Apeliuoja į valdančiuosius: suskaičiuota, kiek Lietuvai kainuoja nelegalios cigaretės | Kas vyksta Kaune

Apeliuoja į valdančiuosius: suskaičiuota, kiek Lietuvai kainuoja nelegalios cigaretės

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kontrabandinių cigarečių rinkos dydis Lietuvoje šiek tiek sumažėjo, tačiau jis vis dar sudaro 17,7 proc. rinkos ir kainuoja keliasdešimt milijonų eurų per metus, teigiama Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) pranešime spaudai.

Šių metų balandžio 5-12 dienomis nepriklausoma rinkos tyrimų bendrovė „Nielsen“ dvidešimtyje Lietuvos miestų atliko tuščių pakelių tyrimą, kuris parodė, kad kontrabandinės cigaretės Lietuvoje užima 17,7 proc. rinkos.

Nors tai – 1,9 proc. mažiau nei 2017 m. IV ketvirtį, tačiau žymiai viršija ES vidurkį – 12 proc. (2017 m.), tad žymiu kontrabandinių cigarečių mažėjimu džiaugtis negalima. Tyrimo duomenimis, net 84 proc. kontrabandinių cigarečių Lietuvą pasiekia iš Baltarusijos, 2,1 proc. – iš Ukrainos.

Daugiausia kontrabandinių cigarečių buvo rasta Radviliškyje, kur jos sudaro apie trečdalį (31 proc.) rinkos – tai žymus padidėjimas nuo 2017 m. II ketvirčio, kai nelegalios cigaretės tesudarė 18 proc. Panevėžyje jos sudaro 22,8 proc., Marijampolėje – 22,2 proc., Kaune – 22,1 proc. (palyginti su 2017 m. II ketvirčiu, išaugo beveik 10 proc. nuo 12,7 proc.), Visagine – 21,8 proc. Vilniuje – 17,4 proc.

Mažiausiai kontrabandinių cigarečių randama Utenoje – 2 proc, Plungėje – 7 proc., Palangoje – 7,9 proc., Jonavoje – 10 proc., Mažeikiuose – 10,4 proc.

Nurodoma, kad dėl nelegalių cigarečių Lietuvos biudžetas praeitais metais prarado apie 50 milijonų eurų, palyginimui – iš akcizų, taikomų legaliems tabako gaminiams pernai buvo surinkta 276 milijonai eurų. Pastebėtina ir nauja tendencija – antrą ketvirtį iš eilės fiksuojama 0,2 proc. padirbtų prekės ženklų.

Didėjantys akcizai ir perteklinis reguliavimas gali didinti nelegalią prekybą

„Iš patirties žinome, kad žymūs akcizų didinimai (didesni nei 5 proc.) didina nelegalią cigarečių rinką. 2010 metais, žymiai padidinus mokestinę naštą, nelegalių cigarečių rinka sudarė net 47 proc. visos rinkos. Vėliau, nedidinant mokesčių drastiškai ir aiškiai koncentruojantis į kovą su kontrabanda, 2014 m. IV ketvirtyje nelegalios rinkos jau tesudarė 28,4 proc. visos rinkos, o 2015 m. IV ketvirtį – 17,5 proc.“ – sakė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Marcinkus.

„Bet 2017 metais, kai akcizai buvo padidinti 10 proc., nelegalių cigarečių rinka vėl pradėjo plėstis – iki 2017 m. IV ketvirčio padidėjo 2 proc., iki 19,6 proc.“ – papildė A. Marcinkus ir pabrėžė, kad dabartinis 6 proc. akcizo mokestis vėl siekia pavojingą ribą.

„Kontrabanda žeidžia legalų verslą, mažina valstybės biudžeto pajamas, o dėl aukšto pelningumo ir mažos rizikos į cigarečių kontrabandą yra įsitraukęs organizuotas nusikalstamumas, kuris gautą pelną naudoja kitai nusikalstamai veiklai finansuoti“, – sakė jis.

Anot A. Marcinkaus, kitas svarbus aspektas, galimai skatinantis nelegalią prekybą – pertekliniai reguliavimai, tokie kaip prekyba tabako gaminiais paslėpus juos (angl. retail display ban) arba bendrinė tabako gaminių pakuotė (angl. plain packaging). Tai, pasak NTGA vykdomojo direktoriaus – papildoma dovana kontrabandininkams, dar labiau apsunkinsianti teisėsaugos darbą.

„Tikimės, kad valdžia toliau nuosekliai stiprins sienų apsaugą ir vengs ekstravagantiškų sprendimų tiek akcizų, tiek kitose tabako reguliavimo srityse. Praktika iš Jungtinės Karalystės rodo, kad, pavyzdžiui, įvedus bendrinę tabako gaminių pakuotę, jau po mėnesio buvo rasta padirbtų cigarečių pakuočių.

Taigi, visas Vyriausybės dėmesys turėtų būti skirtas sienų apsaugai ir kovai su nelegalia tabako gaminių prekyba, siekiant, kad akcizo didinimas dar labiau neišplėstų nelegalios rinkos ir nedidintų organizuoto nusikalstamumo gaunamų nelegalių pajamų“ – sakė A. Marcinkus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA