Prasidėjo išankstinis balsavimas Europos Parlamento rinkimuose – Kas vyksta Kaune

Prasidėjo išankstinis balsavimas Europos Parlamento rinkimuose

BNS 2024/06/04 09:40
Išankstiniame balsavime dalyvavo V. Matijošaitis
R. Tenio nuotr.

Antradienį Lietuvoje prasidėjo tris dienas truksiantis išankstinis balsavimas rinkimuose į Europos Parlamentą (EP).

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), balsavimas iš anksto vyks birželio 4–6 dienomis 7–20 valandomis. Rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60 Lietuvos savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Vilniuje numatytos penkios išankstinio balsavimo vietos: Vilniaus miesto savivaldybės pastate, Vilniaus universiteto Verslo mokykloje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų, Vilniaus rajono savivaldybės pastate, taip pat – Lukiškių aikštėje.

Pastarojoje vietoje prieš balsavimo pradžią 7 val. rikiavosi apie 10 žmonių eilė.

Čia vienas pirmųjų atvykęs 36-erių valstybės tarnautojas Martinas Nyderis BNS teigė balsavęs „už progresyvią Europą“.

„Nebuvo sunku pasirinkti, nes iš anksto žinojau, už ką balsuosiu. Kurso keitimo nesitikiu, nes pasirinkau partiją, kuri ir taip Europos Parlamente dirbo daugumoje. Tai tikimės stabilumo, galbūt, drąsesnių sprendimų“, – sakė M. Nyderis

Jis tvirtino kiek nuogąstaujantis, kad per šiuos rinkimus kiek daugiau balsų Europoje gali surinkti antieuropietiškos politinės jėgos ir tradicinės partijos „kiek prasiskies“.

„Balsuoju visada, o iš anksto balsavau dėl to, kad dabar tai patogiau“, – BNS sakė ir 57-erių pardavimų specialistė Raimonda Misevičienė.

Kartu valią pareikšti atvykęs jos vyras, 58-erių programuotojas Valdas Misevičius, sako nepraleidęs progos balsuoti, nes neabejoja, kad Europos Parlamentas yra svarbi institucija, priimanti kiekvienai šaliai nariai svarbius sprendimus.

„Tikimės, kad bus vieningi Lietuvos klausimu ir gerai atstovaus Lietuvai. Manau, svarbiausia yra užsienio politika, bet vidaus politikos, ekonomikos taip pat reikėtų nepamiršti“, – kalbėjo jis.

Lukiškių aikštėje nuo ryto buvusi Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė žurnalistams sakė besitikinti, kad rinkėjų aktyvumą gali paveikti tiek geri orai, tiek ir tai, jog šiemet EP rinkimai nesutampa su prezidento.

„Žinoma, tai gali turėti įtakos, ir tikrai, Lietuva derėjosi dėl to, kad šie rinkimai vyktų kartu su prezidento rinkimais. Bet kai mūsų buvo prezidento rinkimų antras turas, daugumoje ES narių buvo valstybinės šventės, tad negalėjo padaryti jų tą pačią dieną“, – sakė Lina Petronienė.

„Šįkart nepasisekė loterijoje, bet turime daug platesnes galimybes balsuoti, nei turėjome anksčiau, nes ir balsavimas iš anksto yra populiaresnis, ir daugiau vietų yra, galima balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje, tad tikimės, kad rinkėjai ateis ir išreikš savo valią“, – pridūrė ji.

Kaune iš anksto balsuoti norinčių rinkėjų laukiama Kauno miesto savivaldybės pastate ir Kauno rajono savivaldybės pastate.

Klaipėdoje išankstinis balsavimas vyksta Klaipėdos miesto savivaldybės pastate.

Apie 7.45 val. čia buvo balsavę vos penki rinkėjai, po 8 val. žmonės pradėjo rinktis šiek tiek aktyviau.

Klaipėdos miesto rinkimų apygardos pirmininkas Viktoras Greičius nurodė, kad per pirmą pusvalandį balsavo du žmonės, vienas iš jų – savivaldybės darbuotojas.

63-ejų prekybos srityje dirbantis Romualdas Jucaitis sako balsavęs už liberalią partiją.

„Balsavau už (Liberalų sąjūdžio sąrašo vedlį Eugenijų – BNS) Gentvilą. Kažkaip tegul žmogus eina toliau, gal kažką atras naujesnio, aš taip galvočiau. (…) Per visą laiką, kiek aš jį stebiu, nėra užkliuvęs, kad būtų blogas. Manau, tegul žmogus dirba“, – sakė jis.

Vyras sako, kad EP rinkimai yra svarbūs ir tikisi teigiamų pokyčių, kurie „atneš visiems gero“.

52-ejų archeologas Žilvinas Girtavičius sako pasirinkęs Nacionalinį susivienijimą, nes ši partija vienintelė atstovauja jo pažiūroms.

„Buvo tokia, man atrodo, Mažvydo Jastramskio anketa, tiek prezidento, tiek EP rinkimų, kur visos partijos ir kandidatai atsakė į daugybę klausimų. Pasitikrinau ir matau, kad šitie artimiausi“, – sakė jis.

Anot Ž. Girtavičiaus, jam artimas partijos požiūris į žaliąjį kursą, valstybių savarankiškumo stiprinimas ES.

Rinkimų sekmadienį balsuoti vėl bus galima visoje Lietuvoje, nepriklausomai, kur rinkėjas registruotas.

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose.

Birželio 5–7 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose.

Birželio 7–8 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Lietuva EP rinkimuose rinks 11 europarlamentarų, dėl mandatų varžysis 14 partijų ir vienos koalicijos sąrašai.

Rinkimuose dalyvaus Darbo partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Krikščionių sąjunga, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos regionų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, partija „Laisvės ir teisingumas“, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija ir Žemaičių partija sudarė „Taikos koaliciją“.

Iš viso į EP kandidatuoja 320 politikų, jų amžiaus vidurkis – 52 metai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA