Degė Zyplių dvaras, ugniagesiai šaltyje dirbo valandas | Kas vyksta Kaune

Degė Zyplių dvaras, ugniagesiai šaltyje dirbo valandas

Kas vyksta Kaune nuotr.

Trečiadienį priešpiet užsiliepsnojo Zyplių dvaras. Į įvykio vietą skubėjo gausios ugniagesių pajėgos. Gaisro padariniai buvo šalinami dar po 17 valandos. Spengiant šalčiui, vietinių miestelių ugniagesiai nuo kovojo su ugnimi.

NUOTRAUKŲ GALERIJA

Ugniagesiams atvykus į Kultūros vertybių sąrašą įtrauktą Zyplių dvarą (Šakių raj. Lukšiuose) buvo nustatyta, kad užsidegė stogo apšiltinimo medžiagos. Gelbėtojams teko ardyti dalies dvaro skardinę stogo dangą, kad pasiektų ugnį.

Įvykio vietoje dirbę ugniagesiai teigė, kad gaisras galėjo kilti dėl netvarkingo kamino, nuo ko užsidegė stogo danga. Nuardyta daugiau nei 300 kvadratinių metrų stogo dangos, kad būtų galima slopinti ugnį.

Nelaimės metu medikų pagalbos prireikė Lukšių seniūnui Vidui Cikanai, kuris nuo 2002-ųjų rūpinasi dvaro atkūrimo darbais. Jis apsinuodijo dūmais.

Šioje dvaro arklidėje vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, rengiami ir kauniečių Pažaislio muzikos festivalio koncertai.

Lukšių kultūros centro direktorė Daiva Bukšnienė teigė, kad iš pradžių pajuto dūmų kvapą, bet ugnies nematė. Su gesintuvais į lauką išėję darbuotojai pamatė, kad dega renovuoto stogo danga. Tuomet ir kreipėsi pagalbos į ugniagesius. Teigiama, kad kultūros vertybės ir eksponatai prasidėjus gaisrui saugiai išnešti iš pastato.

Lukšių priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pamainos vadas sakė, kad kartu su vyrai gesina ugnį nespėję papietauti, nes kaip tik jų metu gautas pranešimas apie degantį Zyplių dvarą. Vyrai per kelias minutes atvyko į įvykio vietą ir pradėjo gaisro likvidavimo darbus.

Zyplių dvaras pradėtas statyti 1848 metais, o galutinai suformuotas 1901 m. Vėliau dvare buvo veikė kunigų seminarija, vėliau atidaryta Žemės ūkio mokykla, karo metais veikė karo ligoninė.

Prieš keliolika metų Zyplių dvaro ansamblis stovėjo krūmynuose, centrinių rūmų stogas buvo įgriuvęs, interjeras suniokotas, o po to Europos Sąjungos fondų, Lietuvos Vyriausybės, Kultūros paveldo departamento bei Šakių rajono savivaldybės lėšomis, ir Lukšių seniūno Vido Cikanos rūpesčiu, kuris gaisre apsinuodijo dūmais, atgijo naujam gyvenimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA