S.Skvernelis teigia, kad Kauno kogeneracinės elektrinės projektas stabdomas nebus | Kas vyksta Kaune

S.Skvernelis teigia, kad Kauno kogeneracinės elektrinės projektas stabdomas nebus

BNS 2017/04/28 09:37
Bendrovės nuotr.

Energetikos įmonių holdingo „Lietuvos energijos“ vykdomi Vilniaus ir Kauno atliekas deginsiančių kogeneracinių jėgainių projektai ir toliau bus vykdomi, mat bendrovė pateikė ekonominį pagrįstumą patvirtinančius skaičius, teigia premjeras Saulius Skvernelis.

Ministras pirmininkas Seimo Aplinkos apsaugos komitete pareiškė, kad jokio kito sprendimo Vyriausybė dėl „Lietuvos energijos“ jėgainių nepriiminės ir galioja praeitos kadencijos ministrų kabineto sprendimas, kad šie projektai yra pripažinti valstybei svarbiais.

„Tie projektai vyksta, mes juos arba galime sustabdyti, sugriauti, arba įsitikinti, kad jie yra ekonomiškai naudingi.Šiandien tokie skaičiai (ekonominio pagrįstumo – BNS) yra pateikti, įsipareigojimas labai aiškus suformuotas, Vyriausybė tuos įsipareigojimus svarstys, ir viskas. Nebus jokio sprendimo, sprendimai jau priimti praeitoje Vyriausybėje“, – ketvirtadienio posėdyje sakė S.Skvernelis.

Jis teigė, kad tuomet, kai buvo iškilę abejonių, ar Vilniaus ir Kauno kogeneracinėms jėgainėms pakaks atliekų, „Lietuvos energija“ buvo paprašyta pateikti su projektais susijusius skaičius.

„Projektai pripažinti valstybei svarbiais, palaiminti ir jie vyksta. Jie vyksta. Kaip sako, šita Vyriausybė nei prie ko. Buvo iškilę abejonių ir paprašiau, kad būtų pateikti aiškiai suformuoti kriterijai iš „Lietuvos energijos“: kokie bus pajėgumai, kaip bus aprūpinama žaliava, kokia bus vartų kaina, kokia bus šilumos kaina, kokia bus elektros kaina skaičiais“, – tikino premjeras.

Šią savaitę po daugiau nei metus trukusio ginčo tarp „Lietuvos energijos“ ir Vilniaus savivaldybės, pavyko išspręsti kogeneracinės jėgainės statybos leidimo klausimą. Antradienį Vilniaus taryba patvirtino bendradarbiavimo sutartį tarp savivaldybės, VŠT ir „Lietuvos energijos“ – pagal ją pastaroji iki spalio 1 dienos už 9,935 mln. eurų perims TEC-3, o Europos Komisijai ir kitoms institucijoms leidus, VŠT galės įsigyti iki 5 proc. šiuo metu „Lietuvos energijos“ vystomos 328 mln. eurų vertės Vilniaus kogeneracinės jėgainės akcijų.

„Vilniaus energija“ 2016-ųjų sausį sustabdė TEC-3 veiklą, motyvuodama, kad jėgainė yra nuostolinga, nes buvo panaikintos viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kvotos termofikacinėms elektrinėms.

Ginčai dėl Kauno kogeneracinės jėgainės vyksta jau kurį laiką. Nepriklausomi šilumos gamintojai piktinasi, kad „Lietuvos energijos“ projektas išstums juos iš rinkos. Pastaroji teigia, kad pastačius naują jėgainę Kaune atpigs šiluma ir padidės konkurencija. Be to, įmonė tvirtina, kad kauniečiams atpigs atliekų tvarkymas. Kaune „Lietuvos energija“ jėgainę stato kartu su Suomijos „Fortum“ – kovo viduryje pasirašyta maždaug 75 mln. eurų vertės rangos sutarčių.

Nepaisant S. Skvernelio sprendimo, šiandien, balandžio 28 dieną 11-12 val. Kauno rajono ir Kauno miesto gyventojų iniciatyvinė grupė „Kauno kogeneracinės jėgainės poveikio aplinkai ir gyventojų sveikatai tirti“ , kartu su kitomis bendruomenėmis organizuoja mitingą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, praneša portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai.

„Mitingo metu sieksime įtikinti LR Ministrą pirmininką Gerbiamą Saulių Skvernelį ir Lietuvos Respublikos Vyriausybę – sustabdyti Kauno kogeneracinės, šiukšlių deginimo gamyklos statybas Kauno LEZ, šalia gyvenamųjų namų. Mes sakome: Kaunas – rūšiuos, Kaunas – nedegins. Valstybinei įmonei „Lietuvos energijai“ ignoruojant Europos Komisijos, LRS Aplinkos komiteto, LRS Energetikos komisijos rekomendacijas, Kauno miesto ir Kauno rajono gyventojų argumentus ir prašymus, Kauno LEZ už kelių šimtų metrų nuo gyvenamųjų rajonų – pradėjo šiukšlių deginimo gamyklos- Kauno kogeneracinės jėgainės statybas. Tik mes galime sustabdyti šią aplinkai, gyventojams, Lietuvai žalingą, Europos komisijos Žiedinės ekonomikos iniciatyvai prieštaraujančią veiklą!“, – portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams sakė iniciatyvos organizatoriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA