Perduotų rankpinigių susigrąžinimas, kai juos neteisėtai pasisavina pardavėjas | Kas vyksta Kaune

Perduotų rankpinigių susigrąžinimas, kai juos neteisėtai pasisavina pardavėjas

Organizatorių nuotr.

Sudarėme automobilio pirkimo-pardavimo sutartį. Norėdami įrodyti sutarties egzistavimą ir užtikrinti jos įvykdymą, rašytiniu susitarimu perdavėme automobilio pardavėjui 200 Eur rankpinigių sumą. Vėliau pardavėjas tyčia neįskaičiavo gautų rankpinigių į automobilio kainą, o tai reiškia, kad už automobilį permokėjome 200 Eur. Kaip būtų galima išspręsti susidariusią situaciją ir atgauti 200 Eur pinigų sumą?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Siekiant atsakytki į Jūsų užduotą klausimą, svarbu apibrėžti rankpinigių funkcijas ir juos atriboti nuo avanso. Pagal Lietuvos Respublikos Aukščiausiojo Teismo praktiką, perduodami pinigai pripažįstami rankpinigiais, jeigu jie atlieka šias funkcijas: 1) mokėjimo funkciją – rankpinigiai yra sumos, kurią pirkėjas turi sumokėti pardavėjui, dalis; 2) įrodomąją funkciją, tai reiškia, jog sudarytas susitarimas dėl rankpinigių kartu patvirtina ir pagrindinės sutarties pagal įstatymo reikalavimus sudarymo faktą; 3) užtikrinamąją funkciją, kuri reiškia, sutarties šalių susitarimą dėl rankpinigiais užtikrintos pagrindinės prievolės neįvykdymo pasekmių. Taip pat pagal Lietuvos Respublikos Aukščiausiojo Teismo praktiką,  pi­ni­gų su­ma pri­pa­žįs­ta­ma rank­pi­ni­giais tik ta­da, kai ša­lys rank­pi­ni­gių per­da­vi­mo mo­men­tu su­pra­to (ir tin­ka­mai įfor­mi­no), ko­kias funk­ci­jas tu­ri at­lik­ti per­duo­da­ma rank­pi­ni­gių su­ma. Jei ku­rios nors iš funk­ci­jų (mo­kė­ji­mo, įro­do­mo­sios ar už­tik­ri­na­mo­sios) ša­lys ne­nu­ma­tė (tin­ka­mai ne­įfor­mi­no) , tai per­duo­tos kre­di­to­riui su­mos ne­ga­li­ma lai­ky­ti rank­pi­ni­giais. Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 6.99 straipsnis nurodo, kad susitarimas dėl rankpinigių, neatsižvelgiant į jų dydį, turi būti rašytinis.

Minėtas rank­pi­ni­giams bū­din­gas tri­jų funk­ci­jų (mo­ka­mo­sios, įro­do­mo­sios ir už­tik­ri­na­mo­sios) vi­se­tas lei­džia at­skir­ti juos nuo avan­si­nio mo­kė­ji­mo. Avan­sas, kaip ir rank­pi­ni­giai, at­lie­ka mo­kė­ji­mo funk­ci­ją (įskai­to­mas į bū­si­mus mo­kė­ji­mus), ga­li at­lik­ti įro­do­mą­ją funk­ci­ją (tiek ga­lio­jan­čiam rei­ka­la­vi­mui, tiek ir su­si­ta­ri­mui su­da­ry­ti su­tar­tį at­ei­ty­je). Skir­tin­gai nuo rank­pi­ni­gių, avan­sas nie­ka­da ne­at­liks už­tik­ri­na­mo­sios funk­ci­jos, t. y. ša­lis, su­mo­kė­ju­si avan­są, tu­ri tei­sę rei­ka­lau­ti jį grą­žin­ti vi­sais su­tar­ti­nių įsi­pa­rei­go­ji­mų ne­vyk­dy­mo at­ve­jais, o ša­lis, ga­vu­si avan­są, jo­kio­mis ap­lin­ky­bė­mis ne­tu­ri jo grą­žin­ti dvi­gu­bai.

Jūsų atveju, perduoti rankpinigiai realiai neatliko savo paskirties, nes automobilio pardavėjas pinigų neįskaičiavo į automobilio kainą ir juos pasisavino. Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.242 str. 1 d., nurodo, kad be teisinio pagrindo nesąžiningai praturtėjęs kito asmens sąskaita asmuo, privalo atlyginti pastarajam tokio dydžio nuostolius, koks yra nepagrįstas praturtėjimas. Remiantis šiuo civilinio kodekso straipsniu ir aukščiau nurodytomis aplinkybėmis, automobilio pardavėjas, Jums turėtų grąžinti neteisėtai pasisavintą pinigų sumą – 200 Eur. Jei su pardavėju nepavyksta susitarti dėl pinigų grąžinimo, turite kreiptis į tesimą su prašymu priteisti iš automobilio pardavėjo minėtą pinigų sumą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA