Kauniečiai nuspręs, kurioje miesto vietoje atsiras naujos stebėjimo kameros | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai nuspręs, kurioje miesto vietoje atsiras naujos stebėjimo kameros

"Kas vyksta Kaune" Facebook draugo Auran P. nuotr.

Portale „Kas vyksta Kaune“ startuoja akcija „Saugesnis Kaunas“, kurios metu patys kauniečiai išrinks vieną vietą, kurioje atsiras naujos viską matančios ir niekad nemiegančios akys. Balsuokite už vieną iš aštuonių kartu su policija išrinktų vietų ir jau greitai mūsų miestas taps saugesnis!

Įvairios erdvės Kauno centre ir kituose mikrorajonuose išskirtos „Kas vyksta Kaune“ bendradarbiaujant su Kauno apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu (VPK) – tai yra vietos, kuriose nuolatinio stebėjimo poreikis didžiausias.

Kaip sakė Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis, tiek policijai, tiek miestiečių saugumui šiuo metu tarnauja 56 vaizdo stebėjimo kameros, iš jų 31 – valdoma. Seniūnijos turi įsirengusios dar 25 kameras, tad iš viso mieste veikia 81 kamera.

Paslaugos tiekėjas – Kauno miesto savivaldybė, pagal su ja sudarytas sutartis kameras stebi įmonė „Lyderio grupė“.

„Šį darbą atlieka civiliai, privatūs asmenys. Dabar tai yra neįgalieji, tad atliekama ir savotiška socialinė misija, didinama neįgaliųjų integracija darbo rinkoje. Nuolat perduodamą vaizdą stebi du žmonės, dirbant pamainomis tai daroma visą parą“, – pasakojo G. Gatulis.

Stebėtojai yra vienoje patalpoje su policijos pareigūnais – pamatę nusikalstamą veiką ar galimai daroma teisės pažeidimą, jie tuoj pat informuoja policininkus, kurie į įvykio vietą siunčia pajėgas. Jeigu tai nėra teisės pažeidimas, priimamas sprendimas nereaguoti.

„Duomenys iš visų mieste veikiančių kamerų yra įrašinėjami ir saugomi 30 dienų. Esama labai daug atvejų, kai vaizdo įrašas reikalingas atliekant tiek ikiteisminius tyrimus nusikalstamų veikų atžvilgiu, tiek administracinius tyrimus, aiškinantis eismo įvykių aplinkybes. Medžiaga yra be galo svarbi ir pakankamai plačiai naudojama“, – tvirtino Patrulių rinktinės vadas.

Policijos duomenimis, per 2017 m. vaizdo stebėjimo kameromis užfiksuotos ir tiesiogiai nustatytos 25 nusikalstamos veikos. Šiais atvejais į įvykio vietą buvo išsiųstos policijos pajėgos ir jas atlikę asmenys sulaikyti tuoj pat. Dar 132 atvejais padėta netiesiogiai – medžiaga buvo pateikta ikiteisminius tyrimus atliekantiems pareigūnams ir turėjo didelę reikšmę šiems tyrimams.

„Dažniausiai kameromis fiksuojami viešosios tvarkos pažeidimai, pora iš įrašytų nusikalstamų veikų – vagystė lombarde, plėšimas Vytauto prospekte. Pagal požymius, su visuomenės pagalba, įtariamieji plėšimu buvo sulaikyti“, – pasakojo G. Gatulis.

Anot jo, pavyzdine galima laikyti pagerėjusią nusikalstamumo situaciją sumontavus vaizdo stebėjimo techniką Laisvės alėjoje.

„Kameros čia įrengtos buvo 2013-2014 m. – žmonės turėtų jaustis ir jaučiasi saugesni. Veiksmas pagrindinėje pėsčiųjų gatvėje yra stebimas tiesiogiai – bet kuriuo momentu, net negavus pranešimo iš nukentėjusiojo, policija gali atsirasti laiku ir vietoje“, – kalbėjo pareigūnas.

O lemiamas balsas dėl artimiausiu metu įrengsimų naujų kamerų teks kauniečiams – svarbu aktyviai dalyvauti ir atsakingai išreikšti miesto bendruomenės valią. Tai daryti „Kas vyksta Kaune“ bus galima iki vasario mėnesio pabaigos, iš vieno IP adreso balsuojant kartą per parą.

Vaizdo stebėjimo kameras miestui dovanos ir įdiegs didžiausi pasaulyje tokios įrangos gamintojai „Hikvision“. Kauno miesto savivaldybė išrinktą vietą aprūpins interneto ryšiu.

„Hikvision“ produktų vadovo Andriaus Dapkevičiaus teigimu, kurį laiką galvota, kaip įmonė savo produkcija galėtų suteikti naudos ne tik verslui, bet ir visuomenei. Anksčiau saugumo sistemų bendrovė yra įrengusi kamerų vaikų darželiuose, Kauno Zoologijos sode ir panašiose specifinėse vietose.

„Visgi plačiau naudojamų viešųjų erdvių stebėjimo poreikį priminė nesenas įvykis, kai buvo suniokotas kauniečius vos kelias dienas džiuginęs piešinys ant sienos Laisvės alėjoje – prie kavos puodelio susėdę Kauno meras su garsiu architektu. Pasirodo, net miesto centre esančios ir gausiai lankomos vietos tampa patrauklios piktavaliams, kai saulė nusileidžia ir praeivių srautas yra mažesnis“, – sakė A. Dapkevičius.

Tuomet, anot jo, bendrovei ir kilo idėja surengti balsavimą bei, pasitarus su viešojo saugumo ekspertais, padovanoti miestui įrangą, užtikrinančią didesnį saugumą.

Balsuoti galite spausdami čia>>>

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA