Šviesų šou Lietuvoje: išmaniąsias LED technologijas pasikinkęs Kaunas – prieš spalvingą Vilniaus eleganciją | Kas vyksta Kaune

Šviesų šou Lietuvoje: išmaniąsias LED technologijas pasikinkęs Kaunas – prieš spalvingą Vilniaus eleganciją

Organizatorių nuotr.

Didieji Lietuvos miestai nuolatos varžosi tarpusavyje daugelyje sričių, ne išimtis ir Kalėdinės eglės bei šventiniai miesto papuošimai.

Kaip įprasta, pagrindinės varžybos vyksta tarp dviejų didžiausių Lietuvos miestų. Vilnius šį sykį žadėjo eleganciją ir paprastumą, tačiau tuo pačiu, padabino savo eglę nuostabiomis šviesų skraistėmis. Kaunas vietinius gyventojus ir miesto svečius stebina dar nematytu šviesos šou su unikaliais LED šviestuvais ir nuotolinio valdymo galimybėmis.

Įprastai didžiausio įspūdžio tikimasi iš Lietuvos sostinės – Vilnius jau ne vienerius metus įvardinamas, kaip vienas gražiausiai Kalėdoms pasipuošusių miestų. Šiais metais sostinė pasirinko kiek netikėtą spendimą, kaip išsiskirti iš kitų miestų – be jokių modernių inovacijų ir technologijų, bet su įsimintinu dizainu. Pasak pačių idėjos autorių, pagrindinė Lietuvos Kalėdų eglė Vilniuje šiais metais yra lakoniška, elegantiška ir minimalistinė, tačiau apglėbianti visus jos lankytojus.

Kūrėjai parodė, kad saikingas minimalizmas gali būti net labai įspūdingas –Katedros aikštėje padabintos 27 metrų aukščio tradicinės eglutės bendras kompozicijos plotis siekia net 50 metrų, o visas plotas užima 2500 kv. m. Visas šis plotas uždengiamas eglutės girliandų skara, susijungiančia su perimetre pastatytais namukais. Namukuose kaip jau įprasta šeimininkauja prekybininkai, pardavinėjantys šventinius skanėstus, įvairią atributiką.

Eglę juosiantį Kalėdų miestelį Katedros aikštėje šiemet apšviečia net 50 tūkstančių eglės skraistės lempučių.

Įspūdinga ir gražu, bet ar to pakaks norint įveikti Kauną?

Laikinoji Lietuvos sostinė ne tik metė iššūkį pagal šventines šviesas, bet ir pasitelkė moderniausias technologijas.

Kauno rotušės aikštėje akis džiugina 16 metrų aukščio miškų žaliaskarė, nusagstyta įvairiausiais žaislais ir spindinčiomis šviesomis. Po eglute yra didelė vaikiška karuselė su arkliukais, suoliukais ir staliukais – tai pirmasis iš modernių technologinių sprendimų.

Karuselė vienu metu turėtų atlaikyti apie šimtą žmonių, o vieną ratą apsisuks per maždaug 20 minučių. Į eglutės kompoziciją įtraukta ir 12 namelių, kuriuose vyksta įvairios veiklos lankytojams, prekiaujama šventiniais skanėstais.

Tačiau Kaunas neapsiribojo ir papildomai įgyvendino įspūdingą šventinių šviesų šou su moderniausiomis šiuolaikinėmis technologijomis. Kauno eglutės interaktyvios dalies autorius Tomas Stasiukaitis pabrėžia, kad šiais metais visiems miestiečiams ir svečiams numatyta daugybė staigmenų, o pagrindinis akcentas – į šviesą: „Kaip matote, yra daug šviesos – pirmiausia, yra daug baltos šviesos, šalia – spalvota LED lauko prožektorių šviesa , o pačios eglutės apšvietimas valdomas per nuotolį.“

Kaip ir pernai, prie eglutės galima prisijungti per nuotolį. Šiais metais internetu galima keisti eglutės apšvietimo spalvas, girliandų sukimosi greitį ar net parašyti linkėjimą, kurį šešiuose ekranuose pamatys visi rotušės aikštės lankytojai.

Iš viso šventinį miestelį apšvietė net 33 50W galingumo LED lauko prožektorių.

Šventinėmis šviesomis pasipuošė ne tik Kauno Kalėdų eglutė, bet ir visas Senamiestis, o ypatingą akcentą turi Kauno istorinės prezidentūros Kalėdinio sodelio apšvietimas. Šie šviestuvai pastatyti prezidentūros languose ir aplink kiekvieną lango kontūrą preciziškai išbrėžia šviesos liniją, kurios spalvą galima valdyti per nuotolį.

Visas šviesų šou idėjas ir moderniausias inovacijas galima išvysti patiems, tereikia vakarais aplankyti Kauno bei Vilniaus šventinius miestelius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA