Kol motinos gėrė, 11-mečiui dėdei teko rūpintis mažamečiais sūnėnais | Kas vyksta Kaune

Kol motinos gėrė, 11-mečiui dėdei teko rūpintis mažamečiais sūnėnais

Asociatyvi / A. Barzdžiaus nuotr.

Danijoje šiuo metu gyvenanti kaunietė B. B. (tapatybė redakcijai žinoma) kreipėsi į portalą „Kas vyksta Kaune“ dėl galimo vaikų teisių pažeidimo ir netinkamo pareigūnų elgesio. Moteris pasakojo savo akimis mačiusi vaikų nepriežiūros ir agresyvaus elgesio su vaikais atvejį, dalyvavusi iškviečiant pareigūnus, tačiau liko ne iki galo įsitikinusi, kad valstybės institucijos sureagavo tinkamai. 

Stebino vaizdas prekybos centre

Moteris pasakoja liepos 17 d. apie 18:30 val. V. Krėvės pr. 97 esančioje „Iki“ parduotuvėje pastebėjusi tris mažamečius vaikus be tėvų. Kaip paaiškėjo vėliau, gerokai jauniau atrodantis 11-metis berniukas vienas prižiūrėjo du mažylius – 2-jų ir 2,5 metų broliukus – savo sūnėnus. Visi trys vaikai vilkėjo marškinėlius trumpomis rankovėmis, trumpus šortus ir avėjo vasarines šliures, nors vakaras buvo gana vėsus ir dauguma žmonių jau vaikščiojo su megztiniais ar striukėmis. Ant vaikų kūno moteris pastebėjo ir daugybę mėlynių. „Nors tokio amžiaus išdykusiems berniukams mėlynės galbūt ir nėra labai jau neįprastas vaizdas“, – sakė pagalvojusi B. B., tačiau iš toliau besiklosčiusios situacijos abejonių, ar vaikai nėra mušami, kilo vis daugiau.

Moteris užkalbino vyriausiąjį vaiką, jis prisistatė Deividu. Pasiteiravus, kur mama, jis atsakė, jog namuose, o jis atėjęs į parduotuvę priduoti butelius. Prie moters priėjo kita pirkėja ir pasitarusios abi nupirko vaikams sulčių ir bandelių bei nutarė trijulę palydėti namo.

Belydint, vyriausiasis toliau eiti atsisakė, nes sakė, kad bijo. Pasitarusios moterys nusprendė iškviesti policiją ir palaukti su vaikais prie parduotuvės. Atvykę pareigūnai berniuko ėmė klausinėti, kur yra jo tėvai ir drauge su įvykio liudininkėmis nuvyko į berniuko nurodytą kiemą, kuriame vaikai su moterimis liko laukti, kol pareigūnai išsiaiškins situaciją.

„Keista, kad iki to laiko jų nepasigedo tėvai. Po kurio laiko iš buto išėjo moteris (Deivido mama), pradėjo keiktis ir rėkti ant Deivido. Manai, ji buvo neblaivi, nes nuo moters sklido alkoholio kvapas, pynėsi liežuvis. Sakė, kad jai blogai su širdimi. Moteris neslėpė, kad Deividas jos sūnus, o mažyliai – jos dukters vaikai. Užstojome Deividą nuo jos puolimo“, – prisiminė B. B.

B. B. pasakojo, kad vaiko barimas nesiliovė, nes prie laiptinės durų pasirodė dar viena, kaip pilietiška kaunietė mano, apgirtusi moteris, spėjama, kad Deivido teta, kuri taip pat ėmė šaukti ant Deivido, kam jis pridarė visiems bėdų ir, kaip mano B. B., jei ne šalia stovėjusi liudininkė – greičiausiai būtų berniukui tvojusi ranka. „Ji buvo tikrai įsiutusi, tačiau mes berniuką užstojome, nors šalia stovėjusi pareigūnė visiškai nesikišo į situaciją“, – stebėjosi šeimyninės dramos liudininkė.

B. B. pasakojo, kad po gero pusvalandžio pagaliau pasirodė ir mažųjų mama, kuri vaikams atnešė šiltesnių drabužių, nors moterys nuo pat pradžių prašė, kad kažkas pasirūpintų vaikų apranga, dalį laiko net laikė juos savo automobilyje, kad nors kiek sušiltų.

„Kai rengė vaikus, akivaizdžiai matėsi, kad visi yra su mėlynėmis. Pasakiau mažųjų motinai, kad jeigu jai vaikai nerūpi, galiu juos pasiimti į Daniją. Ši moteris taip pat buvo neblaivi, tik gal kiek mažiau išgėrusi, nei jos motina ir pastarosios sesuo“, – dramatišką situaciją pasakojo B.B.

Tačiau labiausiai moterį nustebino tai, kad po kurio laiko policijos pareigūnai pasakė, kad policiją iškvietusios liudininkės gali vykti namo. „Kaip supratome, vaikai liko toje girtų žmonių aplinkoje. Mane labiausiai papiktino, kad net nebuvo kviečiami už vaikų teises atsakingi pareigūnai, aiškinamasi, ar vaikai gali likti su tais žmonėmis, kas laukė Deivido, kuris akivaizdžiai buvo kaltinamas?“, – susijaudinusi redakcijai kalbėjo moteris, kuriai buvo akivaizdžiai neramu dėl 11-mečio berniuko saugumo ir tolimesnio likimo.

Pasibaisėjusi situacija ir vaiko bejėgiškumu kitą rytą moteris nuvyko į Vaikų teisių apsaugos tarnybą ir pati parašė prašymą ištirti šį atvejį bei kreipėsi į „Kas vyksta Kaune“ redakciją prašydama pagalbos ir viešumo.

Tarnybos domisi šeima

Antradienio darbo valandomis portalas „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešųjų ryšių skyrių, prašydami informacijos apie aprašytą įvykį.

Anot policijos atstovės Odetos Vaitkevičienės, liepos 17 d. 19:25 val. gautas pranešimas, kad Kaune, V. Krėvės pr., pranešėja mato mažamečius asmenis, kurie be suaugusiųjų priežiūros.

„Atvykę pareigūnai su pareiškėja rado 3 nepilnamečius asmenis. Nuvykus į jų gyvenamąją vietą, bendrauta su moterimi (gim. 1971 m.), kuri paaiškino, kad jos sūnus (gim. 2006 m.) su anūkais (gim. 2014 m. ir 2015 m.) išėjo pažaisti į kiemą. Apklausta ir mažamečių mama, kaimynė. Pirminiais duomenimis, moterys buvo blaivios. Įvykio aplinkybes tikslina Kauno apskr. VPK Kauno m. Dainavos policijos komisariato Veiklos skyriaus pareigūnai. Pareigūnai dėkoja pilietiškoms moterims, kurios neliko abejingos, bei ragina ir kitus gyventojus pastebėjus galimus pažeidimus, nedelsiant informuoti policijos pareigūnus, o tėvus – nepalikti savo atžalų be priežiūros”, – teigė O. Vaitkevičienė.

Policijos atstovė paminėjo LR administracinių nusižengimų kodekso 73 str. (tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams). Už tai tėvams užtraukiamas įspėjimas arba nuo 10 iki 100 eurų baudą, arba įpareigojama dalyvauti atitinkamose alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Eglė Andriuškienė patvirtino, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius apie šį įvykį yra informuotas, skyriaus vyriausiasis specialistas antradienio vakarą nuvyko į pareiškime nurodytą vietą situacijai išsiaiškinti ir dėl vaikų paėmimo iš šeimos. Sprendimai priimti trečiadienį.

„Pasitvirtinus vaikų nepriežiūros, tėvų girtavimo faktui, vaikai bus paimti iš šeimos ir perduoti laikiniems globėjams (giminaičiams ar globos įstaigai)”, – antradienį komentavo E. Andriuškienė. Šiandien, liepos 19 d., po 16:30 val., vaiko teisių specialistui grįžus iš šeimos, informuota apie rezultatus. „Vyriausiajam berniukui bus nustatinėjama laikinoji globa, o mažesnieji su dar viena sesute – su mama apgyvendinti Kauno kartų namuose”, – trečiadienį sakė E. Andriuškienė.

Pašnekovė pažymėjo, kad teisės aktai nereglamentuoja, kokio amžiaus vaikas gali eiti į parduotuvę be palydos. „Tėvai kiekvienu atveju, įvertinę vaiko brandą, gebėjimus ir pan., turi spręsti ar jis gali viešosiose vietose būti be palydos, t.y. įstatyminio atstovo“, – komentavo Vaiko teisių apsaugos specialistė. Priminsime, kad 11 metų berniukas vaikštinėjo ne vienas – su juo buvo du mažamečiai, kurių vienam 2, 5 metų, kitam – tik 2 metukai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA