Bendra nuosavybe turi rūpintis visi jos savininkai | Kas vyksta Kaune

Bendra nuosavybe turi rūpintis visi jos savininkai

Bendra nuosavybe privalo rūpintis visi jos savininkai. Deja, gyveniams rodo, kad taip būna ne visada. Kartais vienas iš savininkų nori naudotis savo turtu net nesitengdamas jo prižiūrėti.

Prieš 5 metus išsiskyriau su vyru. Po skyrybų mums bendrosios dalinės nuosavybės teise liko namas. Buvęs vyras visą šį laiką savo namo dalies neprižiūrėjo. Nemokėjo mokesčių, nedarė remonto, nors namo stogas buvo prakiuręs. Dabar jis pasirodė lyg niekur nieko ir apsigyveno jam priklausančioje namo dalyje. Prašiau atlyginti mano turėtas išlaidas, bet jis sako, kad aš neturiu pagrindo to reikalauti. Ar tikrai nebegaliu atgauti savo investuotų pinigų?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė

Bendraturčių teisės ir pareigos naudojantis ir išlaikant bendrąja dalinę nuosavybę yra įtvirtintos LR CK 4.76 str., kuriame nustatyta, kad kiekvienas iš bendraturčių proporcingai savo daliai atsako tretiesiems asmenims pagal prievoles, susijusias su bendru daiktu (turtu), taip pat privalo apmokėti išlaidas jam išlaikyti ir išsaugoti, mokesčiams, rinkliavoms ir kitoms įmokoms.
Pažymėtina, kad CK įtvirtina ne tik pareigą rūpintis daikto išlaikymu, bet ir šios pareigos nesilaikymo teisinius padarinius. CK 4.76 straipsnyje nustatyta, kad jeigu vienas iš bendraturčių nevykdo savo pareigos tvarkyti ir išlaikyti bendrą daiktą (turtą), tai kiti bendraturčiai turi teisę į nuostolių, kuriuos jie turėjo, atlyginimą. Šiuos nuostolius sudaro ne tik kitų bendraturčių padidėjusios išlaidos daikto išlaikymui dėl to, kad vienas iš bendraturčių neprisideda prie jo išlaikymo, bet ir kiti nuostoliai atsiradę dėl šios pareigos nevykdymo, pavyzdžiui, pablogėjusios bendro daikto kokybės atkūrimo išlaidos, dėl nepakankamos daikto priežiūros kitiems asmenims padaryti nuostoliai ir pan.
Jūsų atveju, jeigu buvęs sutuoktinis nesutinka padengti Jūsų turėtų išlaidų, Jūs turite teisę kreiptis į teismą dėl nuostolių atlyginimo. Tačiau atkreiptinas Jūsų dėmesys, kad Jūs turite teisę reikalauti tik būtinųjų išlaidų namo išlaikymui atlyginimo. Pažymėtina, kad išlaidos bendram daiktui išlaikyti ir išsaugoti kaip teisinė kategorija yra suprantamos kaip išleidžiamos lėšos, kurių paskirtis yra išsaugoti turtą nuo žuvimo ar jo vertės pablogėjimo. Jas apibūdina būtinumo ir protingumo kriterijai. Išlaidos daiktui gali būti pripažįstamos būtinomis, jei jos reikalingos turtui išsaugoti nuo žuvimo, palaikyti jo naudingas ir vertingas savybes, neleisti turtui labai pablogėti. Tai daikto išlaikymo išlaidos, kuriomis išlaikoma esama turto vertė, bet daiktas negerinamas ir jo vertė nedidinama. Tokių išlaidų antrasis kriterijus yra protingumas. Pagal jį įvertinama, kokio dydžio išlaidos, atsižvelgiant į konkretaus turto ypatybes ar savybes, yra reikalingos jam tinkamai išsaugoti ir išlaikyti.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu [email protected]

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA