Seniausios miesto mokyklos mokinių tėvai apie reorganizaciją: vaikus ketinama iškelti mokytis į rūsius (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Seniausios miesto mokyklos mokinių tėvai apie reorganizaciją: vaikus ketinama iškelti mokytis į rūsius (papildyta)

Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Šiandien, kovo 20 dieną, Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje valdantieji paskelbs galutinį verdiktą dėl Kauno Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos likimo. Svarstymai dėl seniausios miesto mokyklos ir jos apleisto pastato Žaliaklanyje prasidėjo prieš porą metų, kai į valdžią išrinktieji politikai žadėjo mokyklą išsaugoti ir remontuoti. Mokinių tėvai piktinasi ir sako, jog mokykla ne reorganizuojama, kaip buvo žadama, o uždaroma, nepaliekant alternatyvų jų vaikams mokytis arti namų. 

Nors dar prieš 2015-ųjų rinkimus „Vieningo Kauno“ komanda žadėjo stengtis išsaugoti unikalią miesto mokyklą, šiandien viskas kitaip – Kauno V. Bacevičiaus pradinę mokyklą nuo kitų mokslo metų pradžios ketinama uždaryti prijungiant ją prie Kauno Žaliakalnio progimnazijos.

Kaip anksčiau tiegė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas, nėra nuspręsta, koks likimas ištiks Savanorių prospekte esantį mokyklos pastatą. Statinys, pasak jo, yra kone avarinės būklės ir reikalauja kapitalinio remonto, tad įsikurti ten kol kas nėra galimybių, prieš keletą dienų kalbėjo G. Petrauskas.

Miesto valdžia atsitvėrusi tylos siena

Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokinių tėvai sako, jog miesto valdžia nekreipia jokio dėmesio į jų pateikiamus pasiūlymus siekiant išvengti reorganizavimo, nekomunikuoja tarpusavyje. „Norėtumėme, kad Kauno miesto savivaldybės atstovai prisiimtų atsakomybę už tai, kad daugelį metų neskyrė lėšų mokyklos remontui. Jie neprižiūrėjo pastato, o dabar mes likome kalti. Jei tik būtų noras, galima daug ką padaryti, statinys nėra toks baisus ir nesaugus kaip tvirtinama. Žaliakalnyje nevertėtų mažinti mokyklų, bėgant laikui jos neabejotinai bus pripildytos vaikų. Be to, svarbu išsaugoti paveldui priklausantį pastatą“, – teigė šimtametės mokyklos tarybos narė Aistė Rakutienė.

Pasak jos, siūlymas po reorganizacijos vesti vaikus į Kauno Žaliakalnio progimnaziją taip pat yra nelogiškas. Tai – tebūtų lipimas kažkam „ant sprando“. Esą pastarąją mokymo įstaigą kamuoja bene tokios pat bėdos. „Kauno Žaliakalnio progimnazijos mokiniams jau dabar tenka susispiesti. O, jei dar prie esamo skaičiaus prisidėtų ir Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokiniai – atsirastų didesnė trintis. Juk tai nėra perkėlimas į geresnes sąlygas. Todėl būtų geriau likti esamose patalpose ir laukti renovacijos“, – kalbėjo pašnekovė.

Mokykla ne reorganizuojama, o naikinama

Kitas Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos narys Pranas Šarpnickis pastebi, kad nors ir teigiama, jog vykdoma pradinės mokyklos reorganizacija, tačiau šiuo atveju ugdymo įstaiga iš tiesų nėra sujungiama su kita mokykla, priešingai – ji naikinama.

„Juk, kai mokykla sujungiama su kita, pastatuose lieka ir mokiniai, ir mokytojai. Skirtumas tik tas, kad viskam vadovauja bendra administracija. Mūsų atveju, mokyklą tiesiog norima sunaikinti iškeldinant žmones. Ir paliekant pastatą be paskirties. Nors, prieš kelerius metus, mes, tėvai, pasitelkėme į pagalbą architektą, kuris sukūrė galimų pokyčių projektą su vizualizacijomis, tačiau niekas nesureagavo. Remiantis preliminariais skaičiavimais, šimtametės mokyklos renovavimas miestui kainuotų maždaug 350 tūkst. eurų. Juk Kaunas tiek daug į viską investuoja. Negi tokie pinigai per dideli?“, – mintimis dalijosi Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos narys.

Skaidomos klasės – stresas pradinukams

Pasak P. Šarpnickio, pasitvirtinus numatytam scenarijui ir perkėlus vaikus į Kauno Žaliakalnio progimnaziją, iš šešių klasių, kuriose dabar mokosi pradinių klasių mokiniai, dvi klasės būtų ardomos ir skaidomos į skirtingas. „Tik įsivaizduokite, kaip stipriai psichologine prasme bus paveikti tie vaikai, kurie mokydamiesi susirado draugų, o dabar juos ims ir išskirs nepaisant nieko. Tai – emocinė trauma visam gyvenimui“, – teigė reorganizuoti ketinamos mokyklos atstovas.

Nerimas dėl penktųjų klasių mokinių

A. Rakutienės teigimu, Kauno Žaliakalnio progimnazija nėra vienintelė alternatyva – dar siūloma po reorganizacijos trumpam laikotarpiui atvesti vaikus į buvusią Kauno Stasio Lozoraičio pagrindinę mokyklą, kuri esą iki šiol neturi aiškaus statuso. Tačiau, Kauno V. Bacevičiaus pradinėje mokykloje besimokančių pirmų-ketvirtų klasių mokinių tėvams didžiausią nerimą kelia tai, kad Kauno Žaliakalnio progimnazijoje nesutilps dvi klasės būsimų penktokų, nes esą likę vos keletas laisvų vietų.

„Buvo pasiūlyta penktųjų klasių mokinius užrašyti į Kauno Senamiesčio progimnaziją. Tačiau vienas tėvelis nuėjęs sužinojo, kad čia taip pat nebėra vietų ir jo vaikas nebus priimtas. Miesto valdžia galvoja apie tai, kaip uždaryti pradinę mokyklą, tačiau visai nesirūpina, ką to mikrorajono vaikų tėvams daryti, kad atžala galėtų mokytis“, – pasakojo Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos narė.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams susisiekus su Kauno Senamiesčio progimnazijos direktore Gita Levickiene ir pasiteiravus apie Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokinių galimybes mokytis čia, vadovė atsisakė komentuoti situaciją be Kauno miesto valdžios atstovų žinios, tačiau suderinusi nuomonę pažadėjo portalui ją išsakyti (gavę komentarą, papildysime).

Stingant laisvų vietų – griežas verdiktas

Dabartinėse Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos patalpose mokosi 105 pradinių klasių mokiniai ir maždaug 40 vaikų, kitais metais eisiančių į penktąją klasę.

„Daugelis minėtųjų penktokų norėtų patekti į Kauno Žaliakalnio progimnaziją. Taip iki šiol būdavo, tačiau dabar ten nebėra vietų. Jei tenykštės progimnazijos bendruomenė kurdavo naujas penktąsias klases, dabar to nebedaro. Kauno Žaliakalnio progimnazijoje vyrauja 8-9-erių mokslo metų ugdymo sistema. Vadinasi, vaikas, baigęs pirmąsias keturias klases, be jokių ypatingų pastangų gali patekti į penktąją klasę savo mokykloje. Tad tokioje pozicijoje esantis mokinys yra absoliučiai užtikrintas tuo, kad čia mokysis, tarkime, aštuonerius metus. Tuo tarpu Kauno V. Bacevičiaus mokyklos mokiniai, baigę keturias klases, turi palikti savo mokymo įstaigą ir ieškoti naujos vietos ugdymui tęsti“, – pasakojo Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos narys Dominykas Varnas.

Jo teigimu, jei anksčiau Kauno Žaliakalnio progimnazija suteikdavo galimybę ateiti iš pradinės mokyklos ir mokytis toliau, tai šiemet miesto valdžia esą yra įsakiusi, pirmiausiai priimti Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokinius, o ne vyresniuosius. „Kauno Žaliakalnio progimnazijos direktorius Ričardas Janauskas teigė nepriimsiantis daugiau kaip penkių mokinių į penktąsias klases, nes naujų klasių komplektai nebesudaromi. Be to, šiuo tikslu reikėtų atverti dar vieną papildomą patalpą. Tokį direktoriaus teiginį parvirtino ir notaras“, – teigė D. Varnas.

Portalui Kauno Žaliakalnio progimnazijos direktorius teigė, jog svarbiausia žinoti, kiek mokinių iš Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos pateiks prašymus mokytis šioje mokykloje. „Sprendžiant iš artimoje aplinkoje girdimų diskusijų šiuo klausimu, galima numanyti, kad čia mokytis nori ne visi. Man patikėta užduotis ir aš ją įvykdysiu – kiek vaikų bus, tiek priimsiu“, – optimizmo nestokojo progimnazijos vadovas.

Tačiau vis dėlto pasiteiravus apie penktųjų klasių mokinius, paaiškėjo kitokia – jau minėta tiesa. Ugdymo įstaigos direktoriaus teigimu, šiuo metu Kauno Žaliakalnio progimnazijoje yra dvi ketvirtokų klasės, jos esą tęs mokymąsi penktosiose klasėse. Atsižvelgiant į tai, kad ketinama prijungti Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokinius, vyresniosios klasės nėra komplektuojamos. Tačiau išlieka tikimybė, jei jose atsiras laisvų vietų bus galimybė užpildyti klasės mokinių komplektą, kurį turi sudaryti maždaug 30 mokinių, – paaiškino R. Janauskas.

Didėjant mokinių skaičiui daugelį patalpų ketinama iškelti į rūsius

„Tam, kad maža dalis Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokinių sutilptų, biblioteka, anglų kalbos klasė, technologijų klasė keliamos į pusrūsį, kuriame yra vos dvi patalpos. Tuose korpusuose galima pasijusti kaip klaidžiame labirinte. O kas nutiktų nelaimės atveju, kai reikėtų evakuotis?“, – svarsto mokyklos tarybos narys P. Šarpnickis.

Sporto salės būklė esą taip pat nepavydėtina – kubo formą primenanti patalpa neturi ventiliacijos galimybių. „Lankėmės čia tuo metu, kai 30-40 mokinių sportavo. Jutome stiprų prakaito tvaiką, neturėjome, kuo kvėpuoti. Supratęs problemą Kauno Žaliakalnio progimnazijos direktorius pasiūlė ją išspręsti atidarant langus. Ar bent įsivaizuojate, žiemą plačiai praverti langus!“ – pasakojo pašnekovas.

Minėtoje progimnazijoje esą stinga ir aktų salės. Todėl, pavyzdžiui, pasiruošiamieji darbai Kovo 11-osios šventei vyko fojė.

Įtaria, jog valstybines mokyklas žlugdo privačios

Pasak Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos nario D. Varno, pastaruoju metu itin ženkliai juntama, jog valstybinės mokymo įstaigos, esančios Žaliakalnyje ir Kauno centre, yra žlugdomos. Esą tokia taktika galimai vykdoma tam, kad būtų juntamas pastarųjų mokyklų trūkumas, kurį užpildytų privačių mokyklų pasiūla. „Tikriausiai tikimasi, jog tėvai nenorėdami leisti savo vaiko į ugdymo įstaigą kitame, labiau nuo gyvenamosios vietos nutolusiame mikrorajone nuleis rankas ir mokės didelius pinigus tam, kad, nepaisant visko, jų atžala mokytųsi privačioje mokykloje arti namų“, – svarsto D. Varnas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ kalbėjosi su Kauno centre įsikūrusio privataus Erudito Licėjaus direktoriumi Nerijumi Pačėsa, šios mokyklos vienu iš dalininkų yra ir Kauno vicemeras, judėjimo „Vieningas Kaunas“ narys Povilas Mačiulis. Teiravomės, ar šioje privačioje ugdymo įstaigoje kitais mokslo metais atsirastų vietos penktųjų klasių mokiniams.  „Laisvų vietų penktokams kitiems mokslo metams neturime. Klasė jau suformuota. Iš kitų mokyklų vaikų nepriimsime“, – tikino N. Pačėsa.

Patogi sklypo vieta pasėjo mokinių tėvų įtarimus

Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokinių tėvams įtarimų dėl uždaromos mokyklos pagrindinės priežasties kelia ir sklypo, kuriame šiuo metu stovi uždaryti ketinama mokykla, vieta. Pasak mokymo įstaigos tarybos nario P. Šarpnickio, lokacija yra išties puiki – patogu privažiuoti kryptimi nuo Savanorių prospekto, čia pat, nusileidus nuo kalno – ir Laisvės alėja.

Kaip jau minėta, kol kas neaišku, kam po reorganizacijos tarnaus mokyklos pastatas. Tačiau, mokinių tėvai prasitaria, jog tokie veiksmai kelia įtarimus: galbūt kažkam reikia šio sklypo, nes norima pastatyti, pavyzdžiui, privačią mokyklą ar darželį. „Peršasi mintis, kad siekiama sunaikinti valstybines ugdymo įstaigas tam, kad būtų atvertas laisvas kelias privačių klestėjimui“, – kalbėjo mokyklos tarybos narys.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Nijolės Putrienės komentarą šia tema. Manome, kad būtų tikslinga juo papildyti tekstą vardan informacijos objektyvumo.

Papildyta Kauno miesto savivaldybės komentaru:

Šiuo metu reorganizuojamoje V. Bacevičiaus pradinėje mokykloje mokosi pusantro šimto mokinių ir tik 40 iš jų gyvena netoliese. Likę vaikai atvežami iš viso Kauno miesto ir netgi jo periferijų. Taigi miestas tikrai gali užtikrinti ir neabejotinai pasirūpins, kad vaikai galėtų mokytis netoli nuo namų.

Specialistai yra konstatavę, kad senas pastatas kelia pavojų ten esančių žmonių sveikatai ir net gyvybei. Čia negali pilnavertiškai vykti ir mokinių ugdymas. Patalpos yra per mažos, nėra jokio sporto aikštyno, tik nedidelė sporto salė. Maistas mokiniams atvežamas pagamintas, nes valgyklos virtuvei nėra vietos. Higienos reikalavimų nė iš tolo neatitinka ir seni sanitariniai mazgai.

Pernai spalį mokykloje buvo įsiplieskusi ugnis. Nelaimė įvyko dėl gedimo elektros instaliacijoje. Ketvirtaklasių kabinete po pietų iš elektros skydinės pliūptelėjo liepsna. Medinis pastatas veikiausiai būtų supleškėjęs, jei ne greta buvęs darbuotojas, kuris pastebėjo ugnį ir iškart puolė gesinti.

Visuomenės sveikatos centro specialistai dar 2015 m. pateikė išvadą apie pradinėje mokykloje užfiksuotus higienos normų pažeidimus. Jų teisėtumą neginčijamai patvirtino ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Nustatyta, kad priešmokyklinio ugdymo klasėje kiekvienam mokiniui tenka mažesnė mokymosi vieta, nei numato teisės aktai. Taip pat konstatuoti kiti mokinių saugos bei sveikatos reikalavimų neatitikimai, mat mokykla, talpinanti apie 200 mokinių, nuo pat įsikūrimo veikė sename mediniame pastate, kuriam reikalinga kapitalinė renovacija.

Dėl šių priežasčių Visuomenės sveikatos centras sustabdė šios mokyklos leidimo-higienos paso galiojimą. Tai reiškia, jog ugdymo įstaiga nebegali toliau tęsti savo veiklos.

Didžioji dalis mokyklos bendruomenės supranta ir objektyviai vertina susidariusią situaciją. Tačiau keletas tėvų atstovų prieštarauja bet kokiems bandymams spręsti grėsmingą problemą ieškant alternatyvų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA