Didžiausių Kaune mėsainių kepėjai sustoti neketina | Kas vyksta Kaune

Didžiausių Kaune mėsainių kepėjai sustoti neketina

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Improvizuoti su įvairiausiais skoniais nevengiantys kauniečiai per 20 minučių nusprendė kurti verslą kartu. Jų idėją daugelis nurašė, bandė atkalbėti, tačiau jie tikėjo, kad pavyks.

Tikriausiai ne vienas kaunietis pamena jau dabar legendinio „Ryšių kiemelio“ milžiniškus mėsainius ir debesų formos picas. Šie patiekalai nepaliko abejingų tarp ragavusių, taip vieną vasarą Kaune gimė „Talutti“.

„Talutti“ prekės ženklas gimė „Ryšių kiemelyje“

Algirdas Talutis, pavadinęs savo vasaros virtuvę „Talutti“, pasibaigus darbo sezonui Kauno senamiestyje, sulaukė dabartinio kolegos ir verslo partnerio Žilvino Seiliaus pasiūlymo atidaryti restoraną.

„Pabaigęs mokslus išvažiavau padirbėti į Ameriką. Gyvendamas ten nuolat dairiausi verslo idėjų, kurias būtų galima įgyvendinti ir Lietuvoje. Sugrįžus, galvoje sukosi daug naujų minčių, kurios nedavė ramybės, ypač maitinimo srityje. Nutariau ieškoti partnerio, kuris turėtų šiek tiek patirties šiame versle ir su kuriuo galėtume kažką sukurti kartu. Algirdas, kartu su Kaune startavusiu „Ryšių kiemeliu“, buvo vienam sezonui atidaręs eksperimentinę vasaros virtuvę ir vienas pirmųjų Kaune pradėjo gaminti naminius mėsainius. Man labai patiko jo virtuvės maistas ir pateikimas.“, – apie būsimo verslo užuomazgas pasakojo Ž.Seilius.

Mėgstantis skaniai pavalgyti, bet apie maitinimo verslo užkulisius Lietuvoje daug žinių neturėjęs Žilvinas, po apsilankymo „Ryšių kiemelyje“, nusprendė susipažinti su Algirdu.

„Pirmą kartą susitikę pakalbėjome gal dvidešimt minučių, pamatėm, kad mūsų vizijos sutampa ir sutarėm dirbti kartu. Nusprendėme pasilikti „Talutti“ prekės ženklą, nes jis jau buvo šiek tiek žinomas Kaune“, – istoriją toliau pasakoja vienas iš „Talutti“ savininkų.

Pirmojo „Talutti“ restorano gimimas

„Nuo sumanymo atsidaryti pirmąjį restoraną iki realaus atidarymo reikėjo kruopščiai ruoštis beveik metus. Rasti tinkamas patalpas tikrai nebuvo lengva, o dėl finansavimo teko kreiptis ir į draugus, ir į bankus. Pirmąjį restoraną nutarėme atidaryti su mišriu, tarptautinių virtuvių asortimentu. Tokie restoranai yra labai populiarūs Amerikoje, žinoma neaplenkiant ir naminių mėsainių. Interjere stengėmės sukurti jaukią, namus primenančią aplinką“, – pasakoja Ž.Seilius.

Prie pokalbio prisijungęs A.Talutis papildė kolegą, kad jų sumanymą atidaryti restoraną Taikos prospekte kritikavo ir pažįstami, ir tiekėjai.

„Kai atidarinėjome „Talutti – Fresh and Tasty“, žmonės klausinėjo, ar esate įsitikinę dėl vietos, ką darote, o mes kitaip matėm tą traškantį namą ir jis mus tiesiog traukė. Seną ir apleistą namą teko ne tik perdažyti ir atnaujinti interjerą, bet ir kamšyti kiauras sienas. Vien remonto darbai užtruko daugiau nei pusmetį, tačiau nusprendėme atidarymui pasiruošti tinkamai, kad vėliau nekaltintume savęs“, – pasakojo Algirdas.

Verslininkai tikina, kad pirmojo restorano startas buvo sėkmingas, nes klientai jau žinojo jų prekės ženklą ir laukė, kol jis atsidarys. Jau pirmosiomis darbo dienomis buvo gana sunku susitvarkyti su gausiu klientų srautu, o norintiems pavalgyti tekdavo ilgokai laukti užsakyto maisto.

Prie picų sugrįžo atidarę restoraną prekybos miestelyje „Urmas“

Antrąjį „Talutti“ restoraną verslininkai ryžosi atidaryti atsinaujinusio prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje.

„Atidarinėdami pirmąjį restoraną, nuo pat pradžių planavome į meniu įtraukti ir rankų darbo picas, tačiau galiausiai mums nepavyko šios idėjos išpildyti dėl nepalankaus patalpų išplanavimo, todėl atsiradus galimybei sukūrėme naują ir šiek tiek kitokį projektą „Talutti – Bakes‘n‘Shakes“, kuriame išpildėme ne tik picų idėjas, bet ir tuo pačiu Kaunui pristatėme daug kitų naujienų.

„Kiekvieną patiekalą mes kuriame patys, nesistengiame nieko kopijuoti nuo kitų Lietuvos restoranų. Mums svarbu ne tik pamaitinti žmones, mes stengiamės nustebinti, suteikti emocijų ir parodyti savo išskirtinumą“, – pasakojo verslininkai.

Verslininkai teigia, kad pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos pasirinko patalpas antram restoranui, buvo patogus privažiavimas, erdvi automobilių stovėjimo aikštelė ir gausybė šalia veikiančių įmonių ir biurų.

Pasirinko Laisvės alėją

„Tik susipažinę su Algirdu pirmiausiai svarstėme galimybę atidaryti meksikietiškos virtuvės restoraną Kaune, nes tuo metu tokią virtuvę turėjo tik Vilnius, tačiau tai buvo gan rizikinga ir nebuvome tikri ar kauniečiams patiks. Nusprendėme atsargiai pasitikrinti paklausą ir pirmam restoranui pasirinkome tarptautinę virtuvę, kurioje dalį užima ir populiariausi meksikiečių virtuvės patiekalai. Pamatę, kad kauniečiams patiko, daug drąsiau Laisvės alėjoje atidarėme „Talutti – Tex Mex“, – teigė Ž.Seilius.

„Talutti“ įkūrėjai pasakojo, kad ilgai ieškojo vietos miesto centre, Laisvės alėjoje, kurią pasirinko dėl nuolatinio žmonių srauto.

„Kauno senamiestyje mažiau ofisų, universitetų ar kitų įstaigų, kurios užtikrina restoranams klientų srautą darbo dienos metu. Ten žmonės restoranuose lankosi dažniau vakarais ir savaitgaliais. O Laisvės alėjoje – nuolatinis judesys, žmonių ir dieną, ir vakare netrūksta. Aišku visada būna nerimas prieš atsidarant, bet labai tikėjome šia vieta ir ji pasiteisino. Aišku, padėjo ir įgyta patirtis, ir žinojome į ką atkreipti dėmesį, ko reikia mūsų klientams“, – sakė A.Talutis.

Didžiausias mėsainis – iššūkis klientams

„Talutti“ įkūrėjai džiaugiasi, kad didžiausiais Kaune tituluojami mėsainiai susilaukė tokio didelio dėmesio.

„Kurdami šiuos mėsainius, norėjome pažadinti žmonėms emocijas, kad gavę užsakytą mėsainį, stebėtųsi ar netgi pultų jį fotografuoti. Visuose restoranuose juos gaminame skirtingus“ – pasakoja Ž.Seilius.

Verslininkai pastebi, kad ir užsieniečiai nustemba gavę tokį didelį patiekalą ir padavėjų retoriškai klausinėja, kaip jį įveikti. Žmonės niekada nesitiki tokio dydžio mėsainio.

„Kiekvienas restorane gaminamas mėsainio paplotėlis turi apie 200 gramų grynos jautienos, o didžiausiuose mėsos yra tiek, kiek yra „aukštų“, tad kai kurie mėsainiai turi net 600 ir daugiau gramų mėsos. Didieji mėsainiai – iššūkis žmogui. Labai daug yra žmonių, kuriems pasakius, kad jie tikriausiai kažko negalėtų įveikti, jie priima tai lyg iššūkį. Tokį iššūkį priima ir sportiški vyrai, ir smulkios merginos“, – apie didžiulį patiekalą pasakojo „Talutti“ personalo vadovė Asta Kukarėnė.

Pradėję Kaune, nori plėstis ir į kitus miestus

Restoranų tinklo „Talutti“ kūrėjai, Kaune jau atidarę tris skirtingų virtuvių restoranus, vis dažniau dairosi ir į kitus miestus, kur norėtų pakartoti tai, ką sukūrė laikinojoje sostinėje.

„Norėtume išbandyti save kituose miestuose, bet vis dar turime daug idėjų, kurių nespėjome pristatyti kauniečiams. Plėsti verslą Kaune mums yra patogu, nes patys esame iš čia, tačiau vis dažniau sulaukiame svečių iš Vilniaus ar kitų miestų, kurie mūsų klausinėja, kada pasiryšime įsikurti pas juos mieste ir toks susidomėjimas mus verčia vis dažniau apie tai pamąstyti“, – apie „Talutti“ plėtros planus pasakojo įkūrėjai.

Tiesa, verslininkai pripažįsta, kad nebūtinai pavyktų pakartoti viską taip pat kaip Kaune, nes daug kas priklauso nuo patalpų išplanavimo, ploto ir techninių galimybių.

Pamišę dėl skanaus maisto

„Talutti“ įkūrėjai patys dažnai leidžiasi į įvairiausias keliones, kurios tampa maisto pažinimo ekskursijomis. Ne veltui jų restoranuose pateikiami populiariausi užsienio virtuvių patiekalai.

„Vienas smagiausių dalykų yra kažkur nuvažiuoti, paragauti kažką naujo. Visos mūsų kelionės tapo tikrais maisto turais. Iš kelionių ir susiformavo tas maisto supratimas. Kai su draugais važiuojame, prikalbiname ir juos užsakinėti skirtingų patiekalų, kad kuo daugiau išbandytume ir paragautume, o vėliau galbūt ir mūsų restoranuose pasiūlytume. Reikia nuolat semtis idėjų, nenorime tapti nuobodūs“, – pasakojo Algirdas.

Kūrėjai priduria, kad po žiemos kelionės į Ameriką bei Meksiką sugrįžo į Lietuvą ir „Tex Mex“ restorane visus patiekalus ragavo dar kartą, kad patikrintų, kiek yra nuklydę nuo ten pateikiamo maisto ir dar labiau patobulintų esamus patiekalus. Tiesa, „Talutti“ kūrėjai pripažįsta, jog atkartoti autentišką skonį nėra lengva.

„Nors naudojame tik pačius kokybiškiausius produktus patiekalų gamybai, ne viskas ką galime nupirkti Lietuvoje turi tokį patį skonį, kaip Amerikoje ar Meksikoje. Ypač jūros gėrybės, daržovės ar vaisiai – ne tokie, kokie užauginti saulėtuose kraštuose“, – baigdamas pokalbį pasakojo vienas iš restorano įkūrėjų.

Daugiau informacijos apie „Talutti“ rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA