Teismas: „Kauno grūdams“ teks susimokėti beveik 1 mln. eurų baudą | Kas vyksta Kaune

Teismas: „Kauno grūdams“ teks susimokėti beveik 1 mln. eurų baudą

BNS 2018/06/13 16:54
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Konkurencijos taryba buvo teisi, verslininko Tautvydo Barščio valdomai bendrovei „Kauno grūdai“ skirdama 947,7 tūkst. eurų baudą už jau bankrutavusio ir likviduojamo Vievio paukštyno įsigijimą 2011 metais be tarybos leidimo, paskelbė teismas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį atmetė „Kauno grūdų“ skundą ir patvirtino, kad įmonė, įsigijusi apie 51 proc. Vievio paukštyno akcijų ir įgijusi jos kontrolę, įgyvendino sandorį, apie kurį nepranešė tarybai bei negavo jos leidimo.

Teismo sprendimas per vieną mėnesį gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, pranešė Konkurencijos taryba.

Tyrimą dėl „Kauno grūdų“ veiksmų Konkurencijos taryba pradėjo 2015-ųjų balandį, Lietuvos apeliacinio teismo nutarties pagrindu. Teismas nustatė, kad „Kauno grūdai“ apsimestiniais sandoriais, per statytinius 2011 metų balandžio mėnesį įgijo apie 51 proc. Vievio paukštyno akcijų. Tokiais sandoriais tikroji sandorio šalis – „Kauno grūdai“ – buvo nuslėpta, siekiant išvengti Konkurencijos įstatymu nustatytos koncentracijų priežiūros procedūros.

Atlikusi tyrimą taryba nustatė, kad „Kauno grūdai“, įsigijusi apie 51 proc. Vievio paukštyno akcijų, įgijo galimybę įgyvendinti strateginius sprendimus dėl šios įmonės veiklos, valdymo organų sprendimų ir personalo sudėties. „Kauno grūdai“ įgytą kontrolę išlaikė ir Vievio paukštyno bankroto proceso metu – T.Barščio valdoma įmonė, pasinaudodama Įmonių bankroto įstatyme numatytomis galimybėmis nutraukti bankroto bylą, galėjo atsiskaityti su kreditoriais arba su jais sudaryti taikos sutartį ir atstatyti Vievio paukštyno mokumą bei atnaujinti jos veiklą.

Lietuvos apeliacinis teismas 2014 metų spalį nustatė, kad „Kauno grūdai“ Vokietijos įmonei „Ten Elsen“ ir buvusiam Vievio paukštyno vadovui Gediminui Baliūnui privalo grąžint 50,99 proc. paukštyno akcijų. Teismo teigimu, „Ten Elsen“ ir G.Baliūno sandoriai su fiziniais asmenimis Reniumi Palioniu ir Andriumi Krasnicku buvo apsimestiniai, todėl teismas tikruoju pirkėju pripažino „Kauno grūdus“.

R.Palionis 2011 metais įsigijo 14 proc. (11,29 proc. iš „Ten Elsen“ ir 2,71 proc. akcijų iš G.Baliūno), o A.Krasnickas iš „Ten Elsen“ – 13 proc. paukštyno akcijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA