Pasiūlė suteikti nemokamas šokių pamokas Kauno jaunimui, bet finansavimo nesulaukė | Kas vyksta Kaune

Pasiūlė suteikti nemokamas šokių pamokas Kauno jaunimui, bet finansavimo nesulaukė

Šokių studijos „Gamers“ asmeninio archyvo nuotr.

Prie Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos įsikūrusi šokių studija „Gamers“, sunerimo dėl tolimesnės ateities. Jos įkūrėjai tvirtina dalyvavę Kauno miesto savivaldybės skelbtame konkurse, tačiau liko be taip tikėto laimėjimo suteikti Kauno jaunimui nemokamas įvairių stilių šokių pamokas.

[galerija kiek=”4″]

Šokių studija „Gamers“ Kaune veikia jau maždaug dvejus metus. Pirmiausiai ji buvo įsikūrusi viename kauniečių pamėgtame prekybos ir pramogų centre. Tačiau iš ten įsikėlė į naujas patalpas prie Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos. Kol kas ten esą vyksta patalpų įrengimo darbai naudojant asmenines lėšas, nes parama, kurios buvo prašyta Kauno miesto savivaldybės ketinant atverti šią erdvę Kauno jaunimui, kad šis mokytųsi šokti nemokamai, nebuvo gauta.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai pasidomėjo situacija ir išklausė abi puses.

Dalyvavo Kauno miesto savivaldybės skelbtame konkurse

Pasak kauniečio Vykinto Šukio, prieš kurį laiką Kauno miesto savivaldybė paskelbė konkursą, kurio metu buvo priimamos paraiškos daliniam finansavimui gauti pritaikant visuomeninius objektus bendrajai kultūrai puoselėti. „Esame  šokių studija „Gamers“, įsikūrusi Kaune. Prieš tai sėkmingai gyvavome „Akropolio“ patalpose. Pateikdami paraišką šiam konkursui, norėjome, kad šokių treniruotės jaunimui, kuris nori išmokti šokti, bet neturi tam finansinių išgalių, vyktų nemokamai 31 valandą per savaitę“, – sako V. Šukys.

Jo teigimu, pateikus projektą minėto konkurso varžytuvėse, po kurio laiko buvo gautas neigiamas Kauno miesto savivaldybės atsakymas. Tačiau vyras tikina rankų nenuleidęs ir išsiuntęs oficialų prašymą vicemerei Rasai Šnapštienei, kurios viena iš atsakobybių prižiūrėti neformalių organizacijų veiklą, teigia jis. „Paprašiau, jog konkurse dalyvavęs projektas būtų peržiūrėtas dar sykį. Nesitikiu, jog tai padės. Tačiau mano pagrindinis tikslas šioje situacijoje – viešumas. Tam, kad būtų parodyta kauniečiams, dėl ko miestas stengiasi ir dėl ko nesistengia“, – atvirauja V. Šukys.

Tikslas – nemokamos šokio pamokos Kauno jaunimui

Konkursui pateiktame projekte esą buvo nurodyta, jog jaunimui bus suteikiama galimybė dvejose salėse nemokamai mokytis įvairiaus stiliaus šokių subtilybių net 31 valandą per savaitę. „Sales įrenginėjame. O Kauno savivaldybės atstovų prašėme pinigų, skirtų garso įrangai ir salių apšiltinimui pirkti“, – teigia idėjos, pateiktos Kauno miesto savivaldybei, sumanytojas.

Tačiau, Kauno savivaldybės atstovų mintis apie nemokamus šokius jaunimui neįtikino. Jie atsiuntė dokumentą, kuriame rašoma: „Nutarta. (bendru sutarimu). Paraiška nefinansuotina, nes nėra pakankamai pagrįstų duomenų,  kad šokių studijos patalpos bus atviros ir prieinamos didelei visuomenės grupei (ne tik šiuo metu studiją lankantiems asmenims) ir naudojamos bendrosios gyventojų kultūros reikmėms“.

Pasak V. Šukio, itin didelė dalis investicijų yra skiriama kartelės kėlimui kokybės atžvilgiu. „Idėjiniai savanoriai, didelė jų dalis, baigę pedagogikos studijas. Vykdydami savo veiklą visa širdimi pasišvenčia jaunimui. Todėl norime, kad jaunimas socializuotųsi, neemigruotų iš šalies. Pats buvau išvažiavęs užsidirbti svečioje šalyje, tačiau grįžau ir viską, ką uždirbau, investavau. Žinoma, ne todėl, kad gaučiau finansinę grąžą, o kur kas labiau moralinę grąžą, Noriu, kad jauni žmonės būtų laimingi savo šalyje. Jei jie bus laimingi, niekur nevažiuos“, – atvirauja sumanytojas.

Nori prikelti paveldinį Kauno pastatą naujam gyvenimui

V. Šukio teigimu, Kauno miesto savivaldybės tarybos nutarimu, konkurse dalyvavusiems projektams įvyvendinti esą buvo skirta 200 tūkstančių eurų. Tačiau iš numatyto biudžeto, pasak jo, buvo išdalinta tik 48 tūkstančiai trims pretendentams, o likusieji pinigai sugrąžinti atgal. „Tarp gauvusių paramą buvo viena Kauno bažnyčia kone kasmet ja gauna. Taip pat paramą gavo „Post Galerija“ – vienintelė, atstovaujanti kultūros sričiai ir dar viena erdvė, kurios pavadinimo nepamenu“,  – komentavo jis.

Idėjos sumanytojo teigimu, seną paveldo statusą turintį pastatą (aut. past. radijo gamykla prie Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios) norėta prikelti naujam gyvenimui. Todėl su Kauno miesto savivaldybe, pasak V. Šukio, kalbėta apie legalius leidimus ir reklamines iškabas. „Dalį šių patalpų esame jau pritaikę, kaip jau minėjau, prašėme tik vienkartinės sumos garso aparatūrai, garso izoliacijai ir ventiliacijos sistemai, valančiai orą nuo bakterijų, finansuoti – apie 16 tūkstančių. Patalpų nuomos sutartis būtų sudaroma penkeriems metams“, – pasakoja vyras.

Sako, jog patalpas įrengia už asmenines lėšas

Pasak jo, iš savų lėšų jau investuota į tinkamą šokių salių apšvietimą, grindis, rūbines, dušus. Kauno miesto savivaldybė esą matė visa tai nuotraukose. Paklaustas apie tai, ar tikrai yra įsitikinęs tinkamu šokių studijos atvirumu kauniečiams, V. Šukys patikino, jog vieną valandą tuo pat metu vienoje salėje gali šokti apie 20 žmonių, todėl esą yra įsitikinęs, jog visą Kaune gyvenantį jaunimą, kuris nori mokytis šokti  nemokamai, būtų įmanoma sutalpinti. „Taip pat norėjome, kad visi savaitgaliai būtų atvirų durų dienos po penkias valandas tiems, kurie nori pramankštinti kūną. Savo kolektyve turime savanorį kineziterapiautą, yra specialūs kamuoliai mankštoms“, – paaiškina sumanytojas.

Jei idėja būtų realizuota, jaunimas galėtų mokytis skirtingų nūdienoje populiarių, šiuolaikinių šokių stilių. Praėjus šiek tiek laiko, vyras tikina šnekėjęs su vicemerės Rasos Šnapštienės sekretore, kuri teigė, jog vicemerė paprašė, kad būtų iš naujo peržiūrai pateikti projekto dokumentai. „Taip pat siunčiau ir tarybos nariams. Konservatorė Jurga Kupčinskienė, nors atrodytų ir keista, bet išreiškė palaikymą“, – teigė V. Šukys.

Kauno miesto savivaldybės atstovai turi savo versiją

„Komisija priimdama sprendimą vadovavosi labai aiškiu šios programos principu: kad tie objektai, turi būti visuomeninės paskirties, ir kai kalbame apie privačius objektus, diskusija tampa išties sudėtinga. Turėjome, tokių pavyzdžių, kuomet paraiškas pateikę asmenys už programos lėšas tiesiog norėjo susiremontuoti butą ar privačias patalpas ir jas kažkam panaudoti. Komisija žiūrėjo, kad atsirinkti projektai kiek įmanoma aiškiau išpildytų šios programos siekius ir kuo geriau pagrįstų viešų lėšų naudojimą“, – komentavo vicemeras Simonas Kairys.

Pasak jo, VšĮ „Šokis“ savo veiklai šįmet jau užsitikrino finansavimą iš programos „Iniciatyvos Kaunui“. „Įstaigai išties padedame, jų veikla vis labiau matoma ir ateityje niekas jai durų neužtrenks“ – tikino S. Kairys.

Kaip manote, ar reikėtų jaunimui nemokamų šokių pamokų Kaune? Kaip vertinate idėją?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA