Graffiti mieste: nubausti ir nuvalyti ar palikti? | Kas vyksta Kaune

Graffiti mieste: nubausti ir nuvalyti ar palikti?

R. Tenio nuotr.

Mieste vis daugiau atsiranda norinčių ką nors užrašyti ant sienų. Vieni tai daro profesionaliai, kiti – tiesiog išdarko sienas ir palieka miestiečių teismui. Problema kyla tada, kai kaltų nėra, o miesto valdžia palieka tai spręsti patiems gyventojams. Mat valdininkai neapsiima kompensuoti padarytą žalą, o be visa ko, gali ir skirti baudą už nenuvalytas sienas.

Žinoma, pagauti tą, kuris paišo ant sienų, yra sudėtinga, todėl nubaustų už tokią veiklą yra vienetai. O ir baudos yra juokingos lyginant su padaryta žala. Miesto Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Dano Bortkevičiaus teigimu, jei tokia veikla pripažįstama kaip šiukšlinimas, tai bauda yra vos 10 litų. Tačiau tokios sumos tikrai neužteks sienų valymo darbams kompensuoti.

Miesto pastatų būkle rūpinasi ne Kauno miesto savivaldybė, o kiekviena seniūnija atskirai. Kaip „Kas vyksta Kaune“ redakcijai aiškino Centro seniūnas Marius Švaikauskas, gali būti skiriamos baudos pastatų šeimininkams už tai, jog kažkas kitas sugadino pastato fasadą.

„Kiekvienas savininkas turi pastatą prižiūrėti pagal Statinių technines priežiūros taisykles. Jei jų nesilaikoma ir seniūnija gauna nusiskundimų, tai savininkas privalo sutvarkyti, kad pastatas atitiktų reikalavimus. Neįvykdžius reikalavimų, savininko gali laukti bauda“ – tikino seniūnas.

Todėl šiuo metu Kauno graffitininkai gali jaustis ramiai, juos gaudančių institucijų galima sakyti nėra. Tačiau jei yra poreikis mokintis tikrojo graffiti meno, gal vertėtų paskirti tam specialią vietą ir ten treniruotis, o ne užkrauti nemalonumus pastatų savininkams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA