Petrašiūnuose žmonėms su negalia veiks socialinės dirbtuvės, sporto salė, sensorinis kambarys su muzikine vandens lova | Kas vyksta Kaune

Petrašiūnuose žmonėms su negalia veiks socialinės dirbtuvės, sporto salė, sensorinis kambarys su muzikine vandens lova

Dienos centro „Laimės žiburys“ atidarymas./R. Tenio nuotr.

Kovo 1 d. Kaune duris atvėrė žmonėms su intelekto negalia skirtas dienos centras „Laimės žiburys“. Čia bus organizuojamas dienos užimtumas, veiks socialinės dirbtuvės. Įstaigoje vienu metu tilps 40 lankytojų.

Inspiravo asmeninė patirtis

Suaugusiems asmenims skirtą centrą atidariusios VšĮ „Ištiesk pagalbos ranką“ direktorė Loreta Mickūnaitė pasakojo, kad kurti paslaugas žmonėms su negalia ją paskatino asmeninė patirtis – moteris augina sūnų su autizmo spektro sutrikimu.

„Auginant kitokį vaiką pastebėjau, kad Kaune stinga paslaugų šiems vaikams, tad ėmiausi kurti pati, steigti dienos centrus, kurti paslaugas. Tuomet negalėdavau išeiti į viešumą, nes vaiką ištikdavo krizė. Tarp keturių sienų sėdėjau trejus metus… Mano sūnus užaugs ir ateity jam reikės paslaugų, nenoriu, kad jis taptų našta kitiems broliams ar sesei. Prasmingam užimtumui pasitarnaus dienos centrai“, – sakė L. Mickūnaitė.

Naujame centre yra skirtos 32 vietos suaugusiesiems iš globos namų ir 8 vietos lankytojams iš Kauno miesto. Įstaigą jie gali lankyti darbo dienomis.

Muzikos kabinetas./R. Tenio nuotr.

Sporto salė, muzikos, maisto edukacijos

Dienos centro patalpose įrengti muzikos, psichologo, dailės užsiėmimų kabinetai, moderni sporto salė, kelios poilsio zonos, atskiras valgomasis ir virtuvė, sensorinis kambarys.

Įstaigoje lankytojai ugdys socialinius ir kasdienius savarankiško gyvenimo įgūdžius, pramoks dirbti kompiuteriu, mokysis spręsti dėl negalios buityje ir aplinkoje kylančias problemas, lavins sveikos gyvensenos įgūdžius, sportuos su moderniais treniruokliais, mokysis groti ukulele, gitara, būgnais ir sintezatoriumi. Prireikus gaus psichologinę pagalbą. Sensoriniame kambaryje lankytojai galės prigulti ant muzikinės vandens lovos, prisėsti ant sėdmaišių, patirti šviesų terapiją, nurimti.

Centre dirbs kineziterapeutė, užimtumo specialistė, socialinė darbuotoja, psichologė, padėjėja.

Įstaigoje bus rengiami kino vakarai, picų ar desertų kepimo edukacijos, vyks stalo žaidimų popietės.

Staklės./R. Tenio nuotr.

Skatins užsidirbti

Žmonėms su intelekto negalia sunku atrasti vietą darbo rinkoje, atkreipė dėmesį L. Mickūnaitė. Siekiant keisti šią padėtį dienos centre veiks socialinės dirbtuvės, kuriose pagamintos tautinės juostos, knygų skirtukai, siūti gaminiai iš odos pasieks parduotuvių lentynas ir miesto muges.

„Lietuvoje sunku įsidarbinti žmonėms su intelekto ar psichosocialine negalia. Dienos centruose darbuotojai lankytojus išmokina amatų, parengia dalyvauti darbo rinkoje, tačiau joje įsitvirtinti nėra lengva. Gal žmogus įsidarbins bent dalimi etato, bet jis turės savo lėšų. Savanorystė gerai, bet jaunas žmogus turi išmokti pats uždirbti pinigus, jais disponuoti, kad ateity neieškotų būdų kaip jam nedirbti, o atvirkščiai, noriai dirbtų“, – teigė L. Mickūnaitė.

Socialinių dirbtuvių patalpoje stovi dvi audimo staklės, skirtos austi tautines juostas. Rinkodaros specialistė organizuos jų pardavimą. Žmonių su negalia sukurti dirbiniai pateks į įvairias muges, atsiras Senamiesčio parduotuvėse.

Dienos centras „Laimės žiburys“ veikia R. Kalantos g. 133-1A (Kaunas).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA