Verslininkų dėka populiarioje Kauno vietoje jau veikia naujos vaizdo stebėjimo kameros | Kas vyksta Kaune

Verslininkų dėka populiarioje Kauno vietoje jau veikia naujos vaizdo stebėjimo kameros

Organizatorių nuotr.

Socialinė iniciatyva „Saugesnis Kaunas 2018“ pasiekė finišą – praėjusią savaitę Ramybės parku vadinamose Senosiose kapinėse įrengtos naujos išmanios vaizdo stebėjimo kameros. Miestui jas padovanojo didžiausio pasaulyje tokios įrangos gamintojo „Hikvision“ atstovai Lietuvoje, o informacijos perdavimui reikalingą interneto ryšį parūpino Kauno miesto savivaldybė.

Vietą išrinko patys kauniečiai

Visą vasarį portalo „Kas vyksta Kaune“ lankytojai dalyvavo socialinėje iniciatyvoje „Saugesnis Kaunas 2018“ ir balsavo už vieną iš aštuonių kartu su Kauno apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu (VPK) išrinktų viešųjų erdvių, kurioje reikėtų įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Nuo pat pradžios gana tolygiai pirmavo Panemunės pėsčiųjų tiltas ir Ramybės parkas, tačiau galiausiai pastarasis išsiveržė į priekį. Balsavimui pasibaigus už jį buvo atiduotas beveik trečdalis visų kauniečių balsų (1209 iš 4252).

Naujosios kameros įrengtos pačiame Senųjų kapinių centre, šalia nepriklausomybės kovose žuvusiems Lietuvos kariuomenės kariams skirto paminklo „Žuvome dėl Tėvynės“ ir jo link vedančių takų. „Tai – viena pagrindinių ir didžiausių atvirų parko erdvių, ją patogu pasiekti iš įvairių pusių, aplink gausu suoliukų, todėl ši vieta jau tapusi savotišku traukos centru. Nors pastaruoju metu didesnių incidentų neužfiksuota, čia mėgsta rinktis ir lankytojų ramybę bei viešąją tvarką drumsti ne tik asocialūs, nuo alkoholio apsvaigę asmenys, bet ir radikalių pažiūrų atstovai, paminklas ne kartą buvo nukentėjęs nuo vandalų“, – pastebi Kauno apskrities VPK vyriausiasis tyrėjas Audrius Kauzonas. Konkrečios kamerų montavimo vietos parinktos taip, kad iš skirtingų kampų būtų stebimas kuo didesnis parko plotas, taip pat atsižvelgta į teritorijoje išvedžiotas komunikacijas.

Ramybės parkas – populiari pasivaikščiojimų vieta, auklėtojų lydimi čia renkasi darželinukai, per jį į netoliese įsikūrusias ugdymo įstaigas ar darbą skuba aplinkinių rajonų gyventojai. Pakeliui į autobusų bei geležinkelio stotis ar prekybos centrą „Akropolis“ čia užsuka ir miesto svečiai, tad atsiradus kameroms visi pasijus saugiau.

Matys net tamsiausioje naktyje

Senųjų kapinių teritorijoje įrengtos keturios „bullet“ tipo vaizdo stebėjimo kameros su pažangia naktinio matymo technologija „Darkfighter“. „Šios serijos kameros dažniausiai montuojamos pagrindinėse miestų gatvėse, automobilių stovėjimo aikštelėse, parkuose, oro uostų, gamyklų, viešbučių, muziejų ar kitose teritorijose, kuriose reikalinga nepertraukiama aukščiausios kokybės apsauga, todėl jos pasirinktos ir Ramybės parko stebėjimui“, – pasakoja „Hikvision“ produktų vadovas Andrius Dapkevičius.

Dėl masyvių medžių gausos parke natūraliai yra tamsiau, didžiąją dienos dalį vyrauja prieblanda, o piktadariai mėgsta veikti saulei nusileidus, nes bijo būti pastebėti, tačiau pasak eksperto, įrengtos kameros užfiksuos juos net tamsiausioje naktyje. „Šių kamerų sensoriai gerokai jautresni už įprastus, todėl net esant itin žemam apšvietimo lygiui be papildomo šaltinio atkuriamos realios aplinkos ar tam tikrų objektų spalvos ir ypač aukštos raiškos spalvotas vaizdas. Užtikrinti aukštą įrašo kokybę tamsiu paros metu padeda ir efektyvus IR pašvietimas net iki 80 metrų“, – paaiškina A. Dapkevičius. Įrengtos plataus matymo kampo kameros turi ir tokių išmanių funkcijų kaip linijos kirtimo fiksavimas, judesio, įsibrovimo, neprižiūrimo bagažo, objektų pašalinimo ir veido aptikimas. Kameras sumontavo įmonė „Nežinybinės apsaugos biuras“.

Policijai padės reaguoti dar operatyviau

Pasak A. Kauzono, nemaža dalis potencialių nusikaltimų židinių jau stebimi vaizdo kameromis ir akivaizdu, kad jos puikiai veikia kaip prevencinė priemonė, o įrašyta medžiaga neretai tampa svarbiu įrodymu atliekant ikiteisminius tyrimus, aiškinantis viešosios tvarkos pažeidimo atvejus ar pan. Svarbu ir tai, kad jos padeda operatyviau reaguoti į potencialias grėsmes. „Tiesiogiai iš mieste įrengtų kamerų gaunamą vaizdą pamainomis visą parą stebi budintys operatoriai. Užfiksavę įtartiną veiklą ar galimai daromą teisės pažeidimą, jie informuoja policijos pareigūnus, kurie esant poreikiui iškart reaguoja ir net negavus iškvietimo į įvykio vietą siunčia pagalbą“, – papildo tyrėjas.

Teigiamų atsiliepimų įgyvendintai iniciatyvai negaili ir Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas. „Gyventi tvarkingoje ir saugioje aplinkoje žymiai maloniau, tačiau norint tai pasiekti labai svarbus bendruomeniškumas. Džiaugiamės, kad socialiai atsakingi verslo atstovai vis dažniau prisideda prie miesto gerovės didinimo ir tikimės, kad tokių projektų ateityje tik daugės“, – sako jis. Dabar mieste veikia daugiau nei 50 vaizdo kamerų, tačiau pasak V. Šiliausko, reaguojant į išaugusį viešųjų erdvių stebėjimo poreikį, šiemet atrinktose vietose (tarp kurių ir rekonstruojami Kalniečių, Draugystės, Dainavos parkai) jų planuojama įrengti dar 60.

„Gera matyti kaip miestas keičiasi, gražėja, tad ir mes nuolat ieškome būdų, kaip savo produkcija suteikti naudos ne tik verslui, bet ir visuomenei. Smagu, kad kauniečiai taip aktyviai įsitraukė į balsavimą, o mes galėjome prisidėti prie iniciatyvos, padėsiančios užtikrinti viešąją tvarką, parko lankytojų, praeivių ir jų turto saugumą“, – rezultatais džiaugiasi A. Dapkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA