Didysis bijūnų žydėjimas prasidėjo: kolekcija praturtinta retomis rūšimis ir vertingomis veislėmis – Kas vyksta Kaune

Didysis bijūnų žydėjimas prasidėjo: kolekcija praturtinta retomis rūšimis ir vertingomis veislėmis

Didysis bijūnų žydėjimas / VDU botanikos sodo nuotr.
Didysis bijūnų žydėjimas / VDU botanikos sodo nuotr.

Paskutinę gegužės savaitę Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune pražydo didžioji dalis bijūnų. Daugiausia tai Lactiflora, Hybrid Herbacea ir Itoh grupių bijūnai. Ankstyviausi – krūminiai bijūnai (Paeonia suffruticosa) ir rūšys – baigia žydėti arba jau nužydėjo.

Šiuo metu iš viso sode auginama apie 800 kolekcinių numerių bijūnų (veislių ir rūšių), teigiama VDU botanikos sodo pranešime. Jie eksponuojami keliose botanikos sodo vietose, atsižvelgiant į klasifikacinę grupę arba deriniuose su kitais augalais – astilbėmis, rožėmis, lanksvomis, melsvėmis.

Pirmiausiai lankytojams į akis krenta vos įžengus į salą pasitinkanti siūbuojanti bijūnų jūra: čia auga tiek jau peržydėjusios arba šiuo metu tebežydinčios retos bijūnų rūšys, tiek čia saugomos ir puoselėjamos Lietuvos selekcininkų išvestos veislės, kuriomis pasigrožėti bijūnų mylėtojai atkeliauja net ir iš atokiausių šalies kampelių.

Kaupti ir saugoti Lietuvos selekcininkų išvestas veisles yra vienas iš Botanikos sodo tikslų.

Tad, be puikiai pažįstamų senųjų lietuviškų veislių, šiemet lankytojai gali pamatyti ir naujienų – pavyzdžiui, 2023 m. Pranciškaus Puidoko ar Viktorijos Vyšniauskienės išvestas bijūnų veisles.

Po daugiau kaip septynių dešimtmečių bijūnų selekcija sugrįžo ir į VDU Botanikos sodą: žiedus jau pradėjo skleisti 2023 metais užregistruota, mūsų sode išvesta veislė ‘Estonian Snow’, kurios autorius – Ekspozicijų ir kolekcijų skyriaus vadovas dr. Arūnas Balsevičius. Įdomu tai, kad iki tol VDU Botanikos sode paskutinės veislės buvo išvestos ir užregistruotos dar dr. Onos Skeivienės, 1947 metais.

Siekiant atspindėti bijūnų įvairovę, šiemet lankytojus pasitinka ir dar viena naujovė – ekspozicija, kurioje galima pamatyti ne tik VDU Botanikos sode išvestas veisles bet ir tas veisles, iš kurių jos kilusios.

„Mūsų botanikos sode kolekcijos kuriamos taip, kad atspindėtų taksonominę genties augalų įvairovę, o bijūnų kolekcijos plėtra vykdoma kaupiant rūšis, skirtingoms klasifikacinėms grupėms priklausančias veisles, taip pat mažiau žinomas, nekomercines, botanikos soduose išvestas veisles“, – apie botaninę kolekcijų vertę pasakoja bijūnus sode puoselėjanti vyresn. botaninių kolekcijų kuratorė Žibutė Baškienė.

Šiemet kolekciją papildė naujai įsigytos veislės neįprastų spalvų, formų žiedais, kuri: ‘White Innocence’, ‘Winterthur’, ‘White Frost’, ‘White Emperor’, ‘Viking Valor’, ‘Salmon Chiffon’, ‘Rossweisse’, ‘Red Double Seedling’, ‘Pink Choice’, ‘Norwegian Blush’, ‘Kiev’, ‘Fairy Princess’, ‘Christina’ ir kt.

Tuo tarpu botaninę bijūnų įvairovę sode papildė rūšys Paeonia arietina, Paeonia banatica, Paeonia carthalinica, Paeonia caucasica, Paeonia chamaeleon ir kt.

„Siekiame surinkti visas bijūnų rūšis, kurios gali augti Lietuvos klimato sąlygomis. Jas paprastai įsigyjame sėklų mainų su kitais botanikos sodais būdu. Taip pat keičiamės augalais su privačiais kolekcininkais“, – pasakoja Ž. Baškienė.

Šiame darbe ypač pasitarnauja bendradarbiavimas su kitų šalių botanikos sodais, selekcininkais, kurie padeda rinkti mažai žinomas, retas veisles.

Ypatinga vieta VDU Botanikos sode skirta ir Estijos bei Latvijos selekcininkų išvestoms bijūnų veislėms – jos auginamos 2023 m. įkurtoje ekspozicijoje, kurioje eksponuojamos Baltijos šalių selekcininkų išvestos daugiamečių gėlių, miglinių šeimos augalų, svogūninių augalų bei medžių veislės.

Pasigrožėti didžiuoju bijūnų žydėjimu bus galima dar bent kelias savaites.

VDU Botanikos sodas Kaune lankytojams atviras kasdien, nuo 9 iki 21 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA