Gavusi laišką, kaunietė kreipėsi į medikus: sprendimas išgelbėjo ją nuo mirties | Kas vyksta Kaune

Gavusi laišką, kaunietė kreipėsi į medikus: sprendimas išgelbėjo ją nuo mirties

delfi.lt 2017/05/22 11:36
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Beveik prieš metus 29-erių Tomos (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) planai apsivertė – iki tol sveikatos problemų neturėjusiai moteriai rasti ikivėžiniai pakitimai. Laiku aptikta būklė bei sėkminga operacija lėmė, kad moteris jau po mėnesio sūpuos savo kūdikį.

„Į medikus pati nesikreipiau (nors kažkur kirbėjo, kad reikėtų apsilankyt profilaktinei apžiūrai), bet kadangi jaučiausi gerai ir jokių nusiskundimų neturėjau, šį reikalą atidėliojau. Netikėtai gavau laišką į pašto dėžutę, kad pagal prevencijos programą Kauno klinikose dėl gimdos kaklelio vėžio esu kviečiama nemokamai pasitikrinti“, – mena moteris, šįkart neatsisakiusi kvietimo.

Tyrimo metu buvo paimtas citologinis tepinėlis iš makšties (neskausminga procedūra). Atsakymas – tyrimas neinformatyvus, todėl jį reikia kartoti. Po trijų tyrimų moteris buvo nusiųsta detalesniems tyrimams į moterų konsultacijos ir ginekologijos skyrių.

Iš pradžių pacientei buvo pasiūlytas kiek radikalus operacijos kelias – išpjauti pažeistą gimdos kaklelio dalį. Pabijojusi Toma kreipėsi antros nuomonės į prof. Daivą Vaitkienę.

„Ji pasiūlė ne tokį agresyvų metodą – operaciją lazerio būdu užšaldant/ išdeginant pakitusias vietas, taip išsaugojant audinį. Pasirinkus šį metodą buvo paskirta operacija“, – pasakojo kaunietė.

Tiesa, ir ši intervencija turi galimų rizikų – ateityje gali būti sunkiau pagimdyti vaiką.

Operacija nebuvo skausminga, jokie nuskausminamieji nėra taikomi. Praėjus mėnesiui po operacijos Toma apsilankė pas prof. D. Vaitkienę, kuri patikino, kad gijimas vyksta sklandžiai.

„Pasidomėjau, kada galėčiau pradėti planuoti nėštumą, ji patikino, kad drąsiai galime jį planuoti, tik reikėtų apsilankyti jau pagimdžius. Šiuo metu jaučiuosi gerai, laukiuosi pirmagimio ir už mėnesio būsiu mama“, – džiaugėsi ji.

Moteris dėkojo ją gydžiusiems Kauno klinikų medikams (D. Vaitkienei ir A. Sukovui) ir ragino kitas moteris aktyviai dalyvauti prevencinėse onkologinių ligų programose.

„Man ši diagnozė buvo netikėta, nes šeimoje nėra buvę onkologinių ligų. Be to, iki tol jokių nei išorinių pakitimų, nei skausmo nejauti. Šiuo savo pasakojimu norėčiau paskatinti merginas ir moteris apsilankyti bent kartą metuose ginekologo kabinete ir įsitikinti, kad viskas yra gerai. Turime pačios save saugoti ir mylėti, niekas kitas to už mus nepadarys“, – pokalbį baigė būsima mama.

Labai svarbu laikas

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Onkoginekologijos centro vadovė prof. dr. Daiva Vaitkienė DELFI pasakojo, kad labai daug moterų ligos diagnozę išgirsta po apsilankymo pagal prevencinę programą – tam jos ir skirtos.

„Jei žmogus jau turi nusiskundimų, eina pas gydytoją, tai jam neretai liga diagnozuojama jau pažengusi. Tuo metu prevencinės programos skirtos sveikiems žmonėms, kurie niekuo nesiskundžia. Didžioji dalis gimdos kaklelio vėžio atvejų nustatoma būtent patikros programų metu“, – kalbėjo gydytoja.

Daugelis moterų sunerimsta išgirdusios diagnozę „ikivėžiniai pakitimai“, tačiau gydytoja jas ramina – tai yra gerybinė būklė, kurios negydant, tik per ilgą laiką iš jos išsivystys „tikras“ vėžys.

Gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos programa yra skirta moterims nuo 25 iki 60 metų, kurios gali kartą per 3 metus pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Pirmiausia atliekamas citologinio tepinėlio tyrimas. Gavus jo rezultatus gali būti atliekama biopsija, leidžianti objektyviai patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę.

„Daugelyje Europos šalyje tokios programos kviečia tikrintis net kas penkerius metus, nes šie pokyčiai vystosi iš lėto, tačiau kiekviena taisyklė turi išimčių. Štai, pavyzdžiui, amerikiečiai gimdos kaklelio patikrą rekomenduoja pradėti praėjus ne vėliau kaip trejiems metams po lytinio gyvenimo pradžios“, – aiškino profesorė.

Medicina kol kas dar neturi įrankių nustatyti, kurioms moterims minimalūs pokyčiai išnyks savaime, o kurioms progresuos ir „suvėžės“.

„Kartais nuo pakitimų pradžios iki ligos gali praeiti dešimt ir daugiau metų, tačiau čia dalyvauja ir daugybė svarbių veiksnių – pavyzdžiui, svarbu, koks moters imunitetas, kada buvo infekuotasi ŽPV virusu, kada pradėtas lytinis gyvenimas ir pan. Didžioji dalis pakitimų išnyksta, eiga lėta, tačiau būna visokiausių išimčių“, – aiškino Kauno klinikų specialistė.

Onkoginekologijos centro vadovė pabrėžė, kad ikivėžiniai pakitimai būna skirtingo laipsnio ir užima skirtingą plotą, todėl juos svarbu nustatyti ir ištirti kuo anksčiau.

„Kol dar pakitimai labai maži, mes juos tik stebime, tačiau kai ateina operacijos laikas, kuo jie mažesni – tuo operacija sėkmingesnė. Nuo operacijos sėkmės priklauso ir jos poveikis moters organizmui, poveikis būsimiems nėštumams. Kuo mažiau sutraumuoji kūną, tuo mažiau ir komplikacijų“, – reziumavo pašnekovė.

Gimdos kaklelio, krūties ir storosios žarnos vėžio profilaktikos programų vykdymas Kauno klinikose, vadovaujantis Europos komisijos patvirtintomis šių programų vykdymo gairėmis, buvo reorganizuotas.

Reorganizavus profilaktikos programų vykdymą, užduočių vykdymas buvo centralizuotas, priskiriant jas konkretiems asmenims, taip pat buvo sukurtas ir įdiegtas sisteminis pakvietimo dalyvauti programoje modelis, leidžiantis automatiniu būdu atrinkti aptarnaujamus pacientus, kuriems tikslinga atlikti profilaktinius tyrimus bei išsiųsti šiems asmenims personalizuotus kvietimus į namus.

Atlikus pirminį profilaktinį tyrimą ir įvertinus jo rezultatus, pacientų srautai yra paskirstomi pagal gautus rezultatus, nukreipiant ir individualiai pacientus registruojant: a. kartotiniam tyrimui, b. išsamesniam diagnostiniam ištyrimui pas specialistus arba c. būsimam profilaktiniam patikrinimui po kelių metų. Pacientai, kuriems reikalingas išsamesnis ištyrimas, telefonu aktyviai registruojami specialistų konsultacijai ir dažniausiai jau pirmojo vizito pas specialistą metu jiems atliekami reikiami tyrimai, leidžiantys parinkti gydymo/ stebėjimo strategiją/ patvirtinti ar atmesti kilusius įtarimus.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA