Tiesdami šviesolaidinį interneto kabelį, pažeidė dujotiekį | Kas vyksta Kaune

Tiesdami šviesolaidinį interneto kabelį, pažeidė dujotiekį

Archyvo / Kas vyksta Kaune nuotr.

Šviesolaidinį kabelį Raudondvaryje tiesusi įmonė nepasiaiškino, ar arti kasamos žemės yra nutiestas dujotiekis. Ekskavatoriaus kaušui stipriai mostelėjus gilyn į duobę, darbininkai puolė savavališkai užsukinėti dujų sklendę, nes išsigando į orą pradėjusių veržtis dujų. Šalia kabeliui kasamos tranšėjos gulėjęs veikiantis skirstomasis dujotiekis buvo prakirstas, tad beveik šimtui Raudondvario vartotojų teko kurį laiką likti be dujų.

Tai tik vienas iš beveik pusšimčio šiemet užfiksuotų dujotiekių pažeidimų. Šviesolaidinio kabelio tiesėjams tąkart teko susimokėti keletą tūkstančių eurų baudos už į orą išleistas dujas. Iš viso per pirmą 2015 m. pusmetį neatsargiai žemės darbus atlikusios įmonės už pažeistus dujotiekius ir į aplinką išleistas gamtines dujas turėjo atlyginti daugiau kaip 40 tūkst. eurų žalą.

Dėl neatsargių kasinėtojų kaltės dujų skirstymą vartotojams šiemet teko stabdyti 27 kartus. „Lietuvos dujų“ duomenimis, vien per šiuos metus įvykusių dujotiekių pažeidimų metu prarasto dujų kiekio būtų užtekę vidutiniškai 50 individualių namų apšildymui visiems metams.

„Visi šiemet atsitikę dujotiekių pažeidimai įvyko dėl paprasčiausių darbo saugos reikalavimų nesilaikymo. Pastebime, kad nuostolių pridarantys žemės kasimo ar statybų darbų vykdytojai dažniausiai iš anksto nepasidomi ar jų darbo aplinkoje nesidriekia skirstomieji dujotiekiai. Kartais net ir žinodami apie šalia esantį dujotiekį, darbų vykdytojai numoja ranka į būtinybę išsikviesti „Lietuvos dujų“ atstovą. Toks neatsargumas ir taisyklių nesilaikymas brangiai kainuoja“, – teigia bendrovės „Lietuvos dujos“ Dujų tinklo tarnybos vadovas Dalius Svetulevičius.

Praėjusią savaitę Vilniuje, Pašilaičiuose privačiai įmonei be leidimo atliekant žemės kasimo darbus buvo pažeistas vidutinio slėgio dujotiekis, kuriuo dujos skirstomos šalia Ukmergės plento įsikūrusioms įmonėms, prekybos centrams bei daugiabučiams. Į įvykio vietą atvykę bendrovės „Lietuvos dujos“ darbuotojai operatyviai lokalizavo dujų nuotėkį, išvengiant didesnio pavojaus aplinkiniams. Dujininkai buvo priversti laikinai sustabdyti dujų skirstymą 20 įmonių, parduotuvėms ir beveik pusei tūkstančio butų. Dujų skirstymas vartotojams buvo atnaujintas per kelias valandas.

Balandį neatsargiai atliekant žemės kasimo darbus buvo pažeistas dujotiekis, aptarnaujantis Gariūnų turgavietę. Tuomet į aplinką pateko nemažas kiekis dujų, o dėl dujotiekio remonto Gariūnams kelioms valandoms buvo sustabdytas dujų skirstymas. Žemės kasimo darbus atlikusi bendrovė tai darė be leidimo. Kovo pabaigoje vienoje Alytaus sankryžoje privačiai bendrovei atliekant kelio remonto darbus taip pat buvo pažeistas skirstomasis dujotiekis. Rangos įmonės darbuotojai nesilaikė būtino reikalavimo atliekant kasimo darbus į vietą pasikviesti „Lietuvos dujų“ atstovą. Dėl minėtų įvykių žmonės nenukentėjo.

Prieš imantis žemės kasimo darbų, visais atvejais būtina pasitikslinti, ar darbų vietoje ir šalia jos nėra inžinerinių tinklų, kuriems nustatyti žemės naudojimo apribojimai. Būtina iš anksto suderinti žemės darbų atlikimo aprašą ir schemą bei iškviesti „Lietuvos dujų“ atstovą. Visa tai galima padaryti kreipiantis svetainėje www.lietuvosdujos.lt nurodytais kontaktais arba avarinės tarnybos numeriu 1804.

Po 2 metrus ar daugiau abipus skirstomojo dujotiekio vamzdyno ašies siekiančioje dujotiekių apsaugos zonoje be „Lietuvos dujų“ žinios draudžiama atlikti bet kokius statybos darbus, sodinti medžius ir krūmus, kasti žemę giliau nei 30 cm, sandėliuoti statybines ir kitas medžiagas, kasti ir gilinti griovius. Žalos už pažeistus dujotiekius nustatymą ir nuostolių atlyginimą reglamentuoja Lietuvos Respublikos energetikos ministro įsakymu patvirtintos Gamtinių dujų tiekimo ir vartojimo taisyklės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA