis pasibaigė praėjusį penktadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA