Už kyšininkavimą nuteistas Kauno policijos kriminalistas | Kas vyksta Kaune

Už kyšininkavimą nuteistas Kauno policijos kriminalistas

Kauno apygardos teismo, BNS inf. 2018/03/13 15:45
Asociatyvi / Policijos nuotr.

Antradienį Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis buvusiam Kauno vyriausiojo policijos komisariato vyriausiajam tyrėjui Nikolajui Gandziukui. Pareigūnas apklausiamam asmeniui A. J. žadėjo palankiai sudėti įrodymus, kad būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas ir priėmė už tai kyšį.

Kaip praneša Kauno apygardos teismas, N. Gandziukas teistas už tai, kad būdamas statutiniu valstybės tarnautoju, atlikdamas ikiteisminį tyrimą, turėdamas iš anksto suplanuotą tikslą savo naudai gauti kyšį, sąmoningai kelis kartus tariamai apklausai į savo darbo kabinetą kvietė asmenį, tačiau šiam atvykus jokių procesinių veiksmų neatliko.

Pokalbių metu minėtas asmuo – bendrovės, kurioje įvyko nelaimingas atsitikimas, vadovas – buvo provokuotas duoti 1000, vėliau – 500 eurų kyšį už tai, kad šiam nebūtų pranešta apie įtarimą ir ikiteisminis tyrimas būtų nutrauktas. Bendrovės vadovas dėl tokių tyrėjo veiksmų kreipėsi į teisėsaugą.

2017 m. kovo viduryje N. Gandziukas savo darbo vietoje savo naudai už neteisėtą veikimą vykdant jam suteiktus įgaliojimus, už šališką ikiteisminio tyrimo atlikimą taip, kad nebūtų pranešta apie įtarimą padarius nusikalstamą veiką, priėmė iš teisėsaugos užduotį vykdžiusio A. J. dalį reikalauto kyšio – 500 eurų, nurodydamas pinigus padėti į rašomojo stalo stalčių.

Nors kaltinamasis neigė reikalavęs kyšio, jo kaltė padarius inkriminuojamą nusikalstamą veiką yra įrodyta nukentėjusiojo ir liudytojų parodymais, kitais byloje esančiais įrodymais. Teismas nustatė, kad N. Gandziukas apklausiamam asmeniui teigė galįs renkamus įrodymus sudėlioti palankiai, nepateikti visų aplinkybių prokurorui ir taip nulemti palankų sprendimą.

Skirdamas bausmę buvusiam kriminalistui teismas atsižvelgė į padarytos nusikalstamos veikos pobūdį, pavojingumo laipsnį, sunkumą, kyšio vertę, į tai, kad veiką N. Gandziukas padarė būdamas pareigūnu, savo veiksmais diskredituodamas policijos prestižą ir įvaizdį, padarydamas moralinę žalą nukentėjusiajam ir didelę žalą valstybės interesams.

Kaltinamojo atsakomybę sunkinančių ir lengvinančių aplinkybių teismas nenustatė. Atsižvelgęs į tai, kad N. Gandziukas nusikalstamą veiką padarė pirmą kartą, anksčiau neteistas, darbovietėje charakterizuojamas teigiamai ir kad nusikalstamais veiksmais reali žala niekam nebuvo padaryta, teismas skyrė kaltinamajam su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę.

Korumpuotam tyrėjui reikės sumokėti 158 MGL (5950,28 eurų) baudą, jam taip pat uždrausta 3 metus dirbti valstybės tarnyboje. Be to, N.Ganzdiukas nuosprendžiu įpareigotas nukentėjusiajam atlyginti 500 eurų neturtinę žalą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA