R.Kazlauskienė: testamentą užginčyti gali tik paveldėjimo teisę turintys asmenys | Kas vyksta Kaune

R.Kazlauskienė: testamentą užginčyti gali tik paveldėjimo teisę turintys asmenys

Ar galioja testamentas parašytas 1994 m.? Jame yra tik seniūnijos antspaudas ir sekretorės parašas. Kaip galima ji užginčyti?

Testamentas yra nustatytos formos palikėjo patvarkymas dėl turto paveldėjimo savo mirties atveju. Tačiau paveldėjimo teisiniai santykiai atsiranda ne nuo testamento sudarymo momento, bet nuo testatoriaus mirties dienos. Asmenys įgavę palikimo teisę, per 3 mėnesius privalo priimti palikimą .

Atsižvelgiant į tai, kad testamentas yra vienašalis sandoris, CK 5.16 str. 2 d. yra nustatyta, kad testamentas gali būti pripažintas negaliojančiu ir kitais sandorių pripažinimo negaliojančiai pagrindais (CK 1.80 – 1.93 straipsniai). CK 5.17 str. nustato, kad ieškinį dėl testamento ar jo atskirų dalių pripažinimo negaliojančiomis gali pareikšti tik kiti įpėdiniai pagal įstatymą arba pagal testamentą, kurie paveldėtų, jeigu testamentas ar jo atskiros dalys būtų pripažintos negaliojančiomis. Pagal 1994 metais galiojusį teisinį reglamentavimą, seniūnijos turėjo teisę patvirtinti testamentus. Remiantis LR Vietos savivaldos įstatymu pažymėtina, kad teisę tvirtinti testamentus turėjo tik seniūnas, o ne sekretorė, bet seniūnas galėjo ją įgalioti ar pagal įsakymą ji tuo metu ėjo seniūno pareigas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą „ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA