Skelbiamas šauktinių sąrašas: pamatyk, kas pateko | Kas vyksta Kaune

Skelbiamas šauktinių sąrašas: pamatyk, kas pateko

delfi.lt 2015/05/13 10:27
R. Tenio nuotr.

Trečiadienį viešai buvo paskelbti šauktinių sąrašai. Į juos įtraukta 36825 jaunuolių, kurių amžius – nuo 19 iki 26 metų.

Susipažinti su šauktinių sąrašais galima ČIA.

Parsisiųsti visą šauktinių sąrašą CSV formatu galite čia.

Parsisiųsti visą šauktinių sąrašą CSV faile (rezervinė kopija, jei aukščiau nurodytos nuorods neveikia)

Viešai paskelbti šauktinių vardai, pavardės, gimimo metai ir gyvenamoji vieta.

Šie jaunuoliai taip pat gaus šaukimo lapelius, kurie bus įteikti registruotu paštu.

Šaukimus gavę karo prievolininkai privalo šaukimo nurodyme paskirtą dieną atvykti į nurodytus Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių karo prievolės ir komplektavimo skyrius. Vėliau, patikslinus anketinius duomenis, karo prievolininkai bus organizuotai siunčiami į Karinę medicinos ekspertizės komisiją įvertinti jų sveikatą.

Savo pavardę sąraše radę, bet šaukimo paštu negavę asmenys per 20 dienų nuo gegužės 13 d. privalės savarankiškai susisiekti su regioniniais karo prievolės ir komplektavimo skyriais.

Vengiantiems tarnybos šauktiniams bus taikoma baudžiamoji atsakomybė – iki dvejų metų nelaisvės.

Tarnauti eis 3 tūks. jaunuolių

Dar prieš paskelbiant šauktinių sąrašą majoras Žygimantas Adamonis sakė laukiantis iš karto atvyksiančių 40-50 proc. jaunuolių, kuriems bus įteikti šaukimai. Tiesa, kaip rodo 2008 m. patirtis, tik apie 30 proc. jaunuolių būna tinkamų tarnauti.

„Pažiūrėsime, gal po 7 metų situacija pasikeitė“, – svarstė jis.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tikino, kas sąrašai buvo sudaryti skaidriai. Šį procesą stebėjo ir visuomenės atstovai.

„Vyksta intensyvūs darbai, jie vyksta pagal planą. Rugpjūčio pradžioje viskas turi būti sutvarkyta. Padarėme tam tikrus sprendimus dėl finansinių lėšų perskirstymo. Tikiu, kad viskas bus sutvarkyta laiku“, – paklaustas, ar kariuomenės padaliniai yra pasirengę priimti šauktinius, sakė jis.

Šauktiniams suteikiamos socialinės garantijos:
Garantuojama darbo vieta, eitos pareigos ar studijų vieta;
Darbdaviams 6 mėn. kompensuojamas mokamas darbo užmokestis;
Kompensuojama iki 50% studijų kainos;
Pirmenybė priimant į statutinio valstybės tarnautojo pareigas;
Mokamos išmokos, draudžiami pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu;
Aprūpinami apranga, maistu, gyvenamąja patalpa, suteikiamos atostogos, apmokamos kelionės namo išlaidos, kompensuojama nuosavo ar nuomojamo būsto komunalinių išlaidų dalis, kuria karys nesinaudoja.

Klastojantys medicinines išvadas bus baudžiami

Asmenys, piktnaudžiaujantys tarnyba, klastojantys medicinines išvadas, darantys neteisėtą poveikį komisijos nariams bus griežtai baudžiami.

Asmuo, negalintis eiti tarnybos, Savanorių pajėgų regiono karo prievolės ir komplektavimo skyriui pateikia atleidimo nuo tarnybos priežastis.

Šaukimas organizuojamas šiose NATO valstybėse: Norvegijoje, Danijoje, Estijoje, Graikijoje, Turkijoje ir šiose ES valstybėse: Suomijoje, Austrijoje, Kipre. Šaukimą taip pat organizuoja Šveicarija.

Iš viso regioniniu principu yra sudaryti šeši sąrašai.DELFI primena, kad šiemet dviejų šaukimų metu atlikti tarnybą bus pakviesti 3 tūkst. jaunuolių.

Gegužės 11 dienos duomenimis, savanoriškai į tarnybą užsiregistravo 1 124 asmenys. Pirmieji šauktiniai į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną atvyks rugpjūčio 24 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA