Naujame biure Kaune atsisakė bendrų erdvių koncepcijos | Kas vyksta Kaune

Naujame biure Kaune atsisakė bendrų erdvių koncepcijos

Organizatorių nuotr.

Dar viena Kauno įmonė persikėlė į naują biurų pastatą ir pasidalino naujakurystės idėjomis. Taikos prospekto pabaigoje savo pačių statytame išmaniame biuro pastate nuo gegužės mėnesio dirba 80-dešimt iki tol po skirtingas Kauno vietas išsimėčiusių UAB „Elsis“ grupei priklausančių įmonių darbuotojai.

Atsisakė biuro „be sienų“

UAB „Elsis“ grupei priklausančios Kaune registruotos įmonės „Elsis TS“, „Elsis IS“, „Elsis PRO“ir „Staprova“ specializacija – IT sprendimai, karinės paskirties projektai bei išmaniosios pastatų valdymo sistemos.

„Elsis“ grupės vadovų teigimu, įrengiant biuro patalpas, dėl veiklos pobūdžio ir naujausių tyrimų rezultatų, teigiančių, kad ne visuomet tokio tipo biure žmonių savijauta ir darbingumas yra geresni, nuspręsta atsisakyti šiuo metu itin populiaraus biuro „be sienų“ išplanavimo.

„Elsis“ grupės įmonės vykdo įvairaus saugumo lygio IT projektus Lietuvos ir užsienio klientams, todėl atvirų erdvių biuro išplanavimas nėra tinkamas mūsų veiklos specifikai. Pastate darbo vietos įrengtos „kabinetiniu“ principu, po 5-8 darbo vietas tam, kad būtų galimybė užtikrinti patalpų saugumo kontrolę, todėl ir darbuotojų kabinetus skiriančios stiklinės pertvaros dengtos matine plėvele, o į kabinetus patekti gali tik tam projektui autorizuoti darbuotojai. Visa tai dėl to, kad būtų užtikrinti saugumo reikalavimai vykdomiems projektams“, – aiškino UAB „Elsis“ generalinis direktorius Arūnas Gedvila.

Geriau dirbti mažesnėse erdvėse

Vis dėlto saugumas – ne vienintelė priežastis, dėl kurios nuspręsta darbuotojus įkurdinti atskiromis komandomis.

„Ne vienas pastaruoju metu pasaulyje atliktas mokslinis tyrimas patvirtino, kad dažnai atvirų erdvių biuras neigiamai veikia darbuotojų darbo efektyvumą, gebėjimą susikaupti, sudaromos sąlygos plačiai neigiamų emocijų sklaidai. Vykdant IT projektus, o ypač projektuojant ir kuriant programinius produktus, palanki darbinė aplinka, kurioje darbuotojas gali susikaupti – labai svarbu, todėl siekėme, kad specialistams būtų užtikrintos ramios, patogios darbo erdvės, kad jų darbo netrikdytų šurmulys. Be to, darbas mažesnėse erdvėse yra privatesnis ir daugumos mūsų darbuotojų labiau mėgstamas“ – teigė UAB „Elsis PRO“ programinės įrangos gamybos vadovas Vidmantas Kajokas.

Šią nuomonę pagrindžia dar 2012-aisiais amerikiečių Tomo DeMarco ir Timothy Listerio atliktas tyrimas, kuriame tirti 600 programinės įrangos kūrėjų iš 92 JAV bendrovių. Siekta išsiaškinti pagrindines priežastis, lemiančias jų darbo rezultatų skirtumus. Paaiškėjo, kad specialistų, dirbusių toje pačioje įmonėje, rezultatai praktiškai nesiskyrė, bet skirtumai tarp įmonių buvo tiesiog milžiniški, ir juos lėmė ne atlyginimų ar patirties skirtumai. 76 proc. prasčiausius rezultatus parodžiusių progamuotojų nurodė, kad dirbant didelėse atviro tipo patalpose darbo metu jie būna dažnai trukdomi nesusijusiais su darbu reikalais. Tuo tarpu tarp geriausiai pasirodžiusių specialistų, dirbančių nedidelėse erdvėse, tokių buvo tik 38 proc.

Naujas projektas – kitas kabinetas

Nors dirbama privačiuose kabinetuose, įmonės pasirinkta darbo vietų organizavimo sistema užtikrina darbuotojų ir jų darbo vietų dinamiką.

„Darbuotojai dirba pasiskirstę komandomis po 5-8 žmones, o kabinetas skiriamas ne pagal pareigybes, o pagal projektus. Specialistai, vykdantys tam tikrą projektą, dirba vienoje erdvėje. Vieno projekto trukmė – nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tą projektą pabaigę, jie prisijungia prie naujos komandos naujam projektui, taigi natūraliai pasikeičia ir darbo vieta.
Tokiu būdu darbuotojai turi galimybę artimiau susipažinti su naujos komandos nariais, bendradarbiavimas tampa efektyvesnis: visi su projektu dirbantys žmonės yra vienoje erdvėje, tad iškilusi problema sprendžiama greičiau“, – tokios darbo vietų organizavimo sistemos privalumus vardina V. Kajokas.

Pajautė naudą dirbti drauge

Pasak bendrovės „Elsis TS“ vadovo Tomo Vrubliausko, kai visos Kaune veikiančios „Elsis“ grupės įmonės įsikūrė viename pastate, įmonių bendradarbiavimo efektyvumas ženkliai pagerėjo po to. Nepaisant technologijų pažangos, yra klausimų, kuriuos greitai ir efektyviai išspręsti galima tik bendraujant gyvai.

Gebėti atsipalaiduoti – ne mažiau svarbu, nei susikaupti darbui. Be to, neformaliuose pokalbiuose gimusios idėjos kartais atneša visiškai netikėtų problemos sprendimų ir rezultatų. Tai, kad „Elsis“ darbuotojai dirba atskiruose kabinetuose, pasak įmonės vadovo, anaiptol nereiškia, kad jie nesusitinka ir nebendradarbiauja tarpusavyje. Tam yra įrengtos aktyvaus poilsio patalpos, o kiekviename aukšte galima išgerti kavos, papietauti.

Bendros erdvė poilsiui skatina kūrybiškumą

„Dirbame protinį darbą, todėl pertraukos metu „išvėdinti smegenis“ – ypač pravartu. Ne veltui tokių kūrybiškumu garsėjančių įmonių, kaip „Apple“ ar „Google“ biurai suprojektuoti taip, kad jų darbuotojai, išėję iš savo kabinetų, turėtų kuo daugiau progų susitikti ir užmegzti pokalbį su kolegomis. Tyrimais įrodyta, kad atsitiktiniai pokalbiai skatina kūrybiškumą, įkvepia naujų minčių ir suteikia jėgų tolesniems darbams“, –pasakoja „Elsis PRO“ vyriausioji sistemų analitikė-projektuotoja Vaida Baškevičienė.

Pasak „Elsis“ įmonės vadovo A. Gedvilos, įrengiant naująjį biurą didelis dėmesys skirtas visapusiškam infrastruktūros pritaikymui kiekvieno darbuotojo poreikiams.

Naujas UAB „Elsis“ trijų aukštų pastatas įsikūręs Taikos pr. 106b ir yra 2150 kv. metrų bendro ploto, taip pat įmonė turi biuro pastatą Vilniuje. „Elsis“ grupei priklauso įmonės Ukrainoje – „Elsis TS Ukraina“ ir Danijoje – „Elsis Scandinavia“. Kauno biure daugiausiai darbuotojų dirba „Elsis TS“ ir „Elsis PRO“ įmonėse. Dauguma jų gyvena Kaune arba rajone, nemažai darbuotojų kartą per savaitę atvyksta iš Vilniaus biuro į Kaune organizuojamus susirinkimus, susitikimus, dirbti prie bendrų pojektų. Viso pastate gali būti daugiau, nei 100 darbo vietų, tik šiek tiek daugiau, nei šiuo metu čia jau dirba darbuotojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA