Intraveninė sedacija – būdas gydytis be nerimo ir baimės | Kas vyksta Kaune

Intraveninė sedacija – būdas gydytis be nerimo ir baimės

Organizatorių nuotr.

Nuo seno nemaža dalis žmonių bijo odontologo kėdės ir baltų gydytojų chalatų. Vien mintis apie sėdėjimą odontologo kėdėje gali kelti nerimą, stresą, kitas neigiamas emocijas. Kartais gydymo specifika reikalauja ilgo sėdėjimo vienoje vietoje ir fiziškai tai ne visada įmanoma. Šiuolaikinės technologijos sudaro galimybę gydytis visiškai be jokios baimės ir skausmo.

Vienas iš būdų – intraveninė sedacija, kitaip dar vadinama bendrine nejautra. Apie šią procedūrą kalbame su Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ gydytoja anesteziologe-reanimatologe Gražina Keraitiene.

Gražina Keraitienė / Organizatorių nuotr.

Kas tai yra intraveninė sedacija?

Tai medikamentų sukeltas sąmonės slopinimas norint suteikti pacientui komfortą ir siekiant, kad visos procedūros metu pacientas išliktų ramus. Pacientas iš dalies miega, yra atsipalaidavęs, nejaučia baimės, miegas yra toks, iš kurio pacientas lengvai pažadinamas. Pacientui nesvarbu, kas vyksta aplinkui, jis procedūros visiškai neatsimena arba atsimena tik iš dalies.

Kokiu atveju gali būti naudojama intraveninė sedacija?

Intraveninė sedacija gali būti taikoma visiems pacientams, kurie išreiškia norą odontologinę procedūrą atlikti nieko nejaučiant, bijo adatos dūrio, neapkenčia įvairių gydytojo odontologo kabineto garsų ar kvapų ir jaučia nesuvaldomą stresą bei nerimą prieš kiekvieną vizitą pas gydytoją. Taip pat intraveninė sedacija naudojama, kai pacientams reikia išbūti ilgai išsižiojus ar išsėdėti nejudant kelias valandas. Kartais intraveninės sedacijos prireikia ir tokiais atvejais: turintiems stiprų pykinimo, žiaugčiojimo refleksą, žemą skausmo slenkstį ar itin jautrius dantis.

Koks pasiruošimas reikalingas prieš procedūrą?

Pasiruošimas yra visiškai nesudėtingas, iš paciento prašoma, kad likus 6 valandoms iki procedūros nieko nevalgytų, o likus 2 valandoms nieko negertų. Kadangi po intraveninės sedacijos pacientas būna itin atsipalaidavęs, reikalingas lydintis asmuo, padėsiantis saugiai sugrįžti.

 

Jeigu Jūs apsisprendėte gydyti dantis taikant intraveninę sedaciją, prieš tai turite pasikonsultuoti su gydytoju odontologu, kuris atliks procedūrą.

Apie kokias organizmo ligas/indikacijas būtinas informuoti gyd. anesteziologą-reanimatologą prieš procedūrą?
Pacientas ar jo artimieji privalo informuoti gydytoją apie visas ligas, kuriomis serga pacientas, kokius vaistus ir kada jis vartoja. Svarbu nurodyti, jei yra ligos paūmėjimas, jei pacientas jaučiasi peršalęs ar sirgo viršutinių kvėpavimo takų infekcija per pastarąsias 2 savaites. Anesteziologui svarbu žinoti, jei pacientas turi bet kokio pobūdžio alergiją. Prieš atliekant sedaciją būtina gydytoją informuoti apie nėštumą.

Kaip vyksta ši procedūra?

Procedūra atliekama leidžiant vaistus į veną. Jei pacientas bijo adatos dūrio, prieš tai jiems duodama išgerti medikamento, kuris pacientui padeda nusiraminti. Intraveninės sedacijos metu medikamentai švirkščiami į veną palaikant tokio gylio sedaciją, jog tai būtų komfortabilu ir pacientui, ir gydytojui odontologui. Visos procedūros metu stebimas paciento širdies darbas, arterinis kraujo spaudimas bei deguonies koncentracija kraujyje. Tam ant piršto uždedamas specialus daviklis, o parametrai registruojami specialioje bendrinės nejautros sekimo formoje.

Kam ir kada intraveninės sedacijos taikyti negalima?

Intraveninės sedacijos nerekomenduojame taikyti nėščiosioms; taip pat negalima jos taikyti jei yra jautrumas bendrinės nejautros metu naudojamiems medikamentams (jei tai žinote, privalote informuoti gyd. anesteziologą-reanimatologą); sergant ūmia viršutinių kvėpavimo takų infekcija; ar esant alergijos ar bronchinės astmos paūmėjimui; taip pat esant sunkios, dekompensuotos somatinės būklės metu (ryškus širdies, kvėpavimo funkcijos, kepenų funkcijos nepakankamumas).

Ką reikėtų žinoti esant po procedūros?

Po procedūros negalima vairuoti, todėl turite pasirūpinti, kad kažkas Jus parvežtų namo. Valgykite po procedūros tik tuomet, kai leis gydytojas odontologas. Svarbu, kad po procedūros eitumėte ilsėtis, todėl nerekomenduojama atlikti jokių svarbių darbų, ypač susijusių su loginiu mąstymu. Tiems, kurie vartoja medikamentus, procedūros dieną privalo pasitarti su gydytoju anesteziologu. Atminkite, kad po procedūros negalima vartoti alkoholio 24 val.
Dėl visų kilusių neaiškumų būtinai susisiekite su klinika.

Kodėl verta rinktis intraveninę sedaciją?

Tai būdas taisyti dantis įveikiant didelį nerimą ir baimę prieš procedūrą. Procedūros pradžia yra greita ir sedacijos gylis kontroliuojamas papildomai skiriant ar nutraukiant vaisto leidimą į veną, tai didelis privalumas lyginant su kitomis nejautromis. Paskiriamas tik toks medikamentų kiekis, kurio pakanka būtent jūsų organizmui. Bendrinės nejautros metu naudojant vaistus sukeliamas laikinas atminties praradimas procedūros laikotarpiu, tad pacientas neprisimena, kas vyko. Vidutinio lygio nejautros atveju (būdraujanti sedacija), pacientas gali būti pažadinamas ir gali bendradarbiauti su gydytoju odontologu, atlikti tam tikrus veiksmus.

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Registruokitės čia arba kreipkitės į mus:
Vytauto pr. 14, Kaunas
Mob. tel. +370 671 96979
El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt
Facebook paskyra čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA